Angol Cocker Spániel

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Válasz/Re:Angol Cocker Spániel

HozzászólásSzerző: peva » csüt. júl. 09, 2009 2:09 pm

Szia Renáta!

A hozzászólásodból nem derül ki sok minden ezért feltételezésekbõl fogok kiindulni. Ha leírod, hogyan tartod, hogyan néz ki 1 napotok együtt, abból már többet meg lehet tudni.
A cocker spániel nem az a fajta amit kint lehet hagyni egész nap egyedül az udvaron. Nem azért mert nem bírja a hideget vagy ilyesmi, hanem mert igénylli az ember térsaságát. Például Csoki engem még a WCre is követ. Persze nagyon szeretnek kint lenni a spanik, csak a gazdival együtt. Ha egész nap rá se nézel, és végre kimész az udvarra, nyilván fel akarja kelteni a figyelmedet, hátha lesz egy kis játék. A kutyáknak nincsen jó idõérzékük, többek között ezért is van az, hogy akármilyen kis idõ is telt el egyedül, a viszontlátás mindig üdvözléssel kezdõdik. Hiszen számukra mindig ünnep a gazdit látni. Másrészt ha keveset foglalkozol vele, akkor ez még tetõzõdik, hiszen szüksége van arra, hogy foglalkozz mind fizikailag, mind mentálisan. Ez azt jelenti, hogy egy spanit le kell mozgatni, különben frusztrált, ideges lesz. De nem csak lemozgatni kell, hanem megpróbálni mindenféle érdekes dologr megtanítani, hogy lekösd az agyát, különben õ fog a legkülönfélébb módokon meglepni, és ezek nem lesznek mindig kellemesek.. (hogy kerül ez ide, hogy érte ezt el...stb).
Visszatérve a problémádra. A kutyák a saját tapasztalatukból tanulnak. Tehát, ha amikor felugrik eléri azt amit akar, tehát foglalkozol vele (még akkor is ha leszidod-az is foglalkozás, figylesz rá), akkor ezzel megerõsíted a viselkedését. Így amikor kimész és felugrik rád, kiadod a nem parancsot és nem foglalkozol vele, ignorálod teljesen. Meglátod ha nem ér el semmit az ugrálással, akkor be fogja látni, hogy hiába ugrál, nem történik semmi. De ehhez mindig így kell viselkedned, akárhányszor felugrik és nem csak neked, hanem az egész családnak. Másik lehetõség, hogy amikor kimész, mielõtt felugrana gyorsan kiadsz egy parancsot amit biztosan megcsinál (pl. ül) és így jól megsimogatod, mielõtt még felugrana, viszont ha felugrik othagyod és nem foglalkozol vele. A lényeg hogy megértse, hogy a figyelmedet nem az ugrálással tudja magára vonni.

Üdv

Éva&Csoki
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:Angol Cocker Spániel

HozzászólásSzerző: Sandan » pén. júl. 10, 2009 11:47 am

Szia Renáta!

Az nem biztos, hogy jó ötlet, ha elszaladsz elõle, mert az már egy kutyának egyértelmûen játék, tehát menni fog utánad, és mindenáron rád akar majd ugrálni. A nem foglalkozás vele a legjobb megoldás (ugrálás szempontjából persze), illetve tudnék ajánlani nagyon jó könyveket: 101 kutyatrükk (aranyos feladatok kutyáknak és gazdiknak), és a sokat emlegetett Jan Fennel Kutyapszichológia c. könyve.
Ez mellett, ha még rendszeresen le is mozgatod (sok séta, játék más kutyákkal, rágó játékok), nagyon hamar le fog szokni az ugrálásról.
Avatar
Sandan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Re: Angol Cocker Spániel

HozzászólásSzerző: Jupssy » kedd aug. 23, 2011 12:37 pm

Azt szeretném én kérdezni hogy lesz nekem egy kis Cocker Spánielem és hogy kint lehet -e tartani az udvaron ??És télen kint lehet vagy be kell vinni????
Köszönöm előre is válaszokat
Avatar
Jupssy
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd aug. 23, 2011 12:34 pm

Re: Angol Cocker Spániel

HozzászólásSzerző: peva » kedd aug. 23, 2011 9:10 pm

Jupssy írta:Azt szeretném én kérdezni hogy lesz nekem egy kis Cocker Spánielem és hogy kint lehet -e tartani az udvaron ??És télen kint lehet vagy be kell vinni????
Köszönöm előre is válaszokat

Szia,
a cocker spaniel nagyon igenyli hogy a gazdajaval lehessen. Bar van neki bundaja, azert teljesen kitn tartasra nem javasolnam. Amig nem vagytok otthon lehet kint tartani ha van neki nyaron arnyek, telen meg hoszigetelt haz. De amikor hazaertek akkor engedjetek be magatokkal a lakasba, mert nagyon megszenvedne, hogyha akkor is ki lenne csukva. A mienk egesz nap jol elvan a divanyon amikor eppen nem megyunk valamerre...
A cocker spaniel semmikeppen nem az a kutya ami a kertben jol elvan egyedul es ra se kell nezni hozza se kell szolni. Nem onallo, nem hazorzo. Ha ilyen kutyat keresel tegyel le a cocker spanielrol.

Udv

P.Eva&Csoki
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Előző

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég