Kutya száraztápok az alapoktól

Kutyatáp - száraztáp kutyáknak

Gazdi legyen a talpán, aki ebben a hatalmas választékban gondolkodás nélkül megtalálja kutyája számára a megfelelő eledelt. Rengeteg az információ, nagyok az etetésbeli különbségek, mindenki mást mond … most megpróbálunk egy kicsit segíteni főleg az első kutyás gazdiknak, hogy mire figyeljenek oda kedvencük etetésekor.


Miért előnyös a száraztáp?

A címből kiderül, hogy a lehető legegyszerűbb és legpraktikusabb etetési mód, ha száraz tápot veszünk kutyánknak. Ezzel azonban nem vagyunk kisegítve, mert nagyon nehéz eligazodni és megtalálni a kutyánk számára legjobb tápot, hiszen minden kutyának másra van szüksége, egészségi állapota, életmódja alapján, illetve az is fontos, hogy a kutyus „csak” otthoni kis kedvenc, akinek a legjobbat akarjuk, vagy járunk vele kiállításokra, versenyekre is.  Véleményem szerint nem szabad elzárkózni a nedves táp, vagy házi koszt etetése elől sem, gazdi függő, hogy ki mennyi időt, energiát szán kedvence etetésére, bár tény, hogy sokkal nehezebb ebben az esetben megtalálni a megfelelő arányokat, adagokat, mintha megvennénk kutyusunknak egy prémium-szuperprémium minőségű tápot, amiben minden benne van, az adagolást is megtaláljuk a csomagoláson és nincs szükség semmilyen kiegészítésre, egy egészséges kutya esetében.

 

Nedves eledel vs. száraztáp

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy általában a kutyák sokkal jobban szeretik a konzerv, alutálcás, vagy pástétom jellegű nedves eldeleket, mint a száraztápokat. Azonban azt tudnunk kell, hogy a konzerv eledelek nem teljesértékűek, és ahhoz, hogy a kutya fedezze belőlük a napi szükségleteit nagy mennyiségre van szüksége egy nap, így egyenesen arányos a végtermék is több, illetve nem mindig megfelelő állagú, ami a kutyánk utáni takarításkor elég fontos szempont.

 

Hogyan válasszunk?

Első lépésként fontos letisztázni, hogy, ha száraz táp mellett döntünk prémium vagy szuperprémium minőség közül válasszunk, ne vásároljunk hipermarketekben kutyánknak tápot! Igaz, hogy a magasabb minőség drágább is, de hosszú távon nagyon meg fog térülni a befektetés, és csak első ránézésre tűnik úgy, hogy többe kerül, mert a jobb minőségű tápokból kevesebbet kell adni a kutyának, jobban hasznosulnak a tápanyagok. Kutyánk egészséges, boldog, és nem kell költenünk állatorvosra a helytelen etetés miatt. Minden esetben nézzük meg a csomagoláson az összetevőket, fontos, hogy a gyártók úgy tüntetik fel a listán az összetevőket, hogy első helyen szerepel az, amiből a legtöbb van a tápban, és így tovább. Az a legjobb, ha ez az első összetevő valamilyen friss hús (csirke, bárány, pulyka, hal…stb) és nem kukorica, búza, vagy bármilyen növényi származék. Fontos még az is, hogy kutyánk életkorának megfelelő tápot válasszunk, a gyártók megkülönböztetnek kölyök, felnőtt, és idős kutyáknak való tápokat. Vannak már a piacon fajtatápok is, amik kifejezetten egy adott fajtájú kutya igényeire lettek kifejlesztve. Több gyártó is kifejlesztett olyan tápokat, amik valamilyen betegséggel küszködő kutyáknak hivatott megkönnyíteni az életét (allergia, vesebetegség …stb).

 

Hogyan szoktassuk rá kedvencünket a száraztápra?

Ha kutyánk még kölyök, akkor nagyon könnyű dolgunk van. Megbízható tenyésztők már akkor, amikor a kölyök ehet szilárd eledelt jó minőségű száraz tápra szoktatja a kiskutyákat, így a leendő gazdiknak nem kell küzdeniük. Nehezebb a helyzet, ha felnőtt kutyánkat akarjuk száraztápra szoktatni. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy kutyánk számára beszereztük a jó minőségű, igényeinek megfelelő tápot, akkor megnyugodhatunk, és elkezdhetjük a szoktatást.

 

Itt a cselekvés ideje, de mit is kell tennünk?!

Fontos, hogy az átszoktatás ne drasztikus megvonásokkal történjen! Ha a kutya eddig nedves tápot kapott, akkor holnaptól nem lesz hajlandó csak tápot enni! Fokozatosan szoktassuk rá a szárazra, pár napig belekeverve a régi eledelbe, és kb. 1-2 hét leforgása alatt teljesen elhagyni a régi eledelt, és csak tisztán az új tápot adni neki. Persze, ez nem mindig ilyen egyszerű, előfordulnak makacs esetek is. Saját kutyámból kiindulva, nekünk csak a társaság, egy másik kutya érkezése segített abban, hogy „féltékenységből” gyönyörűen meg tanuljon enni. A legfontosabb az, hogy amíg a szoktatás folyik, ne tömjük a kutyánkat jutalomfalatokkal, egy idő után ne kavarjuk be semmivel a száraztápot, (nem kell rá konzerv, húsleves hónapokig), mert akkor megszokja, hogy mindig teszünk a tápra valamit, ami feldobja az étkezését. A kutyának nem fontos a változatosság!!! Neki az étkezés nem gasztronómiai élvezet, csak létszükséglet! Saját tapasztalatomból kiindulva tudom, hogy a legrosszabb látni, amikor a kutya nem hajlandó megenni a kiválasztott  tápot, de legyünk határozottak, és az meg fogja hozni a várt eredményt!

 

Soós Kata

 

 

 
Joomla SEF URLs by Artio