Törzskönyveztetés

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: Rattler » hétf. dec. 01, 2008 6:40 pm

Annak kellene a cim birtokosává válni, de mint jól tudjuk, nem az lesz a gyõztes. Tudomásul kell vennünk, hogy a kiállítás az amivé az emberek tették, és nem a tenyészérték meghatározása.
Ezért van a tenyészszemle. A kiállításon senki nem tudja megállapítani, hogy a munkakutya fogáskészsége milyen, az idegrendszere milyen, a spániel fél-e a víztõl, a labi kihozza e onnan a vadat, a dobi, az óriássnaci fél e a lövéstõl stb. Márpedig a tenyészértékben a küllem nagyon kevéssé fontos ezekhez és még sok máshoz.

A kiállítás szerintem jó szórakozás és jó kapcsolatépítõ hely, ahol sok idõt és pénzt lehet elkölteni. A tenyésztõk egymást hajtják bele a Best in Show eredmények és championátusok hajszolásába, enélkül, csupán a jól elvégzett tenyészszemlék alapján vígan lehet tenyészteni. Csak így sokan lenéznék azt aki nem jár a kiállításokra. Ezen kívül a teljesen kezdõ, kutya iránt érdeklõdõknek egy jó nézelõdési és ismerkedési lehetõség.

www.tancoslabu.hu
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: Rattler » hétf. dec. 01, 2008 7:57 pm

Elõbb-utóbb egyet fogunk érteni.
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: Enix » kedd dec. 02, 2008 10:12 am

Szia Linda.

A tehnikai probléma abszolút nem sértés. Mindenki követ el hibákat... Én volt amit elszartam az elsõ kutyámon, alig gyõzöm helyretenni.

De! A kutyád indokolatlanul agresszív ezekszerint. Az, hogy a kanokra morog, egyrészt fajtajellemzõ is lehet, de szocializációs gond is. Mindíg azt mondom, 50% genetika, 50% tanítás. (sosem okolható csak az egyik)
De az hogy emberekre morog, már korántsem normális, fõleg ha veled szemben állóra... ennek elejét kell venni. Általában ez nem szokott gond lenni kutyáknál, nehezebb is a megoldás. Steve javaslatával egyetértek, kutyasuli. Vannak erre jó kis szimulációs megoldások. Egyébiránt nálam olyan kutya nem lehetne, amely morog az emberre. (Más a tanított õrzõ-védõ, az támadás esetén a kutyától önnálló munkát vár el, de szimpla beszélgetés idegennel , na akkor max csak érdeklõdhet, vagy áll vagy ül meletted figyelve, szótlanul. )
Kutyasuli... Lehetõleg tapasztalt kutyás kiképzõvel. Sok sok munka... De lesz eredménye. Persze a Te döntésed, de nálam ilyenért már akkora rántást kapna, hogy földre esne. És a tanács ajánlott nem kötelezõ...
Avatar
Enix
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:43 pm

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: Enix » kedd dec. 02, 2008 10:17 am

Még egy szösszenet!

\"Ilyennek kell lennie, ezt mondták nekem akitával foglalkoizó emberek\".

Na ettõl sírni tudnék... Vannak erõsebb típusú kutyák, vannak dominánsabbak, de agresszív egyik fajtánál sem kívánatos. ezekszerint az ismerõseid a kiállítsi ringben is agresszor kutyákat visznek, és két bírálat között összeugranak a kutyák? Ugyanmár... Ezt olyan emberek mondják, akik nem tudnak elég következetesek lenni az adott kutyához, ez nem helyes.
Avatar
Enix
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:43 pm

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: Linduka és Hachi » kedd dec. 02, 2008 12:08 pm

Lehet hogy igazad van,bár sztem elég következetesen nevelem,de lehet nem elég ahhoz,hogy abban a helyzetben is halgasson rám.És bár ez a fajta sosem az volt,amelyik feltétel nélkül végrehajtja elsõ szóra a parancsokat,ezért nem is nagyon alkalmas munkakutyának sem.De láttam kivételeket.Sokszor megmakacsolják magukat,és süketelnek,stb.Nem lehet õket úgy nevelni,mint pl. a németjuhászt.Ezek tények ennél a fajtánál.
Agresszív,és barátságtalan,tartózkodó az idegennel szemben.
Voltam már kutyakiállításon,és szemtanúja voltam nem egyszer,hogy a kan neki akart menni a másiknak,és nem is lehetett õket megsimogatni,és míg órákat kellett várni a sorukra,a legttöbbje el volt zárva.A bírálatra is egyenként hívták õket.Bár olyat már más fajtáknál is láttam.
És nem tudom,hogy mibõl gondolod,hogy megsértõdtem!Egyáltalán nem!Szívesen veszem a tanácsokat,de sztem írtam is.A tanácsotokra már este nem is vittem le a szögessel.De amúgy ha utánna nézel ennek a fajtának a természete után,több helyen fogod olvasani,hogy nem egyszerû esetek.Mivel nekem 10 éve nagy álmom ez a fajta,hidd el nem akartam zsákbamacskát!Sok akitással beszéltem,rentgeteget olvastam a nevelésérõl,a legtöbb be is jött.
És hát tudom,hogy nem ez a legrosszabb kutyafajta,de a maga 70 marjával és 40 kilójával,természetébõl adódóan sem tartozik a könnyû esetek közé.
És januártól elkezdjük a kutyasulit is!Igen sok sok munka,sok türelem!De remélem a gyümölcse meglesz!
Ha szívesen meghallgatod(olvasod),majd leírom hogy haladunk.
Avatar
Linduka és Hachi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:45 pm

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: Linduka és Hachi » kedd dec. 02, 2008 12:11 pm

Még valami!Sztem tudom,hogy cseszhettem el!Tegnap ezen gondolkodtam,és sztem ott,amikor 4 hónaposan elkezdett jelezni,ha látott valakit,én a hülye fejemmel örültem neki,mert az elõzõ kutyám a még a betörõnek is örült.
Valószínú ez így fejlõdhetett ki ilyen komolyra,ami már probléma.
Te mit rontottál el?
Avatar
Linduka és Hachi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:45 pm

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: Linduka és Hachi » kedd dec. 02, 2008 12:19 pm

Bocsi,hogy ennyire szétszabdalom a válaszaim.
Én is rántottam a kutyámon,volt hogy bele is rúgtam,bár ezt szégyenlem bevallani,de megtettem.Muszály volt megtenni.Próbálkoztam jutalomfalatos verzióval is,de sonkát is tarthattam az orra elõtt,egyszerûen kitért elõle.
Avatar
Linduka és Hachi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:45 pm

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: Enix » kedd dec. 02, 2008 12:23 pm

Na ennek örülök:-)

Most õ mennyi idõs amúgy? Igen, valószínûleg ez is hiba lehet amit írsz. Ugye gondolom kapta tõled a pozitív megerõsítést, ami mára már problémává dagadt. Nincsen semmi gond. Szituációs gyakorlatokkal orvosolható a dolog. (Ez csak idõ és gyakorlás kérdése)

Kutyákkal nehéz lesz. Mindenképpen közömbõsítés kell, ehhez majd kell majd pár \"normális kutya\". A morgást meg kell torolni. Példa! Enyim labi imád engem, féltékeny is nagyon. (9 hónapos) múltkor a mezõn összefutottunk egy kölyökboxerrel, akivel játszottak. Nem is volt gond, amíg a boxer hozzám nem jött, na akkor enyém morogni kezdett. abban a pillanatban elkaptam a pifáját, és megrángattam, meg mondtam neki: MIT CSINÁLSZ? Ezután nem volt gond. A titok nyitja, h nem szabad hibázni engedni a kutyát, és ha mégis hibázik azonnal megrendszabályozni. De ha van msn-d szívesen folytathatjuk ott is, most megyek enni.

eniko.kas@gmail.com ez az msn
ha nem, akkor ide írj
Avatar
Enix
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:43 pm

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: Linduka és Hachi » kedd dec. 02, 2008 12:56 pm

Felvettelek msn-re!
Avatar
Linduka és Hachi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:45 pm

Válasz/Re:Törzskönyveztetés

HozzászólásSzerző: steve » kedd dec. 02, 2008 1:36 pm

Sziasztok!

Linda, szerintem a sima egysoros fojtónyakörvnek elégnek kell lennie. Vidd minél többet idegen környezetbe, társaságba és ahogy a többiek is mondták óvatosan ismertesd, az agressziót azonnal büntesd. Nagyon fontos, hogy a dicséret és a bünti is három másodpercen belül érkezzen, különben nem tudja miért kapta vagy félreérti és mással kapcsolja össze.

Nagyon fontos a következetesség, amit nem szeretnél látni azt mindig tiltsd amit erõsítenél azt mindig jutalmazd.

Nem írtad, hogy ez a viselkedés csak otthon jelentkezik, vagy idegenben és azt sem, hogy szabadon engedve agresszív-e csak vagy pórázon. Nálunk a suliba is hoztak be hatalmas kutyát, aki két lábon táncolt mint egy medve. Mondtuk a gazdinak, hogy vegye le a pórázt. Elõször ellenkezett, de azután szót fogadott. A póráz levétele után nem találtuk meg a kutyát a fûben úgy összehúzta magát. A póráz a végén a gazdival egyrészt bátorító háttér, másrészt tudja, hogy nem tud elmenekülni egy esetleges támadás elõl így \"megelõzõ\" jelleggel az elsõ támadó szerepét választja.

Egy kutya akkor nyugodt, magabiztos és kiegyensúlyozott ha tisztában van azzal, hogy nem éri negatív jelenség, támadás, az õt körülvevõ környezet minden zöreje, változása ismerõs, valamint tisztában van a játékszabályokkal, magyarul azzal, hogy hogyan kell ismerkedni idegen kutyákkal és emberekkel.

Errõl még könyvtárnyit lehetne írni, de most nem vágnék bele.

Steve
Avatar
steve
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

ElőzőKövetkező

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég