Chihuahua kutyára szájkosár?

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

Válasz/Re:Chihuahua kutyára szájkosár?

HozzászólásSzerző: Rattler » csüt. dec. 15, 2005 6:21 pm

Sziasztok,
valahol egy törvényben vannak jellemzõik alapján felosztva a fajták szájkosár viselésére kötelezett, és szájkosár viselésére nem kötelezett fajtákra. Nem tudom egyenlõre, hogy hol is kéne keresni, de ez a téma legalább 25 éve vitákat vált ki.
Éva
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Chihuahua kutyára szájkosár?

HozzászólásSzerző: Kata manó » pén. dec. 16, 2005 10:44 pm

Egyik ismerõsöm mesélte, hogy egy 3 és fél hónapos collie kölyköt vitt az ölében a buszon, és az ellenõr teljesen kibukott azon, hogy se szájkosár, se jegye a kutyának. Akkor is kell jegyet vennem, jha az ölemben ül? Õt megbirságolták a szájkosár hiánya miatt, de ha ez a törvényben így lenne az azt jelentené, pl egy skót juhász fajtánál, akinek 8 hónapos koráig nyúlik az orra, hogy minden hónapban új szájkosrat klne venni. Szerintem igazán felháborító. Fõleg, hogy a törvényben benne van hogy kölyök kutyának nem kötelkezõ a szájkosûár.
Avatar
Kata manó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Chihuahua kutyára szájkosár?

HozzászólásSzerző: doggyangel » hétf. jan. 23, 2006 10:06 am

Szióka. Én a buszon semmilyen jegyet nem kaptam a kutyára. Még poggyász jegyet sem. Tehát én ebbõl a szempontból ingyen megúsztam. :) Csak a saját jegyemet kellett kifizetnem, ami nem volt sok. Az a jó a csivikben, hogy némelyik ember nem nézi õket kutyának. Pedig ha tudnák. Az én Alonsom márpedig olyan mint egy pitbul. Ha apum bökdös vagy szekál (ezt csak azért, hogy a csivimet felidegesítse), akkor Alonsot nem lehet visszafogni. Nekiugrik, és egyenesen a fiúk középsõ részére támad. De ha éppen oda nem, akkor felszalad rajtad több mint egy métert, és belekapaszkodik a kezedbe. De tényleg! :) Haláliak ezek a csivik. Amilyen picik, olyan gyorsak, furfangosak, haraposak és vicsorgósak! :)) Puszik
Avatar
doggyangel
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Chihuahua kutyára szájkosár?

HozzászólásSzerző: Zsani55 » vas. okt. 08, 2006 3:46 pm

annyiban tudnál segíteni, hogy melyik törvényben van ez elõírva, vagy hol hol keressem?
Avatar
Zsani55
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Chihuahua kutyára szájkosár?

HozzászólásSzerző: barikitti » kedd okt. 10, 2006 8:15 am

Sziasztok!

én úgy tudom h 1 éves korig nem kötelezõa szájkosár de ez mérettõl is függhet, ha bkv jármüvön utazol akkor jegyet kell venni vagy van havi bérlet is.. vonaton élõ állat jegy van erre ami közela diákjeggyel egyenértékû és persze szájkosár és érvényes oltási könyvet is vinned kell magaddal.. Mi elég sokat utazunk onnan tom ezeket biztosan bár nekem szájzáram van de csaka kutya nyakába vagy az övem mellé rakom fel, nincs rajta csak látszik h van nálunk :)
Avatar
barikitti
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Chihuahua kutyára szájkosár?

HozzászólásSzerző: Dodó001 » kedd okt. 10, 2006 8:30 am

Sziasztok!

Én úgy tudom kistermetû kutyára nem kell szájkosár, de sajna ez sofõr függõ, hiába is, ezt mondja ki a törvény, ha neki éppen nem tetszik, hogy hiába is kistermetû, nincs rajta szájkosára, akkor nem biztos, h felenged!

Minden héten egyszer utazok buszon, szombat délelõtt Mortyval! Õ egy spani, 9hónapos lesz, már nem olyan pici, de nem is olyan nagy! Eddig egyszer szóltak, hogy tegyek rá szájkosarat, de az a sofõr sem vitakozott, nyugodtan leültünk, ja és, ha az öledben viszed, akkor tök ingyen utazik a kutya buszon - legalábbis Gyõrben így van - ha lerakod a földre, akkor kell neki jegyet venni.

Volt egy olyan eset, ahol igazat adtam a sofõrnek, bizonyos mértékig. Felszállt egy hölgyike egy Westie-vel, az ölébe hozta fel, nem is szólt semmit a sofõr, azátn ahogy felszálltak lerakta a földre a kutyit, akkor mondta a sofõr, hog ytessék neki jegyet venni, erre kiakadt a nõ, hogy mi az, hogy jegyet kell neki venni, 10 percig ott vitáztak, már mondta neki a sofõr, hog yindulni kéne, mert az utasok nem érnek rá, a nõ csak mondta a magáét, hogy õk direkt bementek a Volánhoz megkérdezni, hogy kell- e neki jegyet venni, azt mondták, hogy nem, szerintem úgy értették, hogy ha poggyászként viszi fel, az ölében...szóval errõl ennyit :-))

Nemt udom késõbb hogy lesz, mondjuk télen, mert nem túl kellemes a vizes, latyakos kutyát ölben vinni, akkor már valószínûleg nem az ölembe lesz, és én is kénytelen leszek neki jegyet venni, de biztos lesz olyan sofõr, aki azt mondja, hogy nem kell neki venni, sokan szeretik a ktuyákat, mostanában jó tapasztalatom volt a sofõrökkel, de vannak buták is :-) hol nem?

Dorina és Morty
Avatar
Dodó001
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:Chihuahua kutyára szájkosár?

HozzászólásSzerző: barikitti » kedd okt. 10, 2006 9:21 am

hááát öszintén én nemtudom.. én ugy vagyok vele h ha az én közepes termetû kutyámra kell szájkosár meg vonaljegy akkor a többire is kellene hanem is szájkosár de leglább jegyvétel.. még akkor iha yorkie méretû kutymák... kutya kutya között is van különbség... de szerintem azért ez ismegosztja kutyásokat a kis és nagy tesû kutyák pl.. ha én lukasztok a kutyának akkor a kiskutyás is.. de az ellenõrõk ellnézõbbek egy kistestûvel mint egy nagyobbal.. de keresem a jogszabályt és ha egtalálom akor beilesztem mert enge naon érdkel h fajta meghatározás van vagy más..
Avatar
barikitti
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:Chihuahua kutyára szájkosár?

HozzászólásSzerző: Banyus » pén. okt. 13, 2006 2:24 pm

Sziasztok!

Bocsika, én hirtelen csak a másik fórumot találtam meg, de emlékeztem, hogy többen is hozzá szóltak a témához valahol... Így beszúrom, amit Zsanettnek írtam...

Andi

-------------------------------------------

Kedves Zsanett és többiek!

Ez egy örök kérdés marad, hogy szájkosár kell-e vagy sem.
Én korábban már találkoztam egy rendelettel, ahogy böngészgettem a neten, de ezt persze most nem találtam meg!!! ;(
Csak azt tudom javasolni, hogy fel kell menni az önkorm. oldalára, és onnan kell lepuskázni, hogy melyik fajtára kell s melyikre nem. Ez kerületenként eltérõ lehet! Miért is ne?!?
Én a IV. ker.-ben lakom, úgyhogy ezt tudom most feltenni neket(nektek). Ez alapján én nyugodtan sétálhatnék a francia bulldogommal, és Te is a chihuahua-ddal, DE EZT MAGYARÁZZA EL AZ EMBER A BUSZSOFÕRNEK!!! (Nem mindenki olyan szerencsés, hogy van autója!) Hiába nyomtatná ki az ember a paragrafusokat, mellékleteket, õk akkor sem fogadnák el, ha rajta lenne az önkormányzat bélyegzõje!!
Ez van!
Remélem, tudtam segíteni...

http://www.ujpest.hu/rendeletek/rend_2005_6/

Andi @ Casper
Avatar
Banyus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Előző

Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron