Kutyaház

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Válasz/Re:Kutyaház

HozzászólásSzerző: peva » kedd máj. 19, 2009 6:41 pm

Ok. Értem.
Ne haragudj, hogy ezt irom, de én nagyon ketrec ellenes vagyok... Szerintem otthonra valami olyan fekhelyet érdemes neki venni ahol kényelmesen elnyújtózhat. A tenyésztõtõl kérjetek egy rongyot minek alom-otthon szaga van, ezt tegyetek a felhelyébe, ez segit abban hogy otthon érezze magát. Bármilyen fekhelyet vesztek neki azt egy idõ után a sajátjának tekinti és nem piszkit oda. Ehhez nem kell ketrec. Utazashoz meg praktikusabb egy kisebb muanyagdoboz, amiben a kutya éppenhogy elfér, mert így biztonságban érzi majd magát. Tehát utazáshoz és otthoni fekhelynek nem biztos hogy ugyanaz a ketrec a legjobb.

A szobatisztaságra neveléshez tényleg ajánlom a korábban emlitett forumot... evés után mindig rögtön kivinni és megvárni amig elvégzi a dolgát és nagy dícséret, de ez szépen bõven ki lett már fejtve...

Mennyit lesz otthon egyedül a lakásban? Érkezése elõtt érdemes \"gyerekbiztossá\" tenni a lakást, tehát mindent amit megrághat eltávolítani. Mert a fogváltásig biztosan mindent meg fog rágni.... Kábelekre van ilyen csõ amivel le tudod õket rögzíteni és meg is védi õket (nem jut eszembe hogy hívják). És mindig amikor akárcsak szaglássza õket vagy közel megy hozzájuk azonnal tiltani egy nemmel, vagy ha már a szájában van és rajtakapjátok akkor morgás, nyakrázás, hogy megértse ezt nem szabad.
Ezenkivül ha egyedül hagyjátok elõtte mindig fárasszátok le nagyon és lássátok el sok-sok rágnivaló játékkal.
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:Kutyaház

HozzászólásSzerző: Rattler » kedd máj. 19, 2009 7:49 pm

Sziasztok!

Éva nem értek veled egyet, amit leírtál a szoktatással kapcsolatban az úgy igaz, sokszor leírtuk már. De nem elvetemült ötlet a ketrec. Összecsukható fémketrecre gondolok, nem mûanyag boxra. Amig pici a kutya, nagyon megkönnyíti a tartását, mások is ajánlják. Arra kell szoktatni hogy az a helye. Ez úgy a legegyszerûbb, hogy megágyazol benne, teszel játékot, rágnivalót, pl.fület vagy cipõt, kutyaropit, stb. és nyitvahagyod az ajtaját. Elõbb utóbb bemegy magától és mivel kényelmes és védettnek tûnik hamarosan ott fog elaludni. Persze ehhez kell azért néhány nap. Ilyenkor aztán be lehet hajtani az ajtaját. Semmi esetre sem szabad az elején arra ébrednie hogy be van zárva és nem tud kijönni.
Ezek után ha egyedül hagyjátok be lehet csukni a ketrecébe. DE csak addig! Egyébként nyitva kell hagyni az ajtaját, és ettõl még a szobatisztaságot tanítani kell neki.
Nehogy úgy gondoljátok, hogy kiveszitek naponta 3x és kiviszitek, aztán vissza a ketrecbe!

De nem értem, ha kert illetve udvar is van, akkor miért is kell egy labit a lakásban tartani? Nem igazán ennek a fajtának való hogy szobakutya legyen belõle!
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Kutyaház

HozzászólásSzerző: ancsa_x09 » kedd máj. 19, 2009 8:17 pm

Sziasztok!
A ketrecrõl amiket leírtál, arról mindrõl olvastam már, de személyes tapasztalatot nem hallottam még senkitõl sem. Meg azért elég borsos az ára is, azért fontolgatom ennyire. És nem börtönnek használnám.
A kert ellen szólnak érvek... Az elõzõ labim 3 hónapos volt, amikor megmérgezték. Nem tudom egyébként, hogy ki tud ilyet tenni. És nem érzem magam a mai napig sem annyira felelõsnek, mert a családdal a kutya körül forgott az életünk, és mindent megtettünk érte, ahogy a nagykönyvekben le van írva. Nappal nem volt egyedül hagyva, csak éjjelre. Igaz, hogy nem volt kennelben tartva, de az szerintem nem annyira gyakori. De egy udvaron tartott, kertes házban élõ kutyára nem lehet mindig, 100%-osan odafigyelni. Ezért gondoltam rá, hogy éjszaka mindenképp bent lenne. Persze amikor akar, kimehet, mert rendesen elzárt udvarunk van.
Avatar
ancsa_x09
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:48 pm

Válasz/Re:Kutyaház

HozzászólásSzerző: peva » kedd máj. 19, 2009 8:37 pm

En a muanyag boxot pl. autoban utazashoz gondoltam.... Az összecsukható fémketrecet én pl annak tudom elképzelni aki sokat utazik, pl kiállitásra vagy versenyekre és fontos hogy ezek elõtt/után tudjon pihenni a kutya.
De továbbra is fenntartom ha van bármi más mód a kutytartásra akkor azzal kell elõször megpróbálkozni (biztos vannak speciális esetek de ez csak végsõ megoldás kellene hogy legyen).
Másrészt ebben az esetben pont éjszaka lenne a fontos kérdés, és pont ekkor kéne a kutyusnak bent aludni. Akár az elõszobában vagy a nappaliban de bent zárt helyen, és nem kell ketrecbe zárni ehhez a kutyát. Ha rendesen le van mozgatva akkor úgyis fáradt és hozzászokik a napirendhez hog éjszaka alvás van...
Ha napközben meg nincs egyedül akkor szabadon mozoghat kert és lakás között. És úgyse lehet mindig szem elõtt tartani. Már érkezésétõl fogva tanitani kell arra hogy idegenektõl ne fogadjon el kaját, ne egyen a földrõl csak tálból..stb.
Akkor ha jól értelmezem akkor a ketrec csak az éjszakára a lakásban alváshoz kellene???
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:Kutyaház

HozzászólásSzerző: ancsa_x09 » kedd máj. 19, 2009 8:47 pm

Dehogyis!! Nem. Én olvastam a ketrecrõl, hogy ha jól hozzá van szoktatva a kutya, akkor otthonának tekinti, és ha olyan körülmény van,akkor be lehet zárni max 1 órára. Pl. ha nem tudunk valamilyen okból figyelni a kutyára. Nem úgy képzeltem el, hogy éjjelre. Az kínzás lenne. Igazából azt olvastam róla, hogy mennyire fontos eszköze a kutyatartásnak, és hogy mennyire jó.
Lenne még egy kérdésem: A kiskutyákról úgy tudom, hogy a fertõzések elleni oltások befejeztéig nem nagyon szabad közterületre vinni. Ez kb. mennyi idõs korig érvényes?
Avatar
ancsa_x09
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:48 pm

Válasz/Re:Kutyaház

HozzászólásSzerző: peva » kedd máj. 19, 2009 9:04 pm

Nos a könyvek valóban ezt irják és valószinûleg az állatorvosok többsége is így javasolja.
Azonban én pont azt mondanám hogy amint megérkezik a kutyus vigyétek a fajtársai közé, nagyon fontos ez a korai szocializáció, hogy megtanulja hogyan kell viselkednie más kutyákkal. Persze mindezt nagyon óvatosan lehetõleg olyan kutyákkal találkozzon akikrõl biztosan tudod hogy be vannak oltva. Nagyon kell vigyázni mint szagol, eszik meg(lehetõleg semmit ne egyen meg). Szóval óvatosan de mindeképpen ismertesd meg más kutyákkal, akár úgy hogy kutyás ismerõsöd kéred meg hogy talizzatok.
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:Kutyaház

HozzászólásSzerző: ancsa_x09 » kedd máj. 19, 2009 9:14 pm

Rendben. Köszönöm a tanácsokat. Most így kutyavásárlás elõtt olyan hatalmas dolognak tûnik ez az egész :) Nagy felelõsség, az biztos. Jó dolog, hogy itt lehet kérdezni más kutyásoktól, mert szerintem ez több információ, mint a könyvek.
Avatar
ancsa_x09
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:48 pm

Válasz/Re:Kutyaház

HozzászólásSzerző: Sandan » szer. jún. 03, 2009 10:40 am

Sziasztok!

Nálunk is bent alszik a kutyánk, és semmi kárt nem tesz a házban (kertünk is van, ott van kint egész nap), tudja, hogy mi a rend. Kicsinek hozzánk is nyáron került, nem jött be, kint aludt a kis vackában. Amikor hidegre fordult az idõjárás, akkor engedtük be, készítettünk neki fekhelyet, odatettük az egyik kedvenc játékát, õ szépen belefeküdt, tudta, hogy jó helyen van, és békésen aludt már az elsõ bent töltött éjszakáján is. És ez azóta is így van. Ehhez szerintem sem kell ketrec. Persze, ha nagy jövés-menés van nálatok, és esetleg van olyan ismerõs, vagy barát, aki nem szereti a kutyákat, akkor indokolt lehet egy ilyen hely, ahova el tudjátok zárni, de inkább készítsetek kennelt neki.
Avatar
Sandan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:Kutyaház

HozzászólásSzerző: vik83 » kedd jún. 30, 2009 9:33 am

Vadont új kutyaházról van szó melynek méretei SZ:64 M: 75 H 80 Fenyõ lambériából van gyönyörû erezettel,szóval nem rétegelt lemezbõl és deszkából van összetákolva mint a barkácsáruházban. Ha bármi kérdés lenne a termékkel kapcsolatba szívesen válaszolok. Én fõleg Beagle Tacskó Spániel Pumi vagy hasonló kutyusoknak ajánlom.
Helyileg Miskolc mellet 5km_re van. vik83@citromail.hu http://www.teszvesz.hu/item668424907_kutyahaz_uj.html
Avatar
vik83
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:48 pm

Előző

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron