Alaskai Malamut

A Kiskutya.hu portálon publikált cikkekkel kapcsolatos hozzászólások vélemények kerülnek ebbe a témakörbe.

Alaskai Malamut

HozzászólásSzerző: Blanka » vas. jan. 15, 2006 12:31 pm

Alaskan Malamute


--------------------------------------------------------------------------------

Kép
Egyéb elnevezések: Alaszkai Malamut
Várható életkor: 9 év
Felnõtt súlya: 34-39 kg.
Szõrzet: hosszú

Vérmérséklet: élénk


Tulajdonságok:

méret elsõ állatnak élõhelyigény gyerek mellé
4 nem 4 1

ápolási igény mozgásigény zajosság kiképezhetõség
3 5 2 2

agresszio játékosság ingerlékenység
1 2 2


A fajta eredete
A sarkvidék tehervonatjának is becézik. Ez a legnagyobb testû sarkvidéki kutya, nehéz terhek vontatására a legalkalmasabb. Gyorsaságban nem veszi fel a versenyt a huskyval, de izomzata és testmérete a hosszú-távú bajnokává teszi. A fajta származásáról nem sokat tudunk. Annyi bizonyos, hogy valamikor régen az eszkimókkal együtt került a sarkvidékre, az Alaszka északnyugati részére, a Kotzebue-öböl környékére, ahol napjainkban is fellelhetõ. Orosz tengerészek adtak elõször hírt a Kotzebue-öböl partján élõ népcsoportokról, akik nehéz szánjaikat impozáns kutyáikkal vontatták. Nevét a Kotzebue öböl partján õshonos népcsoportról, a mahlemuit-okról kapta. Ma a malamutokat szánhúzó versenyeken inkább hosszú távon használják, mivel rövid távú versenyeken alkati sajátosságai háttérbe szorítanák a fordulékonyabb, rugalmasabb fajtákkal, elsõsorban a huskyval szemben.

Rövid fajtaleírás
Megjelenésében hasonlít a szibériai huskyra, csak annál lényegesen robusztusabb. Feje hatalmas, az arcorri rész felé elkeskenyedõ. Lényeges szempont, hogy a fej mérete arányban legyen a kutya nagyságával. Szeme enyhén ferde metszésû, sötétbarna. Kék szemû egyedek kizárandóak a tenyésztésbõl. Felálló füle hegyes. Mellkasa mély, domborodó. Háta feszes, ágyéka izmos, nem lehet hosszú. Végtagjai masszívak, egyenesek, párhuzamosak, jól izmoltak. Az alaszkai malamut mozgása folyamatos, szilárd, kiegyensúlyozott és erõteljes, fáradhatatlan, egyenes vonalú kell, hogy legyen. Büszke és bátorságteljes. Mozgás közben a fej fent hordott, a tekintet éber. Hátára kunkorodó farkát hosszú szõr borítja. Szõrzete közepesen hosszú. Színe a leggyakrabban ordasszürke, világos arcorri résszel. Lehet fekete-fehér is. Általános a végtagok fehér foltozottsága.
A malamut bátor, határozott fajta. Hazánkban is voltak sajnálatos balesetek, melyekben gyerek esett malamut áldozatául. Ez viszont nem tipikus, és elsõsorban a gazda hibája. Ezzel együtt nem ajánlott malamut gyerekes családba!
Avatar
Blanka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Alaskai Malamut

HozzászólásSzerző: Blanka » vas. jan. 15, 2006 1:50 pm

Kép
Avatar
Blanka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Alaskai Malamut

HozzászólásSzerző: gery27 » hétf. márc. 29, 2010 12:45 am

Drága Aidám!Fajtiszta gyönyörû Alaszkai Malamut élt:1995 0915-2010 03 18 Emléked szívemben örökké!!! Él!
Avatar
gery27
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:51 pm

Re: Alaskai Malamut

HozzászólásSzerző: barbeszka » kedd júl. 13, 2010 9:31 am

A Villág leg jobb kutyusa!!! Ő tényleg egy igazi társ. Veled van a Jóban és a Rosszban is!! Hihetettlen szereteted tud adni az embernek! Csak bele kell nézni a szemébe. Az mindent ell árúl. Soha nem kéne másik kutya! Csak tudni kell vele Bánni.
Avatar
barbeszka
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd júl. 13, 2010 9:26 am


Vissza: Hozzászólás írásainkhoz

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron