Dp?

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Dp?

HozzászólásSzerző: Zétény » hétf. dec. 29, 2008 2:22 pm

Sziasztok!
Ti hallottatok már olyanról,hogy egy kutya azért sántít mert túl gyorsan megnõtt?
Van egy 10 hónapos szuka rottweilerem! 59cm és 38kg! Régebb óta küzdünk azzal,hogy hol sántít, hol nem! Ma voltunk dp szûrésen és a hátsó jobb lábán egy kicsi dp látható, délután kiszámolja nekem és felhív! Megírnátok,hogy most mit számol ki,olyan ideg voltam,hogy el is felejtettem megkérdezni! Azt mondta,hogy most még nem tudja megmondani,hogy a dp miatt sántít e vagy nem! Egyszer a bal elsõ,egyszer a jobb hátsóra sántít! Mondott valamit,aminek az volt a lényege,hogy attól is sántíthat,hogy gyorsan megnõtt! A méretén csodálkozott nagyon,ezen mások is szoktak!
Most kaptunk két gyógyszert! Egy Rimadyl és egy Nutradyl nevût! A Rimadyl 1 hétre elég,aztán megint venni kell! Egy hét múlva kell visszamenni! Azt mondta,hogy most ne nagyon mozgassam a kutyát,ne futkározzon,séta pórázzal és kevesebb kaja!
Van valakinek valami tippje,hogy mi lehet,mire számítsak? Vagy volt valakinek esetleg ilyen problémája?
Avatar
Zétény
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:45 pm

Válasz/Re:Dp?

HozzászólásSzerző: livelygolden » hétf. dec. 29, 2008 5:46 pm

Szia Zétény!

Háát nem tudom, a dokinak ott helyben kéne látnia, hogy milyen állapotú az a csípõ. Legutóbb egy hónapja voltunk szûrésen kutyával, ebben jártas dokinak 2 perc elbírálni egy röntgent.
Amit számolnak: Norberg szög. LÉnyegében ez adja meg, hogy milyen arányos a combcsont feje. De erre van egy sablon és kb. 10 mp ezt megnézni.

Én amire gondolni tudok: konzultációt kért más dokitól, mert nem biztos magában, vagy csak tényleg nem annyira jártas ebben és biztosra akar menni...

Olyan, hogy kis dp nincs. Van mentes (A), majdnem mentes (B), enyhe(C), közepes (D) és súlyos (E) csípõjû kutya. Természetesen mind2 combcsontfejre eltérhet ez az érték. Elvileg enyhe csípõig még jó, nem kéne tünetnek lennie. (meg ismerek olyan kutyát is, aki súlyos csípõvel vígan rohangál...)

A nagytestû fajtáknál, ha túl gyorsan nõ, elõfordulhat csonthártya gyulladás. Ez elég gyakori. Ekkor sántít a kutya, fáj neki, de különösebb teendõ nincs vele, mint pihentetni.

Rymadil most remélhetõleg a legjobb szer: gyulladáscsökkentõ és fájdalomcsillapító egyben. Ettõl jobban kell érezze majd magát.

Javaslom várd meg, mit mond a doki (ezért írd majd meg, kíváncsi vagyok rá...) és ha nem vagy biztos benne, mindenképp kérd el a röntgent és kérd ki más, ehetõleg ilyen témában jártas doki tanácsát is!
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Dp?

HozzászólásSzerző: Zétény » hétf. dec. 29, 2008 6:47 pm

Szia Dóra!

Köszönöm a választ! A Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület állatorvos tagok között van a doki,akinél voltunk!
Vagy ez nem jelent semmit,csak,hogy ott is lehet szûrni?
Várom a hívást,de idáig sajna még semmi!:(
Avatar
Zétény
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:45 pm

Válasz/Re:Dp?

HozzászólásSzerző: livelygolden » hétf. dec. 29, 2008 6:50 pm

Hát ha MKOE tag, akkor illene.
Akkor remélem csak konzultációt kér, vagy sok volt a dolga és hamarosan hív;-)
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Dp?

HozzászólásSzerző: Zétény » kedd dec. 30, 2008 1:07 pm

Dóri!

Bal:78 fokos
Jobb:89 fokos
Azt mondta,hogy most várjuk meg amíg 1 éves lesz és akkor megint csinálunk felvételt!Azt mondta még,hogy most a gyógyszerek hatására hátha javulna és,hogy 2 hónapig no futás,játék és fogyjon! Ha nem akkor el kell gondolkozni a mûtéten!
Csak az a poén,hogy a hátsóra annyira nem is sántít az elsõre igen,amirõl most nem lett csinálva felvétel!Tehát az még gázosabb akkor szerintem!Most mûtsem majd mind a 3 lábát!És akkor milyen kutyám lesz,mi a garancia,hogy rohangálhat....?
Most 2 hónapig mit kezdjek vele,h ne fusson!A mindene a játék,futás...Nem tudom,hogy mit csináljak egyáltalán nem!
Avatar
Zétény
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:45 pm

Válasz/Re:Dp?

HozzászólásSzerző: livelygolden » kedd dec. 30, 2008 2:28 pm

Szia!

Hááát, ha ez az, amire gondolok, ugyanazok a fokok, akkor nem túl jó:( 100 fok fölött kéne lennie normálisan.

Enix errõl tudna mesélni: A lényeg, hogy könyöknél és csípõnél egész más típusú probléma okozza.
Könyöknél egy porc van, ami ahogy nõ a kutya nem csontosodik hozzá, mint a normális könyöknél. Ez a könyökDP, ami mindenképp mûtendõ.
Csípõnél rosszul fejlõdik a combcsont feje, így nem jól forog a vápában, emiatt kopik. Itt a fokozattól függ, kell-e mûteni a kutyát. Ezt már jól körbe kell járni, konzultálni dokival, esetleg többel.

Visszafogni nagyon nem tudod a kutyát, max. annyi, hogy nem dobálsz neki játékokat, nem buzdítod még nagyobb szaladgálásra. Mást nagyon nem tudsz.

Az egyik tõlem kikerült kölyöknek volt combcsonttörése, több hónapig szobafogság volt számára. Mondjuk ez annyiból volt könnyebb, hogy fájt a kutyának, így nem is próbált mozogni.

Zöldkagylót mindenképp add mellé, mást nagyon javasolni se tudok:-(
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Dp?

HozzászólásSzerző: steve » szer. dec. 31, 2008 12:40 pm

Szia!

Szerintem, amin tipródik a doki az a Panostitis nevû betegség, pontosabban inkább csak anygcsere zavar, ami kifejezetten a fiatal kutyáknál jelentkezik abban az idõszakban, amikor hirtelen nõnek. Az izületek amúgy is bonyolultabb szerkezetek, mint a sima csontok és nem mindig tudják követni azok növekedését, de idõvel, mikor már a hosszú csöves csontok fejlõdése megáll, akkor behozzák a \"lemaradást\". Ennek a jelenségnek az a tünete, hogy a kutya felváltva fájlalja a lábait és sántikál. Ha jól értettem Nálatok is ezt lehet megfigyelni.

A combcsont dp-nél én 105 fokos optimális szögrõl tudok.

Amíg nincs az elsõ lábaknál röntgen-felvétel felesleges idegesíteni Magad a dp-vel, könnyen lehet, hogy nem olyan nagy a probléma.

Minden fórumozónak B.Ú.É.K.!!!

Steve
Avatar
steve
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Dp?

HozzászólásSzerző: Enix » hétf. jan. 05, 2009 11:51 am

Sziasztok!
Zétényem, nekem Carlos mindkét elsõjére súlyos dp-s. (3-as) Mûtét is volt, illetve 2 hónap mozgáskorlát, nehéz volt, lévén egy másik retrieverrel él együtt. Napközben kennelben voltak míg melóztam, délutén felügyelettel a kertben (le is kellett szabályoznom õket), éjjel meg velünk bent a házban. Az a legtisztább ha kérsz egy hivatalos szûrést (nekem a dokim, Dr. Muka) 20 ezerért csinálta. A könyökmnûtétek a gyógyszerekkel 200 ezerben voltak, csípõhöz nem értek, az nekünk A-s.

Íme egy kép, rendben van:
Kép
Avatar
Enix
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:43 pm

Válasz/Re:Dp?

HozzászólásSzerző: livelygolden » hétf. jan. 05, 2009 4:25 pm

Szia Steve!

Igen, igazad van 105 foktól van A-s csípõ. A 100 fok a tenyésztésbe vonhatóság feltétele, tehát a C-s csípõ. Csak azért írtam ezt, mivel ezzel általában még semmi tünete nincs a kutyának, tehát családi kutyának ettõl kezdõdik kb. De jobb pontosítani, igazad van:-)

Panostitisnek meg akkor utána olvasok, ezzel még nem találkoztam... Viszont ez nem befolyásolná pl. a combcsontfej alakját, nem?
Avatar
livelygolden
 
Hozzászólások: 106
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm


Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron