Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldala

A Kiskutya.hu portálon publikált cikkekkel kapcsolatos hozzászólások vélemények kerülnek ebbe a témakörbe.

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldal

HozzászólásSzerző: evett » pén. jan. 18, 2008 10:01 am

Szóval: egyelõre nincs semmi,mert elsõ fokon lett felfüggeszteve így tovább folytathatja tevékenységét,a másodfokú tárgyalás után derül majd ki hogy feloszlatják-e! de mint tudjuk ez hosszú és lassú folyamat,így konkrétan még nem lehet tudni,mi lesz.
Avatar
evett
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:41 pm

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldal

HozzászólásSzerző: Rattler » pén. jan. 18, 2008 5:27 pm

A MEOE elleni kirohanásod nagyon szép volt. Valóban szörnyen néz ki a kutya a mellékelt képen, gondolom én hogy azért érint téged ennyire érzékenyen, mert Te is e fajtát tenyészted.

Szerintem meg az a helyzet, hogy nem a MEOE megy a törvénnyel szemben, õ azt csinálja amit mindig is. Csupán annyi történt, hogy egy kis sértõdött csoport oly erõsen tudott lobbizni, nyilván megfelelõ barátok segítségével, hogy létrejöhetett az a bizonyos 64-es.
Ha feloszlatják a MEOE-t, Te milyen tk-el milyen kiállításra hordod majd a kutyáidat és milyen tenyésszemlén veszel részt amivel aztán tenyészthetsz?
Ha most azt válaszolod, hogy a tenyésztéshez neked ez nem szükséges, akkor mi is az elképzelésed?
Hogyan mész a kutyáiddal külföldre, hogyan adsz el külföldre kölyköt?

Lehet, hogy a MEOE most tényleg veszélyben van, jobb ha keresel szomszéd országbeli klubbot, hogy FCI tag maradhass. A miniszter urak ügyesen feldúlták a kutyások életét, de ha nem lesz nemzetközi elismertséged, õk azt nem fogják megoldani neked.

Juhász Györgyné
www.tancoslabu.hu
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldal

HozzászólásSzerző: livelygolden » pén. jan. 18, 2008 5:50 pm

A MEOE-nak mindig is voltak hibái és valószínûleg mindig is lesznek. Ezért kell ezeken javítani és megpróbálni segíteni a dolgokon. De ez az embereken múlik.
Nem hiszem, hogy az állatkínzásos esetekért és a szaporítókért felelõsségre kéne vonni õket. Õk megpróbálják -az elmúlt pár évben lezdték- felvilágosítani az embereket, leendõ gazdikat, több-kevesebb sikerrel.
De gondoljunk csak bele, ezek a szaporítók nem törzskönyveztetnek, ergo a MEOE felé nem is jelzik, hogy van alom!
Az alomellenõrzés meg a fajtaklubok feladata lenne, nem a kp-i szervezeté.

Sztem ha megszûnne nagyon nagy gondban lennénk, hiszem akkor hiába kapunk az államtól bármilyen papírt, azt nemzetközileg nem fogadják el! Illetve akkor sztem csak még nagyobb lenne a korrupció...
Tekintve hogy sértett csoportok/emberek indították ezt az egészet és hoztak létre különbözõ kisebb szervezeteket...
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldal

HozzászólásSzerző: Rattler » pén. jan. 18, 2008 6:18 pm

És már õk is tovább szakadtak a nagy igyekezetben. Már nem is lehet igazán követni, hány szervezet is van, aki mind lehülyézi a másikat.

Egyébként, ha folyton bíróságra kell járni és azt figyelni hogy melyik oldallról vágják fejbe, nem is csodálom a magam részérõl, hogy nem jut mindenre energia.

Ha a rendõrség nem csak szabadidejében és ímmel-ámmalfoglalkozna ezekkel az ügyekkel és maximálisan kiszabható büntetést itélne végre a bíróság, akkor várhatnánk változást és nem attól, hogy szétveretik a MEOE-t
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldala

HozzászólásSzerző: livelygolden » pén. jan. 23, 2009 2:12 pm

Szia!

Itt most jó sok dolgot felvetettél:-)

1, Sajnos vannak szaporítók, eltûnnek a kölyök eladása után, már több infot nem is kapsz a szülõkrõl. ezt már sokszor kitárgyaltuk, sajnos tenni nem sok mindent lehet:-( Ha esetleg még nem ismernéd: http://olcsokutya.uw.hu -->nagyon hasznos ilyen témában.

2, A törzskönyvezésnek pont az lenne a lényege, hogy ellenõrzött legyen, tenyésztõk által, elkerülve a hobbiszaporítást, hozzá nem értést. Ennek a lépcsõi, hogy befizeted a tagdíjat, így részt vehetsz a klubok munkájában, programjaiban. Ha tenyésztésbe szeretnél kezdeni, akkor kell a kennelnév, késõbb az alombejelentõk, fed.jegy. És mivel már sok rendezvényen szereleltél, kiállítás, munka, egyéb elõadások stb., tag vagy, így a normál árat kell fizetni. (egyébként ilyen rendezvényeken lehet sokmindent ellesni ami késõbbiekben tenyésztésnél jól jön, így ha tenyészteni akarsz, szinte elengedhetetlen ezeken való részvétel...)
Törzskönyv meg csak akkor dupla árú, ha felülbélyegzett. Azaz NINCSENEK MEG A KELLÕ EREDMÉNYEK, amik garantálnák a szülõk részérõl a megbízhatóságot. Ergo: képességvizsga, tenyészszemle, szûrések, fajtája válogatja...

3. Fr. bullinál és még sok más fajtánál a fül állása a korral változik, alakul. Így amikor az egy hetes kölyköknél beadja az ember a tkv-kérelmet, még nem lát semmit se. Késõbb alakul ki, a fejlõdés folyamán. Ha nem lenne szabályos, ezt a gazda még mindig tudja korrigálni pl. ragasztással. Ha rossz a fültartás, akkor az 2 dolgon múlik/hat: 1.genetika, 2.gazda odafigyelése és hozzáértése.
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldala

HozzászólásSzerző: Ördög » szomb. jan. 24, 2009 3:00 pm

Szevasz Szalma Z.
-Miért ne kaphatna törzskönyvet?Ha a szülõknek van TK,a tulajdonosnak pedig kennelnév,névre íratott kutyával akkor kiválthatja 6 hónapos kora után is a TK-et a DNS vizsgálat után(1 éves koráig).Legroszabb esetben felülbélyegzett lesz,de lesz.
-Nem kell,hogy tag legyen ez nem követelmény csak minden a duplájába kerül.
Tessék a MEOE megadja az esélyt.
Talán ha kicsit hamarabb észbekapsz és normális helyrõl veszel kölyköt,vagy vásárlás ELÕTT kérdezel a fórumon most nemlennél ilyen gondban.
-A B törzskönyv megszünt és kész.
-Az EU normákat inkább hagyjuk,ahhoz felkellene nõni az országnak.
-Az a lényeg ha már megvetted így,akkor szeresd õt így!
-Te választottad nem õ téged!
-Egyébként vannak rendezvények pl MKSZ ahol TK nélküli kutyák indulhatnak,oda nevezhetsz.
Avatar
Ördög
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldala

HozzászólásSzerző: Enix » hétf. jan. 26, 2009 10:01 am

Szia Szalma!

Nekem meg csak egyetéen kérdésem lenne, ha ilyen módon vettél kutyát, most miért lett olyan fontos hírtelen, hogy rendes papíros kutyát csinálj belõle? Hiszen ha ez valakinek fontos (ez lenne a normális), akkor megfelelõ módon járja körbe a dolgot, és kifizeti a normál árat. Te valószínûleg nem így tettél, gondolom az ára is ehhez passzoló volt. Én sem rajongok a MEOE bizonyos dolgaiért, de ez hogy a tk-zés ilyen módon megy, valamint hogy gát van szabva, szerintem okés. Gondold el, ha minden papír nélküli kutya kaphatna utólagosan tk-et, akkor miért lenne értelme \"normálisan\" csinálni?
Avatar
Enix
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:43 pm

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldala

HozzászólásSzerző: Ördög » hétf. jan. 26, 2009 7:36 pm

Szia Szalma Z.
Szólíthatlak Zolinak,csak úgy kizárásos alapon?
A törvény sokmindent kimond:ne lopj,ne csalj,ne hazudj(lásd a példát:képviselő urak)
Csak hogy tudd a MEOE nyert a perben.(infot a MEOE honlapon olvashatod)
Nem kell elnézést kérni szerintem,de itt nem bántott senki(na jó,de Enix nőből van,és már nagyon tele van a hócipője)
És mi az hogy nem találsz eggyütérző fülekre engem anno annak idején úgy megszívattak kiskutyával,hogy soha nem felejtem el:sokaltam egyszerre kiadni a pénzt,nembaj mondta a TENYÉSZTŐ(a mai napig az)egy éves koráig bármikor(tehát 40e + majd 20e ha kell TK).Na kijött a lépés,Miskolcon egy kiállításon találkoztunk mondom akkor kellene a TK.
-Mire ő:hát nem lehet mert anya-fia párosítás.Na most akkor mi van,vettem a kutyit ami ráadásul nem gyengén beltenyésztett,dupla áron mint ha egy szaporítótól vettem volna és mégsem lehet törzskönyve,magyarul átb...tak.(sőt per pillanat akár egy egész almot vehetnék 40e az \"uraktól\" de ennyi pénzért már az anyját is adnák bónuszba)
Nos tudtam segíteni?Azt hiszem leírtam a lehetőségeket az előző válaszomban.
És szerintem ez a kutyás fórum a legjobb,itt nincs fajta csoport,nincs fajta megkülömböztetés(nincs klán),a kutyáért vagyunk mert megszelidíttetűk és felelősek vagyunk érte mind.
Az MKSZ:Magyar Kutyások Szövetsége,még eggyezteni kell a kiállítási időpontokat,úgy tudom márciusban lesz bíztos a dolog.
Avatar
Ördög
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldala

HozzászólásSzerző: Enix » kedd jan. 27, 2009 9:31 am

Zoli Lacinak igaza van, nõbõl vagyok, és igen, a hócipõm is tele. De legfõképpen kutyás vagyok. Csak hogy értsd a hozzáállásomat, íme az én storym. Kyra kutyám fajtatiszta golden retriever szuka, aki egy becsúszott alomból származik. Papa-mama tk-s amúgy, de nem tenyésztõ a lány, hanem egy gazdi, akinek becsúszott az alom. A kölyköket önköltségi áron kaptuk meg mi gazdik, úgy, hogy elõtte elég keményen le lettünk tesztelve, tényleg jó gazdik vagyunk-e. Én ehhez mérten a kutyámat elsõ tüzelése után ivartalanítottam, és azóta is boldog családi kutyaként családunk tagja. Tréningezünk, tanulunk vadászni. Sokszor a guta üt meg hogy tk nélküli, mert amúgy jó a kutya, de nem foglalkozom vele, kiállításra úgysem járunk, tenyészteni nem akarok, annyi csak hogy hivatalos munkavizsgára így nem mehetünk, de VAV-ra biztosan fogunk.
Másik kutyám Carlos tk-s fekete labrador retriever kan, akivel minden út nyitva áll elõttem, mert tiszta a tk, de az ára is ehhez tartozó volt. Szóval nem hiszem, hogy sértõdöttnek kell lenned, viseld a döntéseid következményét. Ha a vásárláskor nem volt fontos a tk, most se legyen, de fõleg ne hibáztass egy szervezetet a saját meggondolatlanságod miatt. A kutyád nem a tk-tól lesz jobb, az a származását hivatott bizonyítani. Ha szereted így is szereted, legközelebb majd elõre gondolkodsz. Ezen meg lehet sértõdni, de jobb lenne elgondolkozni.

Üdv: Enikõ és a retrieverek
Avatar
Enix
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:43 pm

Válasz/Re:Tenyésztés, törzskönyvezés szakmai oldala

HozzászólásSzerző: Rattler » hétf. feb. 02, 2009 10:59 am

Szalma!

Azért nem találsz együttérzõ fülekre ebben a társaságban, mert itt tényleg mindenkinek a kutya a fontos. Csak utána jöhet minden más.
A tk.
A törzskönyvezést csak és kizárólag a tenyésztõ igényelheti. Már leírták itt a többiek, hogy milyen szabályok szerint. A szabályokat pedig a tenyésztõket összefogó Meoe rögzíti. És azt a szabályzataiban õ is kimondja, hogy a bizonyítottan tk-es szülõktõl származó kölyöknek szintén jár tk, csak ennek is vannak szabályai, amiket csakis a tenyésztõ tud teljesíteni.

A MEOE-ban is millió hiba van, de az FVM....... ahol olyanok akarnak ebbe a rendszerbe belebeszélni akik tán még kutyát sem láttak.........

NEM CSAK NEKED ÍROM EZT HANEM NAGYON SOKAKNAK. AZ NEM MÛKÖDIK, HOGY MEGVESZ VALAKI HARMADÁRON EGY KUTYAKÖLYKÖT, MAJD UTÓLAG AKARJA \"NEMESI RANGRA\" EMELNI.

Olyan helyrõl és olyan áron kell akkor kutyát venni, ahol a tenyésztõ \"kompletten felszereli\" mindennel a kölyköt, és elvileg ez még némi garanciát is jelent.
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

ElőzőKövetkező

Vissza: Hozzászólás írásainkhoz

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron