Kiskutya érkezik a családba

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Kiskutya érkezik a családba

HozzászólásSzerző: dobizita » csüt. jún. 29, 2006 4:41 pm

Sziasztok!

Július 23.-án hozom el a kis beagle kan kutyámat, de addigra szeretnék mindenből felkészülni.

Szobatisztaság, etetés, sétáltatás, oltások, stb.
dobizita

Válasz/Re:Kiskutya érkezik a családba

HozzászólásSzerző: OBB » szomb. júl. 15, 2006 7:13 pm

Szia!

Gondolom már rendesen be lehetsz zsongva.... :D Milyen ismerõs a szitu!

Ajánlom az én topicomat \" 1 órája van nálunk a kutya\" vagy valami hasonló... :D

Ha van valami kérdésed, szívesen válaszolok!
OBB

HozzászólásSzerző: OBB » szomb. júl. 15, 2006 7:24 pm

Szobatisztaság:

Szreintem ne várj rögtön csodákat. Ajánlom Nektek a kutyapelenkát ( földre teríthetõ pelus ). Nekünk nagyon bevált, Lucky arra csinálja a dolgát. Meg néha a szõnyegre. Meg néha a parkettára. Meg néha a wc elé... :D A lényeg ( tapasztalataim szerint ) ha a kutya elkezd szagolgatni - körbe járkálni (pl játék, alvás után) és elkezdi végezni a dolgát (persze nem a jó helyre) rá kell morogni erõsen és akár a \"dolog\" közben rátenni a pelusra. Ha szerencséd van, hamar rájön hogy miért cibálod mindíg oda, és összetudja kötni a morgást a rossz helyen voló pisi/kakival. Sosa ne bántsd a kutyát, legfeljebb a nyabõrét cibáld meg.

Luckyval szerencsém volt, õ már a 2. napon rendszeresen használta a pelust.

sétáltatás:

Eltérõek a vélemények. Van aki azt mondja hogy a 2. oltás után (8-9 hetes korban) már le lehet vinni sétálni a kutyust, van aki azt, hogy csak a 3. után (10-11 hetes). Kézben vinni lehet, de letenni nem!!! Azt a kis idõt meg a pelussal áthidaljátok, de rengeteg kitartás kell hozzá az biztos. Én már naponta legalább egyszer elviszem kézben sétálni, van hogy egy órára is így este felé. Szokja a zajokat, a környezetet, az autókat és legalább nem akkor fog besokkolódni amikor elsõnek viszem le. Lucky már szinte megköveteli hopgy vigyem le... :D A kis dög... :DDD
OBB

HozzászólásSzerző: Szabina1 » szomb. júl. 15, 2006 7:56 pm

Ú,jó nektek nekem még nincs kutyusom de anyumék azt mondták hogy majd lesz!
Szabina1

HozzászólásSzerző: edina » hétf. júl. 17, 2006 9:11 am

Szia Zita!
Nekünk egy 7 hónapos beagle kutyánk van, Bejgli a neve, itt-ott látható a fórumon.
A beagle kutya szobatisztaság terén eléggé eltérô más típusú kutyiktól. Gondolom Ti is lakásban fogtok lakni. Én annak a híve vagyok, hogy a kutyát ne vigyük le, amíg minden oltását meg nem kapja. Kb. 3 hónapos koráig. Ez itt a fórumon is teljesen eltérô lesz, és az orvosok is mást mondanak, mindenkinek más a véleménye errôl. Szerintem csináld úgy, ahogy te gondolod. Én azért nem vittem le, mert így is minden hülyeséget összeszedhet az utcán, sajnos sok ilyet hallottam már. De ennek a hátulütôje, hogy a teljes szobatisztaságot nehezen fogja elérni, hozzá fog szokni a pelushoz. Mienk is azt használta/ja. Nekünk szerencsénk volt, mert pont oda tette az elsô pisit, ahova terveztük a pelus helyét, így 90%-ban oda tette már az elsô idôkben is, kb 1 hét után már csak ott volt történés. Az elsô napokban, amíg nem lakta be a helyét, a pelenka és az edénye mellett készíts neki helyet, mert nem fogja átlátni a terét, nem fog annyit mászkálni és nehogy máshova gondolja a wcjét. Mi elôször a szobába tettük le a kutyust, majd a konyhába adtunk neki enni, így kitelepedett a konyhába a szék alá az edénye mellé (az volt a biztos pont), így alvás után is oda tette a csomagot. Egyébként látni fogod, mikor készül pisilni vagy kakilni (minden alvás, evés után), vidd a pelenkára egybôl. Ha máshova sikerülne(mi egyátalán nem dorgáltunk), a pelenkával itasd fel a pisijét, hogy legyen szagminta és tedd oda, ahova te szeretnéd, majd a szônyegen kárpitisztítóval (ennek késôbb is nagy hasznát veszed), padlón felmosóval tüntesd el egybôl a rossz helyre sikerült szagokat, mert ha késôbb megérzi, újra oda fogja tenni a csomagot (tapasztalatból mondom). Ha viszont a pelenkán érzi a szagot, ott fogja keresni. Az újságpapír módszer nekünk azért nem jött be, mert csúszott alatta, csörgött, zavatra, mindig mellé rakta a csomagot.
Nekünk nem volt gondunk az utcához, zajokhoz szoktatással sem, egykét napig csak ismerkedett az új környezettel, mamár minden kutya-ember a legjobb barátja, egyátalán nem fél, nem lett visszahúzódó sem. Nagyon jó személyiség vált belôle, mindenki szerint.
Etetni azzal etesd elôször, amivel a tenyésztô is, kérdezd meg mindenképpen, majd állj át arra,amivel te szeretnéd, de csak szép fokozatosan emelve az új táp adagját. Megoszlanak a vélemények a táp és házikoszt ügyben is, itt a fórumozók többsége a táp mellett voksol.
Oltásokat két hetente fog kapni, amikor hazaviszed, kérdezd a tényésztôt, mikor kapta meg az elôzôt és te mikor menj elôször. Amikor elviszed az orvoshoz oltásra, mindenképpen kérd, hogy nézze át a kutyust. Ha úgy látod, hogy felületes, menj egybôl más orvoshoz!!! Ô el is mondja neked az oltások menetét. Ami még fontos, hogy végig ölbe vidd a kutyit, nehogy a rendelôben szedjen össze valamit.
Az elsô éjszakákon fog sírdogálni, hiányolja majd a tesókat és a mamáját, vegyél neki plüssállatot, amihez odabújhat, legjobb, ha a tenyésztôtôl kérsz valamit, amin feküdt a többiekkel, így még érzi a többiek szagát és kcsit megnyugszik majd. Mi 3 óránként kelltünk hozzá az elsô napokban, visszaaltattuk mindig, majd pár hét elteltével már nem mentünk ki minden sírdogálásnál, így le is szokott róla, pár hét után már végig is aludta az éjszakát, vagy ha felkelt is elkezdett játszani egyedül.
Vegyél neki jó sok játékot, hogy ne unatkozzon akkor se, ha nem vagy otthon. Az egyedülléthez szoktatással szoktasd hozzá, mindig egyre több ideig hagyd egyedül, így nem lesz annyira rossz neki, ha egyedül kell hagynod.
Igazi kisregényt íram, bocsi.
Remélem segítettem kicsit, ha kérdésed van, nyugodtan írd meg, sok örömet és türelmet a kutyihoz!!!!!
Várjuk majd róla a képeket!!!
Üdv.
Bejgli, Edina
edina

HozzászólásSzerző: edina » hétf. júl. 17, 2006 9:18 am

Ja és ha bármikor valamiben elbizonytalanodnál, hallgass a szívedre, mert úgyis mindenki eltérô véleményen lesz, minden kérdésben! Csinálj mindent úgy, ahogy te a legjobbnak gondolsz, így ha hibáznál is azt fogod érezni, hogy csak a legjobbat akartad a kutyusodnak!!

És mi lesz a neve?
edina

HozzászólásSzerző: dobizita » kedd júl. 25, 2006 8:58 am

Köszönöm szépen a tanácsot. Tegnap kapta meg a második szuriját, nagyon jó dokink van :D
A szobatisztaság döcögõsen, de halad... A kakit csak nagyon véletlenül pottyantja ide fenn. Leviszem õt minden etetés után, persze olyan helyre, ahol nincs kutya.
Samu, a neve, megtaláljátok a Büszke gazdik fórumban!!!
dobizita

HozzászólásSzerző: dobizita » szer. júl. 26, 2006 8:30 am

Samu nagyon okos kutyus, a kakit lenn végzi el. Pisi még nem marad benn addig, amíg le nem visszük. De lent mindent magától elvégez. Már jön utánam póráz nélkül, a nevére is néha-néha hallgat.
Azt hiszem én lettem a pót-mamája, a vezére, mert rám mindig hallgat.
Bár én vagyok az, aki védi, aki nem engedi, hogy nagy büntit kapjon. Csak egy \"nem szabad\" vagy morgok és tudja, hogy rosszat csinál.
A sétákat nagyon szereti, utána mindig jókat alszik.
Leginkább este akítív játék ügyileg..

Edina: Hogy érted h elég sajátos szobatisztaságilag, mint más kutya??? Nektek is harap mindent?
dobizita

HozzászólásSzerző: Pug » szer. aug. 02, 2006 2:34 pm

Sziasztok!
A közeljövõben szeretnék kiskutyát és nagyon beleszerettem a mopsziba. Olvastam a neten róla jó pár dolgot, egy dologra lennék kíváncsi, akinek van mopszija, kérem, segítsen! Tényleg igaz, hogy nagyon hullik a szõrük??? Mert azt olvastam, h mindenütt amerre jár ott hagyja apró szõrszálait. Nekünk eddig uszkárunk volt, neki semmi szõre nem hullott, ezért nem tudom elképzelni mit értenek a \"nagyon hullik a szõre\" alatt. Segítségeteket köszi!
Mandy
Pug

HozzászólásSzerző: Yorkie girl » szer. aug. 02, 2006 2:44 pm

Szia Mandy!
Én nem tudom,hogy a mopsznak hullik-e ennyire a szõre!?
Én éppen az ellenkezõjét halottam, hogy egyáltalán nem hullik a szõrük!!Onnan hallottam ,hogy nem hullik, hogy a rokonom is ilyet akar, és allergiás a kutyák szõrére, ezért szeretne mopsz-ot mert annak nem hullik!!
Én végülis így tudom, de nézz utána mindenesetre!!
Sok szerencsét a kiskutya megtalálásához...:)
Pusz: Melitta&Maya
Yorkie girl

Következő

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok