Harapdálás

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Harapdálás

HozzászólásSzerző: Urbán Zoltán » szer. jún. 10, 2009 8:45 am

Üdv
Van egy másfél éves Beagle kutyusom aki játék közben harapdál. Nem erõbõl de érezhetõ. Attól félek ez késõbb eldurvulhat. Van két gyerkõcünk, nem szeretném ha játék közben esetleg megkapná õket. Különben nyugodt természetû(lakásban, szabadban egy igazi ödögfióka). Le lehet errõl szoktatni?
Kép
Avatar
Urbán Zoltán
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:48 pm

Válasz/Re:Harapdálás

HozzászólásSzerző: Rattler » szer. jún. 10, 2009 10:13 am

Ha nem erõbõl harapdál, akkor valahol valaki talán már közölte vele hogy ezt nem volna szabad. Ez a játékának a része egyenlõre, de inkább kiskutyáknál durva ez és ha hagyják, akkor eldurvul. Nála már nem fog eldurvulni várhatóan, de ezt a gyengédebb harapást se hagyjátok. Elõször akkor amikor a te kezed kerül a szájába, azonnal mondd hogy nem és vedd el a kezed. Hatásos ha ilyenkor a száját befogod pár pillanatra. Ezt akár ki is lehet provokálni és ahányszor csak harapni akar, mindig megismételni erélyesen a tiltást.
Ha veled kapcsolatban már érti és leszokott a kezedrõl akkor lehet ezt a gyerekekkel is. Ha kicsik akkor neked kell ott lenni és a gyerek helyett ezt megcsinálni, ha nagyobbak akkor meg kell mutatni, hogyan csinálják.

Ha ez a gátlás csak veled szemben alakul ki, attól mindenki mással szemben egyáltalán nem biztos.
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Harapdálás

HozzászólásSzerző: Urbán Zoltán » szer. jún. 10, 2009 10:29 am

Köszönöm a tippet ezt fogom tenni. Valószínû, hogy valki már elmagyarázta ezt neki( mi nemrég fogadtuk örökbe), meglepõen szofogadó kutyus.
Avatar
Urbán Zoltán
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:48 pm

Válasz/Re:Harapdálás

HozzászólásSzerző: maszlait » kedd jún. 16, 2009 7:56 am

Sziasztok! Én is hasonló problémával szeretném a segítségeteket kérni.
Nekünk egy 8 hetes vizslánk van... imádjuk, sokat foglalkozunk vele, de mostmár kicsit kezd zavaró lenni, hogy állandóan harapdál. Egy hete került hozzánk, és eleinte játéknak tekintettük, hagytuk, had próbálgassa magát.. Mostmár ott tartunk, hogy szinte hozzá sem lehet érni a kutyushoz, azonnal játékos harapdálásba kezd... jöhet papucs, nadrágszár, vagy kéz- és lábujj, mindegy, csak meg lehessen harapni! :)
azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek ez most még kölyökkori játék, és törödjek bele mert \"kinövi\", vagy határozottabban kéne fellépnem? Kép
Avatar
maszlait
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:48 pm

Válasz/Re:Harapdálás

HozzászólásSzerző: Ördög » kedd jún. 16, 2009 10:07 am

Egy pár,jó idõben és jól irányzott szorítás az alsó állkapocsnál,de csak olyan erõvel hogy ez számára kellemetlen legyen!
Jelezni fogja mikor már nem kell növelni a szorítás erejét!
És borzasztó gyorsan tanulni fog.

Megint csak a panzióztatott kutyámmal tudok jönni (mivel az enyémek nincsenek elkanászosodva) szóval õ még 5 hónaposan is bátran harapdált!
Kérdezte Andi mit tegyen,én megmutattam neki a kutyán akinek még zajlott a fogváltás így nem kellet erõs szorítás ezt pár percen belül megismételtük és \"láss csodát\" Boss azóta sem harapdál két lecke után!
Pedig fajtáját tekintve Beagle,ami a \"köztudatlanságban,buta és makacs\"jelzõkkel illetnek meg!
De ez bármelyik fajtáról ellehetne mondani mert amelyik kutyával nem foglalkoznak az mind neveletlen lesz és nem a kutya a buta, hanem a gazdája...

I the devil
Avatar
Ördög
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Válasz/Re:Harapdálás

HozzászólásSzerző: Urbán Zoltán » kedd jún. 16, 2009 6:52 pm

Nem mindíg buta a gazdi, lehet, hogy csak tapasztalatlan. Engem pl. sokmindenre megtanított a \"buta és makacs Beagle\". Nagyon kitartó kutya ha el akarja érni a célját. Szót fogad ha rászólok, de folyamatosan próbálkozik. A harapdálás is abba marad ha azt mondom nem szabad, sõt nagyon tud hízelegni ilyenkor, de a következõ játéknál ujra bepróbálkozik.
Avatar
Urbán Zoltán
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:48 pm

Válasz/Re:Harapdálás

HozzászólásSzerző: wickycs » csüt. jún. 18, 2009 5:16 pm

Heló, nekem egy 3 hónapos kis havanesem van. Tudom, hogy a harapdálás ilyen korban még a játék része, meg fognoves meg ilyenek, de amit néha muvel már igazán túlzás. Például a minap csak az olemben ult szépen, aztán semmibol semmi felugrott és beleharapott az orromba. Viccesen hangzik, de ez nekem már nem vicces. Állandóan provokál, megyek és semmibol semmi beleharap a bokámba. Már 9hetes kora óta nevelem, mindig rászólok, hogy ha valamit nem szabad, már tobbféle módszert kipróbáltam, de egyenlore eredmény nélkul. Errol a rossz szokásáról egysezruen nem tudom leszoktatni...Valami tipp? [img] [img] [img]
Avatar
wickycs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:45 pm

Válasz/Re:Harapdálás

HozzászólásSzerző: peva » csüt. jún. 18, 2009 5:51 pm

Szia!

Amikor elkezd harapdálni akkor szoritsd össze a száját és nyomd a fejét a földre tartsd így amig le nem nyugszik!! (ne úgy hogy fájjon neki csak éppen annyira hogy kellemetlen legyen). Ebbõl meg kell értenie, hogy ez nem kívánatos dolog. Meg játék közben is mindig figyelj arra hogy ne kezedet hanem valami játékot harapdáljon. Ha vége a játéknak akkor vége a játéknak és kész, ne harapdáljon téged csak úgy. Ha elkezd harapdálni, nem tiltoszo és otthagyod, vagy mégjobb ha lerakod a földre és elmész.
Az hogy nem hallgat rád mindenestre nem jó elõjel. Tudnia kell ki a fõnök, ne kényeztesd el nagyon mert egy ilyen kiskutya nagy gengszter tud lenni és könnyen a fejedre nõ és átveszi az uralmat.
Például ne legyen elõtte kaja folyamatosan, és mielõtt adsz neki azelõtt csinálj úgy mintha te ennél az õ tálkájából. Lássa hogy elõtte eszel, és utánad jön õ. Játszani is mindig te hívd ne õ kezdeményezzen. Ha odajön hogy játszatok és neked is van kedven elõtte adj neki egy parancsot amit már ismer (például ül) amit meg kell csinálni mielõtt játszani kezdtek!!!

Sok sikert, kitrtást és boldogan eltöltött évet együtt!

Üdv P.Éva
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:Harapdálás

HozzászólásSzerző: wickycs » csüt. jún. 18, 2009 6:38 pm

Koszonom, megpróbálom. Igaz, ezt a szájbefogásos módszert már elég rég használom, o ezt is provokálásként veszi fel, s még agresszívebb lesz tole...
Tudom, hogy nekem kell lennem felul, bár ez kicsit nehéh. Ugyanis egy igazán makacs kiskutyusról van szó, akire nem igazán lehet csak úgy ráparancsolni, kicsit nagy kisasszonynak érzi magát, és errol egyszeribe nem tudom leszoktatni... Tudom, hogy muszáj lesz, mert késobb nagy gondok lesznek...
Avatar
wickycs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:45 pm

Válasz/Re:Harapdálás

HozzászólásSzerző: peva » csüt. jún. 18, 2009 7:00 pm

A szájbefogásos módszert régóta használod? És ahogy írtam? Hogy közben a fejét lenyomod a földre, egészen addig tartsd úgy amíg le nem nyugszik aztán hagyd ott. Vége a játéknak íg nem tekintheti provokálásnak.. vagy inkább így mondom nem értem a problémát... Ha ettől csak még jobban beindul, akkor megint lenyomod. De hagyd ott utána és menj olyan helyre ahova ő nem tud utánad menni. Mert akárhogyis a kutya számára az egyik legfontosabb dolog az ember figyelme, ha azt megvonod tőle mindig következetesen (nem úgy hogy egyszer így egyszer úgy) akkor abból tanulnia kell.
de akár rá is moroghatsz, abból többet ért mint a nem-ből meg a kiabálásból.
Ahogy érzékelem igazi kis \"királylány\", eléggé el van kényeztetve, attól hogy makacs egy kutya még neked kell a parancsnoknak (falkavezér) lenni.
Ha gondolod elküldöm a Fennel könyvet emailben ebből sokat tanulhatsz erről, és nemsokára elkezdhettek kutyaoviba járni ott is segítenek majd elsajátítani ezeket a dolgokat.
Majd hátha érkezik valaki tapasztaltabb aki tud nálam jobb tanácsokat adni...

Üdv
Éva
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Következő

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég

cron