Tüzelés/pároztatás

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: Snaci » hétf. nov. 22, 2010 2:18 pm

Nincs értelme, sőt hiba lenne több okból is.
Ha műteni kellett, akkor feltételezem hogy talán nem teljesen egészséges a kutyád. A 6 év még nem lenne önmagában egy egészséges szukánál nagy gond, de így!
Akár jó, akár rosszindulatú elváltozás miatt volt a műtét, mindenképpen felelőtlenségnek tartom. Bár az állatorvos esetleg mondhatta hogy ettől még akár további 6 évet is élhet, lehet hogy Te sem fogod betegnek látni.
Aztán a labrador amúgyis eléggé terhelt több problémától is, nem biztos hogy szaporítani kellene a nagy valószínűséggel nem 100%-ban biztosan nem egészséges példányokat.
Avatar
Snaci
 
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2010 4:00 pm

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: Rituskaa90 » pén. márc. 18, 2011 6:32 pm

Sziasztok! Olyan problémára keresek választ, hogy nekem van egy 6 éves kislány westim, már kétszer vittük el fedeztetni, de egyszer se jött össze (tudom, ez nagy hiba volt, mert azt mondják, hogy a kislányhoz kell vinni a fiút. Most itt van nálunk 2 napja egy kisfiú, mert Lili tüzel. Kiszámoltam, hogy kb. vasárnap, hétfőn és kedden lesz a 7.8.9. nap, amikor a legfogékonyabb. Lili elég kényes, elvan kényeztetve... És csak akkor engedi nyalogatni magát a kisfiúnak, ha közben vakargatom a hátát, kényeztetem. De a fiú még csak meg se próbált ráugrani sem. Lehet azért, mert még ő sem érzi, hogy fogékony lenne?!Legyetek szívesek, ha tudtok segítsetek nekem abban, hogy mit tudnék esetleg csinálni, ha tudok egyáltalán, mert semmi tapasztalatom sincs, és a kisfiú folyamatosan összepisil mindent, jó lenne tudni, hogy egyáltalán van e értelme próbálkozni.

Előre is köszönöm!
Avatar
Rituskaa90
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: pén. márc. 18, 2011 6:25 pm

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: livelygolden » pén. márc. 18, 2011 8:31 pm

Rituskaa90 írta:Sziasztok! Olyan problémára keresek választ, hogy nekem van egy 6 éves kislány westim, már kétszer vittük el fedeztetni, de egyszer se jött össze (tudom, ez nagy hiba volt, mert azt mondják, hogy a kislányhoz kell vinni a fiút. Most itt van nálunk 2 napja egy kisfiú, mert Lili tüzel. Kiszámoltam, hogy kb. vasárnap, hétfőn és kedden lesz a 7.8.9. nap, amikor a legfogékonyabb. Lili elég kényes, elvan kényeztetve... És csak akkor engedi nyalogatni magát a kisfiúnak, ha közben vakargatom a hátát, kényeztetem. De a fiú még csak meg se próbált ráugrani sem. Lehet azért, mert még ő sem érzi, hogy fogékony lenne?!Legyetek szívesek, ha tudtok segítsetek nekem abban, hogy mit tudnék esetleg csinálni, ha tudok egyáltalán, mert semmi tapasztalatom sincs, és a kisfiú folyamatosan összepisil mindent, jó lenne tudni, hogy egyáltalán van e értelme próbálkozni.

Előre is köszönöm!


Történt ciklusdiagnosztika, progeszteronszint-mérés? Enélkül lehetetlen megmondani, mikor van időben a szuka. AZon kívül előfordul, hogy hiába tüzel, de nincs petesejt-érés. Esetleg más anatómiai zavarok, ami miatt nem lesz vemhes.
Nagy általánosságban a szukákat 13-15.napon jó fedeztetni. De előfordul, hogy csak a 20.napon. 9.nap is még nagyon korai, kétlem, hogy abból lenne kölyök.
Kan fedezett már? Volt tőle kölyök? esetleg nézték nála a sperma minőségét?

Azon kívül nem ideális a 6 éves szukának az első alom. SZámos komplikáció lehet belőle, nem véletlen hozzák le tőlük 2-3 évesen az első almot.
Emiatt is és az egyéb szaporodásbiológiai dolgok miatt is ajánlom, hogy mielőbb keresd fel az állatorvosotokat, hogy felkészülj mindenre.
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: Rituskaa90 » pén. márc. 18, 2011 9:50 pm

Köszönöm a válaszodat! Nagyon sokat segítettél. Nem volt semmilyen mérés, se lánynál se fiúnál. A fiúnak se volt még kölyke. Kissé amatőr vagyok, bár lehettem volna körültekintőbb. Csak nem tudtam, hogy ez ilyen körülményes. Féltem is nagyon, főleg most így ezek után. Meg tényleg benne van a korban. Azért akartuk csak, hogy legyen neki kölyke, mert talán akkor kisebb a mellrák felmerülése. De így még lehet rosszabbat teszünk. Te mennyi reményt fűzöl ehhez az esethez?
Avatar
Rituskaa90
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: pén. márc. 18, 2011 6:25 pm

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: livelygolden » vas. márc. 20, 2011 11:29 pm

Rituskaa90 írta:Köszönöm a válaszodat! Nagyon sokat segítettél. Nem volt semmilyen mérés, se lánynál se fiúnál. A fiúnak se volt még kölyke. Kissé amatőr vagyok, bár lehettem volna körültekintőbb. Csak nem tudtam, hogy ez ilyen körülményes. Féltem is nagyon, főleg most így ezek után. Meg tényleg benne van a korban. Azért akartuk csak, hogy legyen neki kölyke, mert talán akkor kisebb a mellrák felmerülése. De így még lehet rosszabbat teszünk. Te mennyi reményt fűzöl ehhez az esethez?


Nézd, van hogy összejön minden magától, és van hogy balul sül el a dolog. Régen ez azért ment könnyen, mert akkoriban különösebben nem törődtek azzal, hogy mi lesz a szukával/kölykökkel, majd lesz helyette másik.
Ma már, hogy a legtöbben TÁRSként vannak tartva, ez nem elfogadható nézőpont.
Mivel nem fiatal a szuka se, ilyenkor sokkal több komplikációra kell felkészülni. Lehetnek berögzött rossz szokásai, viselkedés, amit nehéz korrigálni. Nem véletlen vonják 2-3 éves kor között tenyésztésbe a szukákat.
Ha mindenáron akarsz kölyköket, akkor mérjétek be, mikor van időben, és mesterséges termékenyítéssel a doki pontosan meg tudja ezt csinálni.
De tekintve a körülményeket, én nem ajánlanám.

Emlődaganatokról kivételesen sokat tudok neked mesélni, ebből kellett prezentációt készítenem kórbonctanra :D Ha gondolod, átküldhetem neked.
Ami a lényeg:
Minél később van ivartalanítva a szuka, annál NAGYOBB az esélye a kialakulásra, a beindult hormon-működés miatt. Ha első tüzelés előtt ivartalanítod akkor nagyon minimális, ha még 2-3 évesen ivaros, akkor nagyon valószínűség szerint 10éves kor fölött elő fog náluk jönni valamilyen formában. (sajnos a legtöbb idős szukát emlő- és/vagy méhe miatt műtik)
Amennyiben még alom is van a szukától, az csak növeli a kockázatot. Tehát ezzel nem elkerülöd, hanem növeled ennek esélyét.
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: Rituskaa90 » hétf. márc. 21, 2011 9:01 am

Uhh. Na ezeket jó tudni. Akkor szerintem le is teszek a dologról. Nem akarok mindenáron kiskutyát. Sőt.... így végképp nem. Köszönöm szépen a segítségedet. További szép napot!
Avatar
Rituskaa90
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: pén. márc. 18, 2011 6:25 pm

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: Vicky14 » pén. ápr. 15, 2011 2:57 pm

Sziasztok!Lenne egy kérdésem most van egy tacsi keverék kutyusom.Nagyon hasonlít a pofija egy golden retriever és labrador keverékre.De mindegy.Csak érdeklődnék h most 2 és fél hónapos,hogy hány hónaposan kezd el tüzelni?Mert nem igazán szeretnék kicsiket.
Köszy
Avatar
Vicky14
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: szomb. ápr. 09, 2011 10:38 am

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: CyCaHHa » vas. júl. 17, 2011 10:04 am

Sziasztok! Én érdeklődni vagyis kérdezni szeretnék :)
Van 1 négy éwes kan fajtiszta palota pincsim és fedeztetni szeretném. Ezért kell fizetni? Mert már nagyon szeretne vkivel együtt lenni, a cicánkkal probálkozik :) Mit kell ilyenkor tenni? Nincsen neki törzskönyve, de be van oltva meg minden...
Lécci segítsetek. Előre is köszi :)
CyCaHHa
Avatar
CyCaHHa
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: vas. júl. 17, 2011 9:56 am

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: Nyuszófül » csüt. okt. 13, 2011 6:40 pm

Sziasztok!!!Bajban vagyok a kutyámmal!!Sikeresen bepároztattam a németjuhászomat egy napon 5-ször is!!!!De rá a 6. napom bepárzott egy keverékkel!!!Lehetséges hogy keverék kiskutyák lesznek???Vagy hiába párzott a keverékkel????Segítsetek hogy mit tegyek
Avatar
Nyuszófül
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: csüt. okt. 13, 2011 6:33 pm

Re: Tüzelés/pároztatás

HozzászólásSzerző: Nyuszófül » pén. okt. 14, 2011 8:38 am

Sziasztok!!!!Fontos lenne ha valaki tudna segíteni!!!Van egy németjuhász szuka kutyusom!!Befedeztettem egy fajtiszta kutyussal!!!De csak egy napig!!!!Rá a 6. napon keverékkel párzott!!Lehetséges hogy keverék kutyusok lesznek?????Ha valaki tud segíteni akkor írjon!!!Előre is Köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Avatar
Nyuszófül
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: csüt. okt. 13, 2011 6:33 pm

ElőzőKövetkező

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég