agresszív kiskutya

Minden a kutyakölykök neveléséhez, egészségéhez tartozó kérdést és választ várunk ebben a fórumban.

agresszív kiskutya

HozzászólásSzerző: Callisto » vas. júl. 11, 2010 4:35 pm

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni nevelési témában. Hat hetesen hoztunk el egy kiskutyát, most 8 hetes. Kb két napja elkezdett morogni, vicsorogni rám és kapdos a kezem után, ha megfogom. De van amikor a hátára fekszik és kéjesen simogatatja a pociját. Nem szeretnék hibázni, jó lenne tudni mi a helyes reakció az agresszivitására.
Avatar
Callisto
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: vas. júl. 11, 2010 4:29 pm

Re: agresszív kiskutya

HozzászólásSzerző: csatosbambi » hétf. júl. 12, 2010 7:55 am

Szia!

Én azt olvastam, egy kutyabarát oldalon, hogy teljesen normális ha rág, az azt jelenti amúgy hogy játszani akar! A mi kutyánk is ezt csinálja, bár most már kezd leszokni róla.

Mi ezt úgy értük el, hogy egy kutyapszichológia könyvet vettünk, amiben az volt leírva, hogy ilyenkor a fenekére kell csapni de nem erősen, ha nem érti még egyszer ismételni kell! Ha odébb megy és lefekszik az azt jelenti hogy elfogadta és beletörődött a helyzetébe, miszerint, hogy ezt nem szabad! Ilyenkor 5-10 percet érdemes várni, és nem közeledni felé. Tudom, hogy nehéz ezt kibírni de muszáj, ezt már én is belátom! Ha a kutyus úgy megy oda ebben a kivárási időben, hogy nem hívtad és nem szóltál hozzá, akkor fordulj el tőle és ne is nézz rá!
Ha még többször is csinálja ezek után a harapdálást, akkor ismételni kell ezt a "gyakorlatot", amíg el nem fogadja, hogy TE vagy az úgynevezett "falkavezér" , akinek a szabályai érvényesülnek! Fontos, hogy ha ezt a módszert alkalmazod, akkor rögtön akkor kapjon egy picit a fenekére, amikor megharapott, mert ha később kap akkor nem tudja majd hogy miért kapott, mivel gyorsan felejt az ilyen pici kutyus!
fontos az is hogy ha ebben a kivárási időben, nyugton marad, az idő letelte után menjünk oda és simogassuk meg a fejét vagy a nyakát, és közben mondjunk dicsérő szavakat, hogy "okos kutya", "jól van szépen csináltad"!

Mint már mondtam, ezt egy kutyapszichológia könyvben olvastam, amit nekem is úgy ajánlottak, és nálunk remekül hat!
A könyv címe Jan Fennel - Kutyapszichológia! Internetről is le lehet tölteni a http://www.egyklikk.com oldalról, csak regisztrálni kell rá, és a keresőbe kell beírni a címet! ahhoz hogy a gépen megtudd nézni Adobe Flashplayer-re van szükség még!
Remélem eléggé hasznos tanácsot adtam!

Ui.: Nem baj a poci simogatás, csak szeretgetésre vágyik. :)

üdv
Avatar
csatosbambi
 
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: vas. júl. 04, 2010 7:46 am

Re: agresszív kiskutya

HozzászólásSzerző: Callisto » kedd júl. 13, 2010 6:40 am

Köszönöm a segítséget! Sikerült letöltenem a könyvet, már el is kezdtem olvasni. Ez nálunk nem a sima harapdálás. Azt is szokta csinálni, de olyankor nem morog nem vicsorog és nagyon finoman harapdál. Volt már korábban egy hatalmas kan, kemény, fekete németjuhász keverékünk, aki tolvajt is fogott, egy komondorunk meg egy tacsi fiunk is, de egyik sem mordult rám soha. Arra gondolok, hogy talán elkényeztettem, mert annyira kis pici ügyifogyi gyámoltalanka volt, és mivel házőrzőnek is szánjuk, szeretném, ha lenne önbizalma. Na, de olvasom a könyvet, és reménykedem, hogy hasznos tanácsokat találok benne.
Avatar
Callisto
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: vas. júl. 11, 2010 4:29 pm

Re: agresszív kiskutya

HozzászólásSzerző: picimissy » szer. júl. 21, 2010 9:59 am

sziasztok!

Már egy hete bújom a netes oldalakat, de nem találok megoldást...
Egy 3 hónapos kaukázusi juhász kiskutyánk van. Ismertük a fajtát, és szeretjük, de eddig mindig volt egy felnőtt kutya is a családban a kölyök mellett, aki úgymond kisegített minket a nevelés terén, ő lett a falkavezér, a kiskutya pedig nyugodtabb maradt.
Sajna most nincs így, és a kölyök nagyon vad, amikor játszani szeretnénk vele, vagy szimplán kimegyünk hozzá az udvarba, egyből jön, és rág, támad, belecsíp a lábunkba, a hajamba, a ruhát fogja, szakítja le az emberről, stb.
Sajnos mivel már most 14 kg, és hatalmas ereje van, ez annyira nem vicces, fájdalmas sebeket, véraláfutásokat okoznak támadásai, néha annyira felhergeli magát, hogy alig tudjuk leállítani.

Próbáltunk már mindent: rászólni, félrelökni, ahogy az anyja is tenné, a fenekére ütni, orrára koppintani, mindezeknek ugyanaz lett a vége: játéknak hitte, bármilyen következetesek voltunk, és még jobban kezdett ugrálni és rágcsálni...
Sok játéka van, de ha azokkal is kezd el játszani, a végén akkor is hozzánk fut és rajtunk akarja folytatni a rágcsálást, levezetni felpörgött állapotát.
Már azt is próbáltuk, hogy amikor rossz, bezártuk egy időre, utána kiengedtük és tudomást sem véve róla, bementünk a házba, de egyszer sem fogta fel, hogy most büntetés volt ez a rosszasága miatt.

no, nem is ragozom tovább, tud valaki segíteni ebben??? attól félünk, ha nem tudjuk hamar leszoktatni, később is ilyen marad, és egy 70 kg-s állatnál már tehetetlenek leszünk vele szemben...

várok bármilyen ötletet!
Avatar
picimissy
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: szer. júl. 21, 2010 9:50 am

Re: agresszív kiskutya

HozzászólásSzerző: csotaisaci » csüt. júl. 22, 2010 8:32 am

Hathetesen elhozni egy kiskutyát nem szabad. Nem tanulják meg a testvéreiktől illetve az anyukájától mit szabad mit nem, mi fáj a másiknak mi nem. Tehát nem tanulta meg a szocializációt.
De a kutyapszichológia könyv nagyon jó, nagyon sok hasznos tanács van benne!
Avatar
csotaisaci
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd jún. 22, 2010 8:46 am

Re: agresszív kiskutya

HozzászólásSzerző: Callisto » vas. júl. 25, 2010 6:32 pm

Csatosbambinak köszönet :!:

Elolvastam Jan Fennel -Kutya pszichológiáját. Nagyon jó könyv szerintem, és biztosan segíteni fog a nevelésben. Kerestem tőle is, és mástól is hasonló könyveket, amiket szépen sorban elolvasok. Nekem legnehezebben az megy, hogy ne örvendezzek a találkozásnak, hanem várjak öt kemény percet :) . Egy ájtatos szemű, még nem ugató, nem ugráló, nem harapdáló kölyök esetében. Ezen még dolgoznom kell. Arra sikerült rájönnöm, hogy nála a játék része a morgás, mint egyes kisfiuknál a kardozás, vagy birkózás. Amikor odébb viszem, és ő nem akarja akkor is néha morog. Gondolom ez dominancia kérdése lehet. Találtunk egy korban - méretben hozzáillő játszótársat, ez is sokat segít, mert levezeti az energiáit. Szerintem a kölyköknek nagyon jót tesz a hancúrozás másik kutyával.
Szóval, köszönöm a segítséget, hogy felhívtad a figyelmemet a könyvre, mert ezzel elindítottál egy jó irányba :) .
Avatar
Callisto
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: vas. júl. 11, 2010 4:29 pm

Re: agresszív kiskutya

HozzászólásSzerző: csatosbambi » kedd júl. 27, 2010 5:01 pm

Szia!

Nagyon örülök hogy nem csak nekem, hanem másoknak is segített ez a könyv! :) Jó érzés hogy tudtam olyat ajánlani, ami segít a gazdiknak! :D

Sok sikert házzá és ha találsz még ilyen könyvet a címét megírhatnád nekem is! (hát ha még az hiányzik az ismereteimből!) :D

Köszönöm
SZia
Avatar
csatosbambi
 
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: vas. júl. 04, 2010 7:46 am

Re: agresszív kiskutya

HozzászólásSzerző: Callisto » kedd júl. 27, 2010 6:01 pm

Szia!

Megnéztem:
David Taylor: A kutyák titkos élete - című könyvét, ezt nem szabad megvenni, egy alsós gyerek negyed óra alatt kiolvassa.
Frauke Ohl: A kutya testbeszéde-Értsük meg kutyánk viselkedését! - könyvét elolvastam. Van amiben ellentmond Jan Fennellnek, pl hogy a kutyák alfa hímnek és nősténynek kezelnék az embert. Szerinte a kutyák nem keverik össze az embert a kutyával. :) Szerintem se keverik össze, de a jeleket csak kutyául értelmezik nem? Ez a könyv tudományos kutatások eredményeire támaszkodik. Ártani nem árt, de nagyon újat sem mondott nekem.
Most kezdem Jan Fenneltől: Tanuljunk meg kutyául-t. Vannak átfedések az általad ajánlott Kutyapszichológiával, de nem egyezik teljesen. Ezt papírkönyv formában olvasom, képekkel bemutatva, 1580Ft volt a könyv.
Beszereztem még:
Cesar Millantól a hogyan váljunk falkavezérré
Tamar Geller: Kutyaszeretet - A kutyák játékos, erőszakmentes nevelése
Petra Fűhrmann-Nicole Hoefs: Mit olvas le a kutya a lámpaoszlopról? - Kérdések és válaszok a kutyákról
Majd beszámolok milyennek voltak, ha sikerül elolvasnom.
Avatar
Callisto
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: vas. júl. 11, 2010 4:29 pm


Vissza: "Kutyabaj" kérdések-válaszok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég