Törzskönyv

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Törzskönyv

HozzászólásSzerző: Mirabella » pén. okt. 17, 2008 4:26 pm

Üdvözlök mindenkit!

Kicsit új vagyok még erre.
Az lenne a kérdésem, hogy egy kutyát, amely 100 %-ig fajtiszta, a szülei törzskönyvel is rendelkeznek, de maga a kutyus az nem, lehet kiállításra, vagy valami féle versenyre nevezni?
Nekem egy fajtiszta Labrador Retriverem van, nagyon szép és szeretném ha ezt fel is használhatnám valamire, mondjuk csak úgy különféle sikerek elérésére.
A törzskönyvét most nem áll módomban kiváltatni.
Egyáltalán egy másfél éves kutyust lehet törzskönyveztetni?

Milyen lehetõségek vannak a törzskönyv nélküli kutyák számára?

A válaszokat elõre is köszönöm!
ÜDV: Mirabella és Szöszi Kép
Avatar
Mirabella
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:Törzskönyv

HozzászólásSzerző: livelygolden » pén. okt. 17, 2008 4:32 pm

Szia!

Aranyos nagyon:-)
Most nem sorolnám fel, hogy mi minden kellene hozzá, mivel ilyen idõsen sajnos nem lehet már sehogyan se kiváltani a törzskönyvet:-(
1 éves korig lehetséges, bár az is elég bonyolult, és ha jól tudom mostantól, vagy januártól pedig a kutya 6 hónapos koráig lehetséges csak.
Kiállításra lehet nevezni MKSZ-esre, \"hobbi\" kategóriába, ide nem kell tkv. De ez mint a neve is mutatja, tényleg csak hobbi, szórakozás, sehova nem számítanak bele, csak a gazdiknak:-) Itt tudod megnézni hol lesznek ilyen kiállítások: http://mksz1987.shp.hu
Ezen kívül minden másra lehet használni a kutyát, amire egy retrievert lehet: akár vadászkutyának, akár agility, vagy csak sima kutyasuli, terápiás munka. Egyikhez se kell tkv.
Bár figyelembe kell venni, hogy õ igenis családi kutya marad, tehát nem fedeztetni vele.
Az egészségügyi szûrések - mivel retrievereknél gyakori a különbözõ diszplázia- érdemes lenne, hogy tudjad, a késõbbiekben mennyire terhelhetõ a kutya fizikálisan.
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Törzskönyv

HozzászólásSzerző: Kacer » szomb. okt. 18, 2008 4:05 am

sziasztok,

ellentmondanék a MEOE honlapján is olvasható szabályzatok értelmében:

idézem:
\"ALAPSZABÁLYOK
15. A megszületett kölykök, - ha azonos fajtájú fajtatiszta kutyáktól származnak, amelyek rendelkeznek FCI által elismert származási lappal és megfelelnek jelen szabályzat elõírásainak - származási lapot kapnak és jogosultak FCI által elismert pedigrékre.\"


illetve:

\"21. Egy alomból származó kölyköket csak egyben, egy alkalommal lehet regisztráltatni.
Ha a kölykökrõl 6 hónapos korukig nem kerül beadásra „Alombejelentõ”, akkor csak DNS vizsgálat birtokában lehet a regisztrációt elvégeztetni.\"


Forrás: http://kennelclub.hu/info/tenyszab_hu.html

Tehát, ha a tenyésztõ hajlandó együttmûködni és te hajlandó vagy egy kisebb vagyont rááldozni (dns-vizsgálat), és a szülõk valóban tkv-esek, akkor igenis LEHET törzskönyveztetni a kutyádat! (Amennyiben az alomból nem törzskönyvezték még egy testvérét sem. Érdemes lenne felvenni a kapcsolatot a kutyád testvéreinek gazdáival, hátha érdekel közülük is valakit a dolog és ezáltal csökkenhetnének a költségek is.)

Itt olvashatod az aktuális szabályzatokat:
http://kennelclub.hu/info/
Avatar
Kacer
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Válasz/Re:Törzskönyv

HozzászólásSzerző: Rattler » szomb. okt. 18, 2008 1:06 pm

Azt senki sem vitatja ami a 15. pontban van. Arra vonatkozik, hogy a tenyésztõnek a kölykök meghatározott életkoráig be kell adnia az alombejelentõt és akkor vita nélkül jár a tk. Legfeljebb dupla árért, mer ha a szülõknek csak tk. van, de minõsítések nincsenek, jár ugyan, de felülbélyegzett ami 4500 helyett 8000,-.

A 21. pontban a DNS vizsgálathoz kötött 6 hónapos koron túli törzskönyvezés pedig csak egy olyan tenyésztõnek éri meg, aki valami kincset talált és mindenképpen kell neki a tk.
A költségek nem fognak csökkenni, egy ilyen vizsgálat annyi amennyi, mindegy hogy 1 kutyát, vagy 4-et vizsgálnak.
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Törzskönyv

HozzászólásSzerző: Mirabella » szomb. okt. 18, 2008 1:24 pm

Köszönöm a sok infót!

Szerintem nem bonyolodunk bele DNS vizsgálatokba, mert nem szeretném a tenyésztõt meg a többi kutyatesó ezzel megkeresni, aztán egyeztetni meg stb. Ígyis 6 testvére van Szöszi nek :)

Megpróbálkozunk kutyasulival, vagy ezekkel az egyszerû \"kiálításokka\" ahová nem szükséges a törzskönyv.
Egy iylen kiállításon mit néznek a kutyán?

Elõre is köszi!

Mirabella és Szöszi Kép
Avatar
Mirabella
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:Törzskönyv

HozzászólásSzerző: Kacer » szomb. okt. 18, 2008 3:32 pm

A költségek emiatt csökkennének:

1 kutya utólagos tkv-ezése: apa dns-mintavétel, anya dns-mintavétel, 1 kutya dns mintavétel,
minbdezt egy gazdi állja

pl. 4 testvérnél:
apa dns mintavétel áránbak a negyede, anya dns mintavétel árának a negyede, és a sját kutya mintavétele terhelne 1-1 gazdit. :)

(a kérdés az volt, lehetséges-e vagy nem 1,5 éves kutyát tkv-eztetni, ha tkv-es szülei vannak - és a válasz igen. :) más kérdés, hogy megéri-e. )
Avatar
Kacer
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Válasz/Re:Törzskönyv

HozzászólásSzerző: Kacer » szomb. okt. 18, 2008 3:40 pm

Mirabella:

a kiállításkon a küllembíró a fajta leírásához (standard) haonlítja a felvezetett kutyákat.
itt van pl. a [url]labrador standard[/url]

a kiállítás nemcsak a szépségverseny miatt jó, hanem - számomra legalábbis - fõleg azért, mert hasonló \"kutyaõrültekkel\" találkozhatok, beszélgethetünk a kedvenc témánkról, ami természetesen a KUTYA. :)
Avatar
Kacer
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Válasz/Re:Törzskönyv

HozzászólásSzerző: Rattler » szomb. okt. 18, 2008 4:47 pm

Ok Kacer, részigazság. Igen, lehet, de aki ennyire kezdõ, infót kér, annak nem elég a száraz leírás, mert --bocsánat-- esetleg ennek alapján elindul és nagyot koppan.
(Egyébként ha ma ebben az országban találsz 3-4 embert aki összeállna egy ilyen akcióra, nem ennék meg egymást és el is számolnának, hát le a kalappal elõtted.

Mirabella: még egy kis kijózanítás. A kutyakiállítás olyan kedvtelés, ami nagyon sok pénzt és idõt visz el, a hozadéka az, hogy esetleg sikerült jól érezned magad.
A bírók nagytöbbsége a valóságban nem a kutyát hasonlítja a standardhoz, hanem annak felvezetõit a fennálló hierarchiához.
Ha a kutyáddal együtt jól akarod érezni magad, egy tk nélküli kutyával sokkal nagyobb örömöt okoznak a vele ûzhetõ sportok. És ott sokkal jobban össze is kovácsolódnak emberek, kutyák, barátságok.

Kacer: a kiállításokba a tenyésztõk \"hajtják\" bele egymást, mert a mai felfogás szerint nem az a jó kutya amelyik jó, hanem az, amelyiknek több rangja van. Az enyémeknek is van. Némelyiknek tényleg sok. Tehát én nem egy elkeseredett irígy kiállító vagyok, csak ott kezelem a dolgot ahol kell.
Remélem azért, hogy neked sikerült \"betörnöd\",és tényleg jól érzed magad a kiállításon. Nagyon jó ha így van.
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Törzskönyv

HozzászólásSzerző: agi112 » szomb. okt. 18, 2008 4:58 pm

Dia sajna igazat kell adnom Évinek mert a kiállításokon mostmár ahogy Évi is le irta nagyon ritka az a biró aki a kutyát nézi ink pofára mennek és ez nem egy megélt tapasztalat/sok panasz alapja is/és protekcio is vannak csokos kiállítók is nagyon kevés az a gazdi aki jol érzi magát a kiállításokon az a nagyobbik baj hogy ezek már fajtán belül át mennek rivalizálásba aminek nem szabadna lenni ugyan ugy kéne örülni más fajta beli eredményének mint a sajátnak legalábbis ez az én véleményem
Avatar
agi112
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:41 pm

Válasz/Re:Törzskönyv

HozzászólásSzerző: Kacer » szomb. okt. 18, 2008 6:02 pm

hahó! :)

szerintem ne risszuk el Mirabellát a kiállításoktól (sem) :) valóban, a bírálat - mivel ember végzi - szubjektív. az, hogy melyik bíró mennyire a gazdát / felvezetõt \"bírálja\" a kutya helyett, bírófüggõ, mindkettõre lehetne példákat mondani. az is biztos, hogy mint mindenhol, ahol emberek vannak - korrupció is van (ha nem is szó szerinti, de a sógor - koma -jóbarát effektus megfigyelhetõ), nem csak a kutyakiállításokon.

mégis úgy gondolom, hogy ha van olyan kiállítás, ami még eléggé mentes ettõl, akkor az a hobbi kategóriás mksz kiállítás, ahol nem a \"nagy nevek\" versenyeznek, hiszen nekik törzskönyves kutyáik vannak.

ezért is hangsúlyoztam, hogy a kiállításnak nemcsak a verseny részét kell, szabad élvezni, hanem a \"társasági\" oldalát is, szerintem. :)

ez már offolás, de még leírom, hogy magyar agárban már sikerült kitapasztalnom, hogy melyik bíró bírál a saját ízlésének megfelelõen korrekt módon és melyik az, akihez nem érdemes nevezni, mert a kutya helyett a póráz másik végét nézi...

a fajtabírálatok \"feletti\", tehát csoport és bis bírálatok már számomra teljessen szakmaiatlanok, politikai döntések.
Avatar
Kacer
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Következő

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron