Kell a szöges nyakörv?

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: wolf03 » hétf. nov. 06, 2006 4:37 pm

Kíváncsi vagyok mit mondotok ebben a témában! Írjon akinek van véleménye! Én azt mondom nem árt. Nem feltétlen kell meghúzni de sokkal kezelhetõbb az a kutya akinek szöges nyakörve van.
Avatar
wolf03
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: barikitti » hétf. nov. 06, 2006 4:43 pm

hali!

hááát ez kutyatipustól függ és persze a akutya temperamentumától... kutyaiskolában ha kiképzõ aszondja h nem ártana akkor szerintem kell... de jónak tartom de iymétlem az agresszín vagy nehezen kezelhetõ kutyáknál. én inkább az egysoros fojtó nyakörvet részesítem elõnyben ha az nem válik be akkor jöhet a szöges. Mi a fojtot pl. kiképzésnél használjuk, Kyra azóta nem huz pórázon mióta ráraktam ... ez nme állatkinzás hanem fegyelmezés. sokkal kényelmesebb egy fegyelmezettebb kutyával utcán mutatkozni mint egy neveletlennel.. erre valóa szöges nyakörv is
Avatar
barikitti
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: wolf03 » hétf. nov. 06, 2006 5:02 pm

Remek látom te jól látod. Nagyon sokat úgy gondolják, hogy nem helyes ak utyára szöges nyakörvet rakni de mint mondottad egy fegyelmezés és egy nagykutyára ha még tanulakkor jobb mint a bõr. A folytó nyakörv is megoldás bár ahogy a kutya nõl egyre jobban húz. Mint az én kutyám is. Aki 6 hónapos és szöges nyakörve van már mert szótfogadó fegyelmezett képzett kutya de ha sétáról van szó akkor megvan veszev. Szóval örülök neki, hogy te jól látod ezt a kérdést!
Avatar
wolf03
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: wolf03 » hétf. nov. 06, 2006 5:02 pm

Remek látom te jól látod. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy nem helyes ak utyára szöges nyakörvet rakni de mint mondottad egy fegyelmezés és egy nagykutyára ha még tanulakkor jobb mint a bõr. A folytó nyakörv is megoldás bár ahogy a kutya nõl egyre jobban húz. Mint az én kutyám is. Aki 6 hónapos és szöges nyakörve van már mert szótfogadó fegyelmezett képzett kutya de ha sétáról van szó akkor megvan veszev. Szóval örülök neki, hogy te jól látod ezt a kérdést!
Avatar
wolf03
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: Rattler » kedd nov. 07, 2006 8:38 am

Sziasztok!
Mónika!

Szerintem nincs igazad. Csak nagyon kivételes esetben igazolható, hogy valaki szöges nyakörvet használ. Erõs, nagytestû felnõttnél, aki kölyökkorában nem lett a megfelelõ irányba terelve. Talán. Én olyan kutyaiskolákat ismerek, többet is, ahol azonnal lerakatják, ha valakinél van.

Nem akarlak megbántani, de a 6 hónapos még nagyon kölyök. Neki a lelki világában komoly sérülést okoz ez a drasztikus módszer. Ha egy 6 hónapost nem tudsz egyszerû nyakörvvel, pórázzal, jutalomfalattal irányitani, hát az nem a kutya hibája, bármilyen fajta legyen. Ha húz, akkor te ne visszafele húzd, hanem egyértelmû rántásokkal és lábhoz vezényszóval tarts magad mellett. De a séta elején mindenképpen kell néhány percre hosszabb pórázon engedni szaglászni. Majd utána rövid pórázon sétálni. Ha ugy érzed, hogy folyamatosan húz, akkor erezd lazára és rögtön rántsd magad mellé. /lábhoz/
Ha te jól csinálod, a kutya 3 nap alatt megtanulja

Éva
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: wolf03 » kedd nov. 07, 2006 10:44 am

Ne haragudjatok meg de olsári nagy hülyeséget írogattok össze. Az én kutyám 6 hónaposan kitûnõen képzerett. Nagyon kitûnõ fegyelmezõvel rendelkezik én tanítottam a kikpzõ csak lesett, hogy ennyit tud. annyit hozzá tennék ahoz, hogy drasztikus lenne a szöges nyakörv nem az mert nem kötelezõ a kutyûnak húzni sé többet lehet elérni vele mint egy nosmális nyakörvel. Annyit még, hogy az örzõ-védõ gyakorlat nem sport hanem munka ne keverjük!!! Egy jó kutyának az örzõ-védõ feladat alap!
Annyit még, hogy tény, hogy 6 hónaposan még kölyök de ettõl függetlenül ha most nem szoktatom rá, hogy ne húzzon akkor soha nem fogja rendesen megtanulni. Mind1, hogy egyébként gyakorlatozás és a munkában nem húz sõt póráz nélkül is követ de a séta az más. Meg kell mondanom, hogy nem értek veletek egyet. Én a kutyámnk nem húzom meg a nyakörvet hacsak nme szükséges. Szóval egyáltalában nem drasztikus. Így sokkal könnyeben megtanulja, hogy ne húzzon. Ja és nme is tudom, hogy lehet roszul értettem, hogy nem raknál pórázta kutyára. A kuyát csak pórázzal lehet jól megtanítani. Mert ha hibásan tanítod meg neki a gyakorlatot akkor baszhatod, hogy megcsinlja! akkor nagykorára elõrrõl kezdheted. egyébként meg, hogy jutalommal és jutalmazom a kutyámat jutalomfalattam és dicséretztel. Bár már nemkezelem õt kölyköként mert egyre komolyabb! Na mind1. Lényeg szerintem a nyöges nagykörv nagyon jó taníntási eszköz!
Avatar
wolf03
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: barikitti » kedd nov. 07, 2006 12:40 pm

hali!

azé ne keverjül a szezont afazonnal.. ezek ugymond télleg kiképzési eszközök... szöges nyakörv fohtó lánc.. nos a fojtó láncot én szivesen használom kiképzésen... ezaz én véleményem a szögeset csak télleg probléémás kutyáknál értelmes használni... a másik h 6 hónaposan egy kuty amég kölyök de attól még lehet õt tanítani a motivációa lényeg.. én Kyrát játékosna tanítom mind jutalomfalat vagy labda a jutylaom de legfõképpa jutalom ha velem jácchat.. ez már kölyökkorbna is elllehet kezdeni azzal nem ártunka kutyánka ha játékosan akár 6 hónapos kortól tanítgatom így..

Krisz légyszi próbáld meg egy 6-7 hónapos korban megtanítani egy kutyának a lábnál követést póráz nélkül.. biztos meglehet de apóráz azegy fékezõ eszköznem rángatni kella kutyát rajta hanem megértetni vele h mi gazdik mit akarunk tõle.. ah ezt megérti akkor az már nyert meccs.. mindig akutya elõtt kell gondolatban lenni egy lépéssel..

egyik jó barátunk 6 hónaposan korkedvezménnyel csinálja most az alap engedelmességit pórázon(!!)

de ez fajta és a kutya temperamentum függõ.. sokan akarnak gyos láványos kiképzést de az nem igazán hosszu távu.. éna türelmesség hive vaok és ha kell akkor lassna haladnia kutyával.. nem is igazána kutyát kell tanítani hanem a gazdit h h bánjon az ebbel...

kicsit hosszúra sikeredett de nekem eza véleményem. de a kiképzési eszközöket kutyaiskola válogatja.. meg szerintem eléggé ismeri minden gazdi a kutyáját h mire van szüksége és mikor. a kutya korlátait mikor mit fegylemezzen stb..
Avatar
barikitti
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: wolf03 » kedd nov. 07, 2006 1:38 pm

abban igazad van, hogy szépen lassan kell haladni a kutyával én nem is haladok a kutyámmal gyorsan sõt. CSak én már 8 hetes korában elkezdtem játékosan pár perces edzéseket tartani akkor még én is póráz nélkül nekem 4 hónaposan tudott ülni feküdni maradni most 4 hónapos volt amikor elkezdtem vele a lábhoz a hozzám parancsot most ezeket tudja szóval a fegylemezõt. Nem sietek vele egyáltalában nem. Hiszen segéd kiképzõként tudom, hogy hogy kell vele haladni. De ha meg tudja tanulni akkor nem árt ha tudja! A szöges nyakörvet meg mégegyszer hangsúlyozom CSAK SÉTÁLÁSKOR HASZNÁLOM! tanításkora szögek kifewlé álnak így egy szipmla folytó nyakörvet kapunk tehát a a szögek NEM érnek a kutyához!
Avatar
wolf03
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: krisz » kedd nov. 07, 2006 4:13 pm

Kedves Krisztina!

Egy 4-8 hónapos korú kutyák részére szervezett kutyaóvodában vagy hozzáértõ gazdi esetén otthon kényszer / póráz nélkül meg lehet tanítani az alap engedelmes gyakorlatokat (ül, fekszik, helybenmaradás, behívás, szabadon követés). Persze nem vizsgaszintû pontossággal, ezt ráérnek kigyúrni késõbb, de póráz ahhoz sem feltétlenül szükséges.
A lényeg, mint ahogy te is nagyon jól leírtad:
\"megértetni vele h mi gazdik mit akarunk tõle.. ah ezt megérti akkor az már nyert meccs\"
Én csak azt mondom, hogy ehhez nem kell kényszer. Egyszerû rávezetés, motivált tanítás, vagy akár operáns tanulás által, a póráz ehhez felesleges. Persze nem azt mondom, hogy aki pórázt használ, az nem jól csinálja, csak azt, hogy lehet anélkül is ;)

Az utolsó mondatoddal kapcsolatban nekem sajnos mások a tapasztalataim. Én úgy látom, hogy a gazdik nagyon gyakran nem tudják, mikor és hogyan kellene büntetni, megerõsíteni a kutyát, pedig ezen áll vagy bukik minden.
Avatar
krisz
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Kell a szöges nyakörv?

HozzászólásSzerző: wolf03 » kedd nov. 07, 2006 4:51 pm

Természetesen meg lehet tanítani csak a nyakörv azért kell meg a póráz mert nélküle a kutyát elég nehéz vezetni úgy értem ók jutalommal meg lehet a kzutyát tanítani láb mellett jönni persze de én akkor is jobbnak tartom azt, hogy pórázzal mert akkor könnyeb a kutyát megtanítani a dolgokra.
Egyébként elõzõ hozzászó írta, hogy büntetni meg dicsérni a kutyát. szerintem értelmetlen a kutyát büntetni Ha nem jól csinálja egyzserûen kijavítani. És ha már jól csinálta dicsérni.
Avatar
wolf03
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Következő

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron