tanács

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Re: tanács

HozzászólásSzerző: LillaTina » hétf. aug. 02, 2010 4:39 pm

Köszi a segitséget livelygolden!
Bent maradt magzat nem lehet az oka, mert már 11 naposak a kiskutyák.
És a 2. okra se gyanakszom, mert ez a 2. alom és az elsővel semmi gond.
nem értem hoyy mi baja van.Az elözö alommal semmi gond nem volt.Folyamatosan etette őket stb.
Reggel hagyta hogy szopjanak délben már nem erre most 5 órakkor megint hagyta.
LillaTina

HozzászólásSzerző: livelygolden » hétf. aug. 02, 2010 5:05 pm

Vagy ez, vagy az, más választás nem nagyon van :)
Szerintem a leírás alapján: valami nem tetszik a szukának. A nagy meleg, a benti hőmérséklet, esetleg be van gyulladva az emlő és ha feltelik, fájdalmas. Vagy emésztéssel összefüggő gond, ami miatt nem akar lefeküdni.
Tényleg bármi lehetséges, nehéz lenne kizárni. Azért is írtam, hogy jó lenne, ha az állatorvos ki tudná zárni a szervi bajokat.

Mondjuk a lényegen nem változtat: Ha a picik nem kapnak 3 óránként kaját, nem fogják kibírni. Mielőbb szerezz be nekik tejpótló tápszert (marha és kecsketej nem jó felnevelni ilyen piciket) és próbálj rásegíteni! Hamar le tudnak gyengülni az ilyen apróságok, és 3 hetes kornál előbb nem ajánlatos tápot adni nekik.
livelygolden

HozzászólásSzerző: Basth » pén. aug. 27, 2010 3:53 pm

Sziasztok!

Anett vagyok, van egy 11 hetes amstaff bestiám,Loki. Nem tenyésztőtől van az anyját láttuk csak. Van egy cimbije, egy vele egyidős kiskutya de nem tudnak szépen játszani. Az kap felé, Loki egy ideig tűri de aztán visszaharap csak az a baj h nem engedi el hanem ráfog. Rácsapok olyankor a fenekére, az orrára vagy megrángatom a nyakát de annyira belemelegszik a játékba h nem lehet leállítani csak ha elhúzom.
Viszont idősebb kutyákkal szépen játszik csak szaladgálnak. Nincs harapás semmi.
Hogy szoktathatnám le arról h ne harapjon?
Előre is köszi!
Basth

HozzászólásSzerző: peva » kedd aug. 31, 2010 12:45 pm

Szia Anett!

Az amstaff egy nagyon megbizhato csaladszereto kutya ha megfelelo helyrol hozod el, es jo az idegrendszere. Azonban ennel a fajtanal mar kolyokkorban nagyon kell ugyelni arra, hogy ezekrol az osztonos dolgokrol leszoktassuk. Mar ebben a korban szocializalni ekll, kutyaiskolaba jarni vele, nevelni tanitgatni es kialakitani a falkaban a szerepeket, mert nagyon gyorsan a fejedre fog noni!
Mindenkeppen kezdjetek el kutyasuliba jarni vele, ahol megtanitanak arra hogyan ertesd meg magad a kutyusoddal. Igyekezz ne hagyni hogy nagyon belelenduljon a jatekba mert akkor biztos elkezd majd durvulni. Felugyeld es allitsd le rogotn mielott meg elkapne a hev. Ha harap esetleg a kezetek utan kap akkor fogd ossze a szajat es szorritsd a fejet a foldre. Eloszor tiltakozni fog de addig tartsd a foldon amig meg nem nyugszik. Abbahagyni a jatekot es mondjuk setalni nehany percet, ugy hogy kovessen tegted hogy ujra stabilizaljatok a viszonyokat, vagy akar haza is menni. Meg kell hogy ertse hogy ha durvul akkor nem lesz jatek moka hanme rogton irany haza. Es ezt mindig megismetelni ha kap ha harap. Masik kutyarol ugy is levalaszthatod ha felemeled a hatso ket labat. erre meglepodik es remelhetoleg elengedi a "predat". Ne rancigald a nyakorvenel fogva semmikep nehogy rajta vezesse le a benne maradt feszkot. Egy olyan fajtanal ami hajlamos a harcolasra, mar ilyen kiskorban tiltani kell minden ilyenfele jatekot megnyilvanulast hogy mar a gyokereben elfojtsd ezeket a kezdemenyezeseket.
Masreszt ne a parkba vidd masik kutyaval jartszani hogy levezesse az energiàjàt. Eloszor tegyetek egy nagy setat, vidd el futni vagy uszni, es ezutan talakozzzon mas kutyakkal, mikor mar lenyugodott es meglasd sokkal konnyebben engedelmeskedik majd.

Tudom e komolyan hangzik, de nem egy konnyu fajtat valasztottal, es fel kell hozza noni es felelosseggel jar!

Irany a kutyasuli es olvasd el a kutyapszichologia konyvet! De mindenekelott az alapparancsokat tanitsd meg vele hogy azokat akarmilyen helyzetben teljesitse, pl jatek kozben is behivhato legyen, meg leuljon. Stb.

Udv

P.Eva
peva

HozzászólásSzerző: edy1983 » pén. szept. 17, 2010 12:51 pm

Sziasztok!
Remélem még mindig kérhetek tőletek tanácsot.Van egy kis gondom légyszi ha tudtok segítsetek.Van a közelben egy kis labrador kutyus.Kb.10hónapos és szuka kutyus.Ahelyzet az hogy az én kutyimnak rengeteg szuka barátja van akivel imád játszani.De nem tudom sőt már többen is tanakodtunk rajta hogy miért de ezt a kutyust állandóan akárhányszor odajön játszani Az én kutyusom meg akarja folyamatosan hágni.Nem tüzel a kutyus és nem tudjuk hogy miért csinálja ezt mindig.Kifogytam az ötletekből.Egyik szuka kutyust sem akarja hágni csak őt.Légyszi adjatok nekem tanácsot hogy mit csináljak mert olyan kellemetlen számomra.
edy1983

HozzászólásSzerző: Rattler » pén. szept. 17, 2010 2:30 pm

Nincs értelme annak hogy kellemetlenül érzed magad, ez teljesen természetes és úgysem tudtok vele mit csinálni. Valamiért mindenáron jelezni akarja hogy az a szuka az ővé. De hogy miért és miért éppen az....... ?
Kerüljétek el egymást, vagy várjátok meg amig a szuka dühbe gurul és jól elveri.
Rattler

HozzászólásSzerző: edy1983 » kedd szept. 21, 2010 6:11 am

Sziasztok!
Tegnap sikeresen Mázli rámijesztett és nem tudom hogy most ezt miért csinálta.Lent játszottunk a szokásos helyen szokásos barátaival és hirtelen mintha bekattant volna elkezdett szaladni és meg sem ált csak szaladt és szaadt.Hiába szólta kiabáltam neki hogy gyere ide meg vissza meg minden félét csak szaladt.Nagynehezen többen megállítottuk jól elvertem alaposan .Kikötöttem egy kis időre büntiből.Aztán elengedtem és hirtelen ugyanez a szitu.Nem tudom miért csinálta nem volt arra senki másik kutya sem sőt egy lélek sem nemhogy még kutya!Nem tudom mi a helyzet ilyenkor de a mai napi sétától már előre félek.Segítenétek?Köszönöm!
edy1983

HozzászólásSzerző: peva » kedd szept. 21, 2010 12:13 pm

edy1983 írta:Sziasztok!
Tegnap sikeresen Mázli rámijesztett és nem tudom hogy most ezt miért csinálta.Lent játszottunk a szokásos helyen szokásos barátaival és hirtelen mintha bekattant volna elkezdett szaladni és meg sem ált csak szaladt és szaadt.Hiába szólta kiabáltam neki hogy gyere ide meg vissza meg minden félét csak szaladt.Nagynehezen többen megállítottuk jól elvertem alaposan .Kikötöttem egy kis időre büntiből.Aztán elengedtem és hirtelen ugyanez a szitu.Nem tudom miért csinálta nem volt arra senki másik kutya sem sőt egy lélek sem nemhogy még kutya!Nem tudom mi a helyzet ilyenkor de a mai napi sétától már előre félek.Segítenétek?Köszönöm!

Kedves Edy!

Mar elnezest de jo nagy hulyeseget csinaltal azzal, hogy elverted meg megkototted mikor sikerult vegre megfogni. Ugyanis ezzel Mazli nem az elszokest es a bekattant szaladgalast koti az elvereshez hanem eppen ellenkezoleg a hozzad valo visszaterest.
HA kutyad elszalad akkor te soha ne szaladj utana, mert akkor csak meg messzebbre megy. Te hivd es utana indulj el hatarozottan az ellenkezo iranyba, meg latod rogvest eszreveszi hogy nem vagy benne a jatekban es utanad fog szaladni.
Most egy darabig ne engedd el hanem mikor a parkban vagytok akkor hasznalj jo hosszu flexi porazt es gyakoroljatok a behivast. Eloszor egeszen hamar hivd magadhoz egyszer a nevevel ha nem jon elsore rants egy kicsit a porazon es adj neki juti falatot,simogasd meg jatsz vele! A hozzad valo erkezes mindig csak jo dologgal kotodjon ossze, csupa olyan dologgal amik kellemesek erdekesek szamara! Majd ezt tobbszor megismetelni a setaltatas, parkban toltott ido soran. Legalabb 1-2 hetig csak igy porazon gyakorolni a behivast. Eloszor csak rovid idore engedd el es hivd be rogton, de ne kosd meg es ne csak hazamentelkor hivd magadhoz. Ne tudja hogy mikor miert hivod oda csak azt tudja hogy csupa jo dolog tortenik vele ha hozzad megy! Ugyelni arra hogyan setaltok, hogyan viselkedik. Szerintem csak serdul es probalgatja a hatarait. Es nagyon oda kell figyelni, mert 100% nem behivhato kutyat soha nem szabad elegedni!! Plane hogy gondolom nincs ivartalanitva. Kilometerekrol megerezheti egy tuzelo kutya szagat es Adios Mazlika.
Probalhatsz neki futty vagy sipjelet is tanitani azt konnyebben megjegyzi, meghallja mint ha te obegatsz utana. A jel ne legyen tul hosszu es legyen porgos, ritmusos! Ami fontos meg hogy pl mikor ugat egyaltalan nem hall teged, amikor szaglaszik vagy igy be van porogve akkor meg az agya nagyresze azzal van lefoglalva. Mindig valaszd meg a megfelelo pillanatot a behivasra!
Szoval fektess hangsulyt a behivas gyakorlasara, mindig legyel nyugodt es hatarozott, mert ideges hisztis gazahoz aki meg meg is veri nem fog visszamenni a kutya es olvasgasd e fennel konyvet es szilarditsd a falkavezerseget, mert nyilvanvaloan nem tekint teged annak. Te legyel az aki eloszor lep ki az ajton, jelezven hogy te uralod ezt a teruletet stb.
Van mit fejlodni meg, munkara fel!

Ps. Szemelyes velemeny: Lattam hogy hirdetted Mazlit fedezokankent. Mar eleve felelotlenseg mert nincs torzskonyve igy fogalmad sincs arrol, hogy nem-e rokonnal paroztatod-e. Gondolom a fajtara levo betegsegekre sincs szurve, az hogy a fajta standardnak megfelel-e es mit orokit mar csak mellekesen irom. A kutyakrol es a viselkedesukrol is mint latjuk meg sok a tanulnivalod, igy peldaul azt sem tudod, hogy ha fedeztetsz a kutyaddal, akkor utana csak egyre erosebb lesz benne ez a viselkedes, hogy parzani akar, ergo retteghetsz majd hogy mikor szokik el egyszer komolyan stb. Csak arthatsz ezzel az osszes kutyanak, magadnakde legfokeppen Mazlinak, tenyleg megeri-e ez mindazt a mellekest amit ezzel keresel??????

Udv

P.Eva &Csoki
peva

HozzászólásSzerző: edy1983 » kedd szept. 21, 2010 4:57 pm

Szia Éva!
Köszi a tanácsot!Tanulgatunk mától!Én nem kérek egy forintot sem azért hogy Mázli fedezzen csak azért hirdetem mert szeretném hogy vele egyfajta kutyussal pározzon legalább egyszer.Nem azért hirdetem hogy pénzt csináljak belőle!Az ár rovatnál 0 van írva ha azt megnézed.Ez egy kicsit azért bánt.Nem azért vettük Mázlit hogy belőle éljünk.Ráadásul nem is értek szinte a kutyákhoz nem hogy még szaporítsam.De azért köszi tanulni fogunk.Ha ivartalanítom Mázlit valamennyivel jobban járok hogy nem akar állandóan dugaszolni?
edy1983

HozzászólásSzerző: peva » kedd szept. 21, 2010 5:49 pm

edy1983 írta:Szia Éva!
Köszi a tanácsot!Tanulgatunk mától!Én nem kérek egy forintot sem azért hogy Mázli fedezzen csak azért hirdetem mert szeretném hogy vele egyfajta kutyussal pározzon legalább egyszer.Nem azért hirdetem hogy pénzt csináljak belőle!Az ár rovatnál 0 van írva ha azt megnézed.Ez egy kicsit azért bánt.Nem azért vettük Mázlit hogy belőle éljünk.Ráadásul nem is értek szinte a kutyákhoz nem hogy még szaporítsam.De azért köszi tanulni fogunk.Ha ivartalanítom Mázlit valamennyivel jobban járok hogy nem akar állandóan dugaszolni?

Szia Edy!
Bocsi ha kicsit elszaladt velem a ló, de nekem is rosszul esett látni, hogy valaki akinek tanácsot adunk, foglalkozunk vele..stb. az minden józan meggondolás nélkül hirdeti a kutyáját. Ezen a fórumon, ha nem is ebben a topikban legalább ezerszer le lett írva miért nem jó se a kutyának, se a születendő kiskutyának se annak a gazdinak aki szívén viseli kutyája és kutyák sorsát általában. Olvassgass csak, ajánlom az "ingyen kutya szaporító vs. tenyésztő" topikot.
De hogy néhány okot említsek: a kutyáknak sem nem fizikai sem nem lelki szükségletük nincs a párosodásra. Nem olyanok mint mi emberek, hogy belénk van kódolva hogy utódokat kell létrehoznunk..stb.Tehát egy kutyát nem károsít ha nem párosodhat, mivel pl. a falkában is csak a falkavezérnek, a legerősebbnek van joga az utódok létrehozására Ha pároztatjuk ezt a képet erősítjük benne. Másrészt a pároztatással, a hormonok túltengése indul be, ami többek között viselkedésbeli változásokat is eredményezhet, pl agresszívebb lehet a kutya, vagy elkezdheti az emberek lábát hágogtni stb. Az elején ezek viccesnek is gondolhatjuk főleg a kisméretű kuták esetében, de később ebből komoly gondok is lehetnek. Míg ha most ivartlanítod mindettől nem kell félned, sőt most van a legjobb korban 11 hónapos, míg nem tudja mi az addig jó... Az ivartalanítással sok későbbi betegségtől is megóvhatod, mint például a rák. Minél előbb teszed annál jobb.
Így nem fog a szukák után sem kajtatni.

Másrészt a szukával szemben sem fer, mert egy 11 hónapos már képes párosodni, de olyan mint a tinédzserek, nem jó még az "anyag" ha törzskönyves lenne ha jól udom akkor is felülbélyegzett lenn a kiskutyák törzskönyve. Az egyszeri párosodás olyan mint amikor valaki valószínűleg szereti a fagyit, de te csak egy nalást adsz belőle aztán meg leveszed tőle örökre. Olvassgass itt a fórumon is volt már szó sokszor a dologról, van sok hasznos link is ahol leírják miért is jó és hogyan is működik.

Majd írd le hogy haladtok a tanulssal.

Üdv.

P.Éva &Csoki
peva

ElőzőKövetkező

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok