Tibeti masztiff

 „Indiai kutya, tigriskeverék, rabló vadállat” - ez a sok zavaros fogalom a tibeti masztiffal kapcsolatban már ősrégen elkezdődött. Arisztotelész szerint „ez a kutya nem szokványos, mert kutya és tigris keveréke."  Tóth Alíz a fajta szakavatott ismerője cikkében elmeséli nekünk, hogy milyen is valójában ez a kuytus.Arisztotelész úgy vélte:  "A tibetiek az erdőkben biztos kikötik a tüzelő szukákat… Ha éhes tigris jár arra, széttépi és felfalja a kutyát, de ha jóllakott, megtermékenyíti a szukát. Ebből a frigyből először nem kutya, hanem tigris született, de a második szülésnél az anyához hasonló kutya jön a világra. Ezek a tigrisszármazékok nem foglalkoznak szarvasokkal és vaddisznókkal, ám az oroszlánt megtámadják!”

Egyike a legrégebbi kutyafajtáknak, már i.e. 1121-ben említést tesz egy kínai forrás a tibeti dogról. Az első példányok Európában először Angliában bukkantak fel 1900 körül.

Külleme
 Erőteljes, impozáns, erős csontozatú, lenyűgöző megjelenésű kutya. Medveszerű feje hatalmas, fülei a fejéhez simulva lelógnak. Szemei közepes méretűek, kissé ferde vágásúak, színe a barna bármely árnyalatát felveheti. Háta egyenes, széles. Mellkasa széles, a könyökig vagy az alá ér. Lábai oszlopszerűek, izmosak. Mancsai tömörek, boltozatosak. Farkát a hátára kunkorítva hordja, amelyet dús és hosszú szőrzet fed, ami csokrot alkot. Szőrzete középhosszú, kemény, a nyakán sörényt alkot. A kanoknak észrevehetően hosszabb a szőre, mint a szukáknak. Színe lehet fekete, fekete-cser, szürke, szürke-cser, vörös. Kínában a tiszta fehér is elfogadott szín. Marmagasság szukáknál min. 61 cm, kanoknál min. 66 cm, felső határ nincs. Súly szukáknál kb. 45-55 kg, a kanok jóval nagyobbak.

Gondozása 
Hetente egyszer alaposan át kell fésülni, odafigyelve a fülek mögötti részre, amik hajlamosak a csomósodásra. Tavasszal a vedlési időszakban érdemesebb sűrűbben fésülni. Fürdetést nem igényel. Felnőttként, ha jó minőségű táppal etetjük, feltűnően keveset eszik.

Jelleme
 Lassan érő fajta, szukák csak 2-3, kanok 3-4 évesen érik el teljes fejlettségüket. A szukák évi egyszeri tüzelése emlékeztet ősi tulajdonságaikra. Komor tekintetű, idegenekkel szemben bizalmatlan, távolságtartó. Félelmet nem ismer, szeretteit mindenáron védelmezi. Családját imádja, mindent elvisel tőlük, de azért tiszteletben kell tartani egyéniségét. A gyerekeket szereti. Nappal szundikál, éjjel rettenthetetlen házőrző. Sétáltatáskor ha elengedjük elfog menni mellőlünk, de amikor már nem talál számára érdekes dolgot visszajön. Az udvaron mindig olyan helyre fekszik, ahonnan mindent szemmel tarthat. Télen érzi igazán jól magát, a zord időjárást jól viseli.

Kinek való ez a fajta?
A leendő tulajdonosnak következetesnek kell lennie. Nem való olyan embernek, aki feltétlen engedelmességet vár el kutyájától. Önállóan gondolkodó kutya, amelyiket rá kell arra vezetni, hogy jobb neki, ha a gazda kedvében jár. Természetéből és termetéből adódóan nem kezdő kutyásoknak ajánlott.


 
Joomla SEF URLs by Artio