ivartalanítás

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

ivartalanítás

HozzászólásSzerző: Szultan » hétf. ápr. 12, 2010 10:58 am

Sziasztok!

Holnap visszük a 2 kiskutyát ivartalanítani. 4 hónaposak múltak. Egy kan és egy szuka. A testvéreiket már ivartalanították a múlthéten, és tegnap -4 nap elteltével- nálunk voltak és úgy pörögtek és játszottak, hogy hihetetlen. Persze kan kutyusokról van szó.
A kérdésem a következõ: mire számítsak a szukánál? Hány napig lesz szomorú? Mennyire komoly egy ilyen mûtét egy 4 hónapos kiskutyánál? Itt arra gondolok, hogy mennyi ideig válasszuk õket külön, mert nemtudnak egymás nélkül \"élni\" sem. Milyen gyorsan gyógyul ilyen korban a mûtét helye?
Nagyon pörgõs a kiscsajszi, és elõre félek mi lesz vele :(
Az biztos hogy külön lesznek egy jó pár napig...

A válaszokat elõre is köszönöm!

Gabcsi

Kép
Avatar
Szultan
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:51 pm

Válasz/Re:ivartalanítás

HozzászólásSzerző: livelygolden » hétf. ápr. 12, 2010 12:34 pm

Akár az is lehet, hogy már másnap ugyanúgy fog pörögni a szuka, mint elõtte.
Egyedenként változik ez, adott szukától függ, mennyire lelkizõs, mekkora volt a vérveszteség, mennyire magas a fájdalom-ingerküszöbe.
Mivel kanoknál nem nyitnak hasfalat, így jóval kisebb a mûtét, 2-3 varrat csak, szukánál sokkal nagyobb terület van megbolygatva, hasüreg nyitva, dupla varrat stb.

Mivel fiatal mindkettõ, kevésbé viseli meg õket, mint idõsebb korban. Félni nem kell, jó doki mindent kézben tart majd;-)
Este már nem kaphatnak kaját, gonodlom ezt a doki elmondta.
Addig tartsátok külön, amíg nincs kiszedve a varrat!!! Együtt csak felügyelettel. Egymásnak õk nagyon \"szépen\" ki tudják nyalni a varratot, és utána rohanhattok dokihoz. Gallért is csak felügyelet mellett szabad levenni. Vagy ha nagyon nehezen viselik, akkor nagyon aranyos kis \"ruhákat\" szoktak eszkábálni nekik pólóból, így nem tudják nyalni.
SZukánál elsõ 4-5 napban bent kell tartani, de legalábbis tiszta helyen, nem az udvaron, nehogy kiszakítsa neki a sebet valami.

Jópár kutyát láttam már mûtét elõtt/közben/utána pár nappal, 90%-uk meg se érzi a mûtétet, pláne a kicsik;-)
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:ivartalanítás

HozzászólásSzerző: liligerda » hétf. ápr. 12, 2010 12:48 pm

Sziasztok!
Jó, hogy pont erre tévedtem....
Ma voltunk állatorvosnál megbeszélni Gerda kutyusunk ivartalanítását, péntek reggel 8-kor lesz az \"akció\".
Bár Ő már idősebb, 5 éves, de azért mi is nagyon izgulunk. A másik kutyánknál, Lilinél(Őt első tüzelés után, 2 éve ivartalaníttattuk) sajnos komplikációk léptek fel műtét közben, de rendkívül gyorsan gyógyult, harmadnap már úgy ugrált mint egy kiskecske...
Kívánjuk a legjobbakat nektek is!
Avatar
liligerda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:50 pm

Válasz/Re:ivartalanítás

HozzászólásSzerző: Szultan » kedd ápr. 13, 2010 12:36 am

Köszönöm, kedvesek vagytok..., megnyugodtam!
A napokban jelentkezem, és leírom hogy miként viseli Vénusz a mûtét nyomait...

További szép napot!
Avatar
Szultan
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:51 pm

Re: ivartalanítás

HozzászólásSzerző: Szultan » pén. ápr. 16, 2010 8:15 am

Szép napot mindenkinek!

Sajnos a tegnap éjszakai hozzászólásom felszívódott az éterben...
Nincs kedvem újra leírni azt a "fél oldalt", de gyors lenne egy pár kérdésem, de előtte azért beszámolok hogy jól sikerült a műtét, és a kiskutyáim már másnap olyanok voltak mint a műtét előtt. Reggel 9-kor volt az ivartalanítás, és másnap reggel már én lettem beteg, alig tudom őket leállítani olyan elevenek. Jó étvágyuk is van..., és Vénusz (szuka) úgy pörög, hogy nem tudom ha így megy mi lesz vele, mert reszketek hogy kiszakad a belső varrat.

Külön képtelenség tenni őket, mert egymás nélkül még élni sem tudnak, akkora vonyítás van ha nem látják több óráig egymást. 1 napig úgy voltak, de mostmár így utólag látom hogy pont akkor nem lett volna rá szükség :)

Az orvos (elismert, nagy szaktudású) azt mondta hogy nem kell gallér nekik, és elég ha rájuk szólok ha nagyon belejönnek a játékba.
Már mindent megpróbáltam a kis szukánál, a pulóveros változatot is..., de szinte szét akarta tépni "magát". Kedden volt a műtét, és most még csak 3 nap telt el, de úgy ugrál, mint egy bakkecske, nem tudok vele mit tenni mert ő ilyen tipus, imád élni és minden érdekli...

Szultán (kan) ő aránylag nyugisabb, pedig pont neki nem lenne nagy baja ha pörögne, de őt a kiscsaj pörgeti be :)

Vénusznak nagyon szép lett a varrata, de egy kicsit idegesít hogy látom a damil végét, és félek hogy kirágja magából. Szultán is nyalogatja néha, de ha rászólok azonnal abbahagyja..., ha hátrafordulok folytatja de újra szólok abba marad. Neki 3 öltése van, és csak reménykedek hogy nem fogja a hátralévő 7 nap alatt kirágni a damilt (vagy mi az) magából...
Gondolom egy pici puffadás az elfogadott a golyszik helyén, olyan mintha az egyik bentmaradt volna, de biztos a műtét helye :?

Étvágyuk nagyszerű, és a székletürítésnél sincs gond. Hills-t kapnak már 1 hónapja, és most adok mellé nekik napi 1-1,5 L tejet hogy ne legyen kemény a kakijuk.

Nyugtassatok már meg, hogy egy 4 hónapos kiskutya nagyon szépen regenerálódik, és nem fog kiszakadni a sebe a kis-szukának, mert még aludni is alig tudok a gondolattól. Ha nyugodt tipusú lenne, mint a bátyja akkor nem izgulnék annyira, de a csajszit nem lehet leállítani "perpétum mobile"!


A válaszokat előre is köszönöm!

Gabcsi
Avatar
Szultan
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:51 pm

Re: ivartalanítás

HozzászólásSzerző: livelygolden » pén. ápr. 16, 2010 12:43 pm

Szia!

Látod ezért mondtam, hogy a fiatalok hamar túlteszik magukat rajta:-) Kiskan miatt ne aggódj, ilyenkor még fel szokott a zacsiban gyűlni savó, de majd felszívódik pár nap alatt. Náluk ez nem gond, sőt van aki nem is varrja be kanoknál a sebet. Így ő 1-2 nap múlva csinálhat amit akar, nem is kell rá különösebben figyelni.

Kis szukára pedig vigyázz! Ha nyalja, és van hogy nem vagy vele, akkor igenis tessék gallért venni és rárakni, bármennyit is hisztizik! Min. a 10. napig. Láttam már szukát, aki kinyalta a varratot, mert semmi nem volt rajta, és aztán szépen a belső varrat is kiszakadt, aztán a hasüreg tartalma meg szépen kijött...
Úgyhogy akármennyire is hisztizik, ha bántja a sebet, akkor gallér.

Varratnak ki kell lógnia, különben nem lehetne levágni:-) Nem amiatt tudják kinyalni a kutyák.

Tejet ha azért adod, hogy hígabb legyen a széklet, akkor ezt felejtsd el, azt jelenti hogy nem bírja megemészteni a tejet. Próbáld ki, milyen ha pár napig nem adsz nekik, csak szárazat. Ha ettől jelentős változás van, akkor nem jó nekik a tej. Mivel ha meghajtja a kutyát, akkor más tápanyag se tud megemésztődni a kajából. Hills nagyon jó táp, ennek mönmagában jó székletet kéne tudni csinálni. Ha nagyon lágy a bélsár, akkor nem ürül megfelelően a bűzmirigy se, felhalmozódik a tartalom, begyullad.
Így jó lenne kideríteni a tej mit is okoz náluk:-)
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Re: ivartalanítás

HozzászólásSzerző: Szultan » pén. ápr. 16, 2010 4:27 pm

Köszönöm. Nen is az a fő probléma hogy nyalogatja, mert az nem jellemző! Hanem úgy pörög-játszik hogy félek kiszakad a belső varrat. Most külön tettük őket. Egyik az egyik kertben a férjemmel, a másik velem a másikban :)
Oké, nem adok neki tejet a táp mellé, csak azt akartam hogy ne erőlködjön a kakival, ami egyébként a legnagyobb rendben.

Mobilról netezek, remélem megjelenik az írásom.

Gabcsi
Avatar
Szultan
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:51 pm

Re: ivartalanítás

HozzászólásSzerző: livelygolden » szomb. ápr. 17, 2010 9:46 am

Megjelent :D

Az első hetet ha kibírjátok, utána már nem lehet gond ;)
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm


Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég