falkavezérség

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

falkavezérség

HozzászólásSzerző: Anita85 » hétf. jan. 04, 2010 10:48 pm

Sziasztok!
Most már 3 hónaposra cseperedett a kis bolnese-csivava keverék kutyusom. Nagyon tündéri és értelmes okos kis manó. viszont nem tudom hogyan oldjam meg ezt a falkavezérség dolgot. amikor elkezdem simogatni harapdál. hiába szólok rá. bár szófogadó mégis ugy érzem nem tetszik neki hogy nem õ a vezér. Ha nem a pelusra pisil és kap a fenekére, egybõl rámmordul és volt hogy meg is kapott. Mit csináljak ilyenkor? Ha eszik és megsimizem közben akkor is morog.Ha tovább simizem akkor abbahyja.

Elõre is köszönök minden segítséget!
Avatar
Anita85
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:50 pm

Válasz/Re:falkavezérség

HozzászólásSzerző: Ördög » kedd jan. 05, 2010 2:07 am

Elõször is evés közben ne simogasd!
Bár a Beagle végtelenségig jámbor.Tõlük akár evés közben a tényért is elvehetem legföljebb rám néz ártatlan szemekkel,de eltûrik ha kiveszem mellõle a kölyköt.
De hangsúlyozom ha ezeket én csinálom!
Idegen embert vagy kutyát nem tûrnek meg az alom közelében.Sõt egymással még az ételen is öszekapnának ha nem a felügyeletem alatt történne az etetés!

A harapdálás:hüvelyk ujj nyelv alá majd elõször enyhe és egyre fokozódó szorítás az alsó állkapocsra!
Ez érzékeny pontjuk és a tudtodra adja nyüszögéssel amikor ez már neki kellemetlen!Pár lecke után megtanúlja ha harapok engem mégjobban harapnak!
Ne a fenekét paskold,minek,hogy majd féljen tõled és ha megakarod fogni akkor majd fogócskáztok a lakásban?
Ha valami nem tetszõ dolgot csinál azonnal hatalmas leszidás!De nem reggel amikor észre vetted,hogy éjszaka rápisilt a szõnyegre.
Az,hogy negkap az már elég nagy baj!
Lehet idegrendszeri probléma is de általában a kutyák akkor támadnak ha sarokba szorítják õket és nincs más kiút számukra!
A \"testi fenyítés\" abból áljon,hogy a nyakán megmarkolod a bõrt és jól megrázod majd a fejét lenyomod a földre,megfogja magát adni hidd el.
Ha nagyon makrancos egy-két tasli a pofára(nem a fenekére)belefér,de a tasli erejét nem szabad túlzásba vinni.
Javaslom Jan Fennel könyvét olvasd el,sokat tanúlhatsz belõle!
Bár p.l. a Beagle esetében nem szentírás.

I the devil

Anita85 írta::
Sziasztok!
Most már 3 hónaposra cseperedett a kis bolnese-csivava keverék kutyusom. Nagyon tündéri és értelmes okos kis manó. viszont nem tudom hogyan oldjam meg ezt a falkavezérség dolgot. amikor elkezdem simogatni harapdál. hiába szólok rá. bár szófogadó mégis ugy érzem nem tetszik neki hogy nem õ a vezér. Ha nem a pelusra pisil és kap a fenekére, egybõl rámmordul és volt hogy meg is kapott. Mit csináljak ilyenkor? Ha eszik és megsimizem közben akkor is morog.Ha tovább simizem akkor abbahyja.

Elõre is köszönök minden segítséget!
Avatar
Ördög
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Válasz/Re:falkavezérség

HozzászólásSzerző: peva » kedd jan. 05, 2010 1:52 pm

Szia Anita!

Ezek amiket leírtál nagyon súlyos dolgok egy 3 hónapos kutya, ne morogjon vicsorogjon, meg kapdossa egy gazdáját (egy idõsebb se). Ezek pont azt jelzik hogy egyáltalán nem tekint téged falkavezérnek,ugyanis egy falkatag sosem morogna rá a fvezérre, vagy nem kapná meg azt.
Azt javaslom mindenekelõtt, hogy olvasd el a Jan Fennel Kutyapszichológia c. könyvét, amit ha megadod az email címedet el tudok neked küldeni (ezt csak azért csinálom mert nem kapható jelenleg). Ebben is fogod olvasni hogy mielõtt enni adsz a kutyádnak, és már a kezedben tálkájával állsz elõtte és néz téged akkor tégy úgy mintha ennél a tálkájából esetleg kis ropit rágcsálhatsz. A lényeg hogy lássa te eszel elõbb és ami marad az az övé. Ezt minden etetésnél ismételd meg. Ha játék közben harapdál mondd, hogy nem állj fel és hagyd ott. Majd 5perc múlva újra elkezdhettek játszani, úgy hogy magadhoz hívod egy játékkal. De ne te menj hozzá, és ne akkor kezdjetek játszani mikor õ odamegy hozzád. Ha megint elkezd harapdálni, megint nem és otthagyni. Ezekbõl hamar fog éretni, ha következetesen minden alkalommal megteszed mikor harapdál.
A kutyákat nem szabad simogatni evés közben. Én úgy adom oda a kutyusomnak a kaját hogy õ ül (3 hónaposan már hallania kellett errõl a parancsról) és ülve marad amíg azt nem mondom neki hogy tied. Ezt az elején úgy csináltam hogy leültettem és ha felállt amikor letettem elé a tálat zt ismét felemeltem. Mindaddig felemeltem a tálat amig nm maradt ülve, majd ezután jön a tied parancs és ehet. Ha elértél már javulást megpróbálhatod azt evés közben hogy állsz és a testeddel, illetve a lábaddal szépen lassan elválasztod õt a kajájától.
Mikor hazaérsz felugrik rád akkor, fordíts neki hátat, és csak akkor simogasd meg ha a földön marad, és nem ugrál fel.
Ne hagyd hogy õ menjen ki elõször az ajtón, és séta közben se õ húzzon téged, hanem melletted, de inkább mögötted jöjjön.
Nagyjából ezekbõl a jelekbõl meg fogja érteni ki a fõnök. Fontos hogy amikor vele vagy mindig nyugodt légy és magabiztos.

Üdv

Éva&Csoki
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:falkavezérség

HozzászólásSzerző: Ördög » csüt. jan. 07, 2010 4:33 am

Látod ezért szeretem ezt a fórumot.
Lehet vitatkozni is.
Szóval az hogy\"ne ő menjen be az ajtón először\" állítás nem minden esetben OK!
Azt is elmondom miért.
Ha be akarom őket zárni a boxokba,ott igenis NEKI azaz a kutyának kell előre menni úgy hogy én be sem lépek!
Tehát ajtó nyitás,majd név szerint mindenki tudja hol a helye.
Persze ha a kisajtón akarok kimeni az utcára akkor az más,ott nem mehet előttem.Ezt a tényt képesek felfogni/megérteni.Tehát azért írtam Jan Fennel könyvére én nem tudok mérget venni a Beagle esetében.
Sőt az etetésnél alkalmazott \"először én megkóstolom\" ötletét sem tudom támogatni az adott fajta esetében.
Tudom-tudom a kutyát nem szabad úgy kezelni mint egy embert...de a kutya is gondolkodik és vannak érzelmei amit ha megfelelően értelmezel és ami nagyon lényeges a REAGÁLÁSOD!Ezekből a kutya letudja szűrni a infókat és tudja miként viselkedjen.
Ezt bátran kimerem jelenteni!Tehát én vok a Fönök és nem ettem \"előttük\"egyszersem.Mégis elfogadtak.
Miért?
Mert ha kell akkor szigorú,ha kell akkor megértő,ha kell akkor simogató \"kéz\" vagyok,ha kell akkor közzéjük állok...és Ők ezt látják,tudják érzik...ilyen egyszerű.
I the devil

Pusztai Eva írta::
Szia Anita!

Ezek amiket leírtál nagyon súlyos dolgok egy 3 hónapos kutya, ne morogjon vicsorogjon, meg kapdossa egy gazdáját (egy idősebb se). Ezek pont azt jelzik hogy egyáltalán nem tekint téged falkavezérnek,ugyanis egy falkatag sosem morogna rá a fvezérre, vagy nem kapná meg azt.
Azt javaslom mindenekelőtt, hogy olvasd el a Jan Fennel Kutyapszichológia c. könyvét, amit ha megadod az email címedet el tudok neked küldeni (ezt csak azért csinálom mert nem kapható jelenleg). Ebben is fogod olvasni hogy mielőtt enni adsz a kutyádnak, és már a kezedben tálkájával állsz előtte és néz téged akkor tégy úgy mintha ennél a tálkájából esetleg kis ropit rágcsálhatsz. A lényeg hogy lássa te eszel előbb és ami marad az az övé. Ezt minden etetésnél ismételd meg. Ha játék közben harapdál mondd, hogy nem állj fel és hagyd ott. Majd 5perc múlva újra elkezdhettek játszani, úgy hogy magadhoz hívod egy játékkal. De ne te menj hozzá, és ne akkor kezdjetek játszani mikor ő odamegy hozzád. Ha megint elkezd harapdálni, megint nem és otthagyni. Ezekből hamar fog éretni, ha következetesen minden alkalommal megteszed mikor harapdál.
A kutyákat nem szabad simogatni evés közben. Én úgy adom oda a kutyusomnak a kaját hogy ő ül (3 hónaposan már hallania kellett erről a parancsról) és ülve marad amíg azt nem mondom neki hogy tied. Ezt az elején úgy csináltam hogy leültettem és ha felállt amikor letettem elé a tálat zt ismét felemeltem. Mindaddig felemeltem a tálat amig nm maradt ülve, majd ezután jön a tied parancs és ehet. Ha elértél már javulást megpróbálhatod azt evés közben hogy állsz és a testeddel, illetve a lábaddal szépen lassan elválasztod őt a kajájától.
Mikor hazaérsz felugrik rád akkor, fordíts neki hátat, és csak akkor simogasd meg ha a földön marad, és nem ugrál fel.
Ne hagyd hogy ő menjen ki először az ajtón, és séta közben se ő húzzon téged, hanem melletted, de inkább mögötted jöjjön.
Nagyjából ezekből a jelekből meg fogja érteni ki a főnök. Fontos hogy amikor vele vagy mindig nyugodt légy és magabiztos.

Üdv

Éva&Csoki
Avatar
Ördög
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Válasz/Re:falkavezérség

HozzászólásSzerző: peva » csüt. jan. 07, 2010 11:47 am

Kedves Laci!

A kennel/box ajtaján azért mehet be a kutya elõször, mert az az õ helye, az övé. De ez szerintem világos is hogy a kennelbe bemehet a kutya elsõzör, én nem erre az ajtóra gondoltam. Látod, már megint a kákán is csomót keresel. Azokon az ajtókon ahol te karsz lenni az úr te mész be elõször ez ilyen egyszerû. Tehát akkor leírom pontosan: ház ajtaján ha kifele mentek te mész ki elõször , ha befele jöttök te lépsz be elõször, és mindenki elõbb, a kutya utoljára. Mert ezzel is szilárdítjuk, kifejezzük a falkában a rangsort.
A Fennel könyv nem szentírás, de aki kezdõ annak hatalmas segítséget nyújthat. Nem születik mindenki kutya suttogónak, sem több tízéves tapasztalattal a háta mögött, Ezért jók ezek a módszerek amik a könyvben le vannak írva, mert egyszerûek, és világosan elmondják a kutya nyelvén a dolgokat. Persze hogy anélkül is lehetsz fõnök, hogy úgy teszel mintha ennél kajájából. De ez az állatok világában az egyik legfontosabb és legvilágosabb kommunikáció, miért ne használjuk ha ilyen egyszerû.
Másrészrõl, ha te nem használod a Fennel könyvben leírtakat, honnan tudod, hogy nem mûködnek a beagle-n???? Valószíûleg õk is értenék ezt a kommunikációt. Nem csak egy út van ahhoz, hogy megértsük kutyákat és megértessük magunkat velük. A lényeg hogy mindenki megtalálja a sajátját, a hozzá legközelebb állót.

Üdv

Éva&Csoki
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:falkavezérség

HozzászólásSzerző: Rattler » vas. jan. 10, 2010 11:02 am

De bizony az etetési trükkök nagyon fontosak. Nálam is mûködik, szerencsére ritkán volt még erre szükség. Akadt már olyan kutyám akinek sokminden fontosabb volt a vacsoránál és beleszagolt az edényébe majd végigfutott mindenkién. Mire visszaért, a sajátja eltünt, az én kezemben volt és én \"eszegettem belõle\", majd szépen ballagtam onnan kifelé. Pattika kétségbeesett tágranyílt szemmel figyelte és hátrált elõttem és minden lépésnél leült. Mivel nagyon sajnáltam, flegmán visszaadtam a kajáját, örökre megtanulta hogyan kell enni.

Általában úgy gondolom hogy vannak fajtaspecialitások, de van nagyon sok olyan dolog ami minden kutyánál mûködik.
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:falkavezérség

HozzászólásSzerző: Ördög » vas. jan. 10, 2010 2:57 pm

P.Éva!
Olvastam Jan Fennel könyvét.
Nagyon sok mellé duma van/ecsetelés!De azt nem írja nem mindegy milyen ajtón!
Nah szóval ez csak egy könyv.
Mindenki döntse el saját maga mi jön be neki belõle.
Ami nagyon lényeges az a farkasok életmódjának az ismerete!
Õ is onnan szerezte a tapasztalatát.De az olvasottság érdekében kiszinezte egy picit a történeteket.Hisz sikertelenségrõl egyszersem ír!Pedig bíztosan volt az is!!!
I the devil
Avatar
Ördög
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:44 pm

Válasz/Re:falkavezérség

HozzászólásSzerző: peva » vas. jan. 10, 2010 5:39 pm

Laci!

Nem mondtam hogy nem olvastad a könyvet. Csak azt ha a te saját elmondásod szerint nem alkalmaztad a módszerét akkor nem tudhatod hogy mûködne-e v agy sem. Ennyi.
Egy könyv nem csak tényekbõl és gyakorlatokból kell hogy álljon, hnem bevezetésbõl és a megértéshez szükséges felvezetésbõl(farkasok viselkedése), példákból. Ezt meg kell tudni különböztetnia színezéstõl. Pont a könyv elején írja le a saját sikertelenségeit, a második könyve eleje pedig csak errõl szól, hogy pont Õ ennyi év gyakorlat után hogyan és mit csinált rosszul a sját kutyáival, amit aztán hónapokig tartott rendbe hozni.
Ez nem csak egy könyv, hanem annak akorszaknak a kezdete amikor az emberek elkezdték a kutya szemszögébõl nézni a dolgokat.
Avatar
peva
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:falkavezérség

HozzászólásSzerző: Rattler » vas. jan. 10, 2010 9:50 pm

Egy kérdés sem buta.

Azért mondják, hogy ne nyúlj a kutyához amig eszik, mert ahol nem 100%-os a gazda falkavezéri helyzete, ott a kutya odakaphat, megharaphatja a gazdáját is.
Ha a 7-8 hetes kiskutya megszokja hogy megfogják, simogatják, hozzányúlnak evés közben, akkor azt tanulja meg, hogy ez nem veszélyezteti az õ vacsoráját, és a vezér ezt is megteheti.

Nem tanácsolnám ezt olyan gazdának, akihez nem ilyen korban, hanem 5-6 hónaposan kerül a kutya. Majdnem biztos, hogy annak morgás és kapkodás lesz a vége, a gazda ijedtében félrekapja a kezét. A kutya máris látja hogy lesz itt még neki keresnivalója.
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:falkavezérség

HozzászólásSzerző: liligerda » hétf. jan. 11, 2010 11:18 am

Köszönöm a választ, világos. Mivel nem volt dolgom hasonló kutyával, nem ,tudom, de esetleg nem megoldás ilyen helyzetben ha a gazdi egy ideig mondjuk úgy eteti a kölyköt, hogy leülteti maga elé és kézbõl? Ez tényleg csak egy kérdés, felvetés... Mert visszagondolva az enyémek elég sokat kaptak kölyökkorukban kézbõl, lehet hogy ott tanulhatták meg hogy a kéz ad és nem elvesz? Engem legalábbis kifejezetten zavarna, ha nem nyúlhatnék a kutyámhoz, nehogy megkapjon...
Avatar
liligerda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:50 pm

Következő

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég