A szobatisztaság

A Kiskutya.hu portálon publikált cikkekkel kapcsolatos hozzászólások vélemények kerülnek ebbe a témakörbe.

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: wevi » vas. aug. 12, 2007 6:56 pm

Helló!
Ma regisztráltam magam ide, bár vendégként régóta látogatom az oldalt. Olvastam a fórumokat, még igyekszem eligazodni az oldalon. De igazából egyetlen probléma miatt írok. Az nálam is a szobatisztaság. Egy 4 éves és egy 3 hónapos kistestű kutyus került hozzám egy hónapja. Egyikük sem szobatiszta, és az alomra szoktatással próbálkozom, abszolut sikertelenül. Szeretném tudni, hogy a felnőtt kutya megtanulhatja-e az alomra járást? Minden ötletet szívesen fogadok.
wevi Kép
Avatar
wevi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:43 pm

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: pmonee » vas. máj. 31, 2009 1:26 pm

Sziasztok!
Nekem van egy 6 hónapos kan csivavám és nem sikerül a szobatisztaságra nevelés.
Leginkább a kakival vannak gondok.
Nem tudom mit csináljak vele.
Az elõzõ kutyámat is ezért kellett elajándékozni, mert õ sem akart szobatiszta lenni és már kicsit sok volt, hogy minden nap takarítanom kellett.
Olvastam, hogy naponta 2 hosszú séta és 6 rövid séta kell a kutyának és akkor megszokja, de egyenlõre amíg iskola van nem tudom délelõtt kivinni sétálni, csak délután.
Ha valaki tudna jó tanácsokat adni annak nagyon örülnék.
Elõre is köszönöm.. Kép
Avatar
pmonee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:48 pm

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: Rattler » hétf. jún. 01, 2009 8:47 am

Ha Te is tudod hogy egész délelõtt nem tudod kivinni, akkor nem is értem mit vársz most. A másik kutya is valószínûleg ezért nem volt szobatiszta. Talán úgy kellett volna a vásárlást idõzíteni, hogy a szünidõ alatt teljes figyelemmel megtanítsd nekik a szobatisztaságot.

Most egyet tudok tanácsolni. Olyan helységben legyen bezárva az egyedüllét alatt amit könnyû felmosni. Azt nem javaslom hogy most kezdjétek pelenkára vagy alomra szoktatni mert mindjárt itt a suli vége. Akkor kb. 3 hétig mással ne foglalkozz csak ezzel a problémával.
Hajnalban felkelni, gyorsan kivinni dolgát végezni, reggeli után azonnal újra vinni, ha elvégezte a dolgait megdicsérni és visszamenni. Ezután minden alvás, játék, evés után rögtön vinni úgy másfél -két óránként átlagosan. A lakásban soha nem szabad szem elõl téveszteni és ha gyanúsan kezd valami helyet keresni, szaglászni, körbe forogva, akkor azonnal fel kell kapni és kiszaladni vele. Akkor is ha már elkezdett potyogni.
Amikor kint leteszed meg kell várni hogy visszajöjjön az inger -ez sokáig tarthat- és ha sikerült, akkor nagy dicséret és lehet felmenni.
Gondolom hogy most a szünetben erre lesz idõd. 2-3 hét alatt tudni fogja hogy mit vársz tõle, addig nagy odafigyelés és rengeteg türelem és nyugalom kell.

Emiatt nem szabad egy kutyáról lemondani, ha nem tanulja meg, az nem az õ hibája.
Avatar
Rattler
 
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: tide5 » kedd szept. 22, 2009 3:48 pm

Sziasztok!
Arra van lehetõség, hogy az udvaron is egy helyre piszkításra szoktassunk egy kutyust. 15 hetes magyar vizsláról van szó.
Köszi!
Avatar
tide5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:49 pm

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: Sandan » szer. szept. 23, 2009 2:06 pm

Szia!

Van lehetõség, ugyanazok az elvek igazak ebben az esetben is, mint amikor szobatisztaságra neveled a kutyát. Figyeld mikor akar piszkítani, és vezesd oda, ahova kijelölöd a helyet. Ha sikerül, dicsérd meg. Én úgy csináltam, hogy amit találtam kutyagumit, összeszedtem, és ott ástam el, ahova most is \"jár wc-re\"...
Másik lehetõség, hogy elviszed rendszeresen a kutyát sétálni, mindig ugyanabban az idõben. Rá fog szokni, hogy kint végezze a dolgát, így könnyen \"kert-tisztává\" tudod tenni az ebet. Viszont ebben az esetben legyen nálad mindig zacskó, amibe összeszeded a végterméket.
Avatar
Sandan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: tide5 » szer. szept. 23, 2009 5:04 pm

Köszi, megpróbálom. Nagyon értelmes. Nem tudom, hogy értette e, amikor megkértem, hogy a virágos kertembe ne csinálja már, de azóta mindenhova rakja a kupacokat a fûben, csak a virágos kertben nem. Igaz, mindent kiszedett, lerágott.
Avatar
tide5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:49 pm

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: agi112 » szer. szept. 23, 2009 5:42 pm

Edit
A kanoknáll nehezebb mivel ugye jelõlnek és a tuják stb vezsélyben vannak DE én ugy gondolom az eggyértelmü hogy az ember a lakásbann korlátozza a wc-s dolgokat de hoyg az udvaron is?? probálj neki egy nagyobb szabad területet elkeriteni ahol jol érzi magát és van bõven hely nemkennelre gondoltam esetleg a kert végében vagy ahol nincsenek növények vagy nem jáccanak a gyerekek
Avatar
agi112
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:41 pm

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: Sandan » csüt. szept. 24, 2009 9:43 am

Ági, hidd el meg lehet tanítani. A kutya alapvetõen okos állat, bármire meg lehet tanítani, legfeljebb fajtától függõen rövidebb, vagy hosszabb ideig tarthat. Sok-sok türelemre van szükség, mint minden más megtanításakor.
Avatar
Sandan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: tide5 » pén. szept. 25, 2009 10:16 am

Ági
Mindenképpen próbálkozom, hogy egy területre szokjon. Az egész udvar és kert az övé. Van egy elkerített rész, ahol van a háza és ott kap enni mindig. Ott nem piszkít.
A másik dolog amirõl le kellene szoktatnom, hogy ne kapkodjon a gyerekek lába és keze után. Nehezen tudnak kint játszani az udvaron. Elterelem a figyelmét és játszunk vele, vannak játékai, ami csak az övé, de mindennel játszik ami mozdítható. Tegnap a 2 éves kisfiam zokniát húzta le a lábáról.
Minden ötletet és segítséget szívesen veszek!
Avatar
tide5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:49 pm

Válasz/Re:A szobatisztaság

HozzászólásSzerző: Sandan » pén. szept. 25, 2009 10:50 am

Szia Edit!

Mióta van nálatok a kutyus? Javaslom, hogy amikor a gyerekek kimennek játszani, legyél ott te is (nem tudom ki a falkavezér nálatok), játszatok közösen, és oktasd a kutyát közben. Nem szabad, nem, enged, fúj vezényszavak megtanítása mielõbb javasolt. 15 hetes kutya még kicsi ám, elsõre ne várjatok el rögtön mindent tõle.
Avatar
Sandan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:46 pm

ElőzőKövetkező

Vissza: Hozzászólás írásainkhoz

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron