A kullancsveszély

A Kiskutya.hu portálon publikált cikkekkel kapcsolatos hozzászólások vélemények kerülnek ebbe a témakörbe.

A kullancsveszély

HozzászólásSzerző: admin » kedd ápr. 11, 2006 9:56 am

Ez a szál tartozik a cikk tartalmához: A kullancsveszély

Ismételten nagyon köszönöm Évának ezt a színvonalas és életmentõ cikket!
Avatar
admin
Site Admin
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: kedd feb. 23, 2010 11:13 am

Válasz/Re:A kullancsveszély

HozzászólásSzerző: Tündi » kedd ápr. 11, 2006 9:49 pm

Bárcsak 1-2 héttel ezelõtt írtad volna. Sajnos a kullancsokról teljesen megfeledkeztem a nagy kutyasétáltatás hétvégi bepótlásában, ami miatt most aggódhatok Maszat miatt.

Talán olvastad, hogy Maszatban 3 kullancs is volt. Kiszedésük után amennyire tudtam, átnéztem, de nem találtam újabb állnok betolakodót... egészen 20 perccel ezelõttig. A tarkóján találtam meg a 4. kullancsot. Teljesen ki vagyok akadva. Mivel nem tudom megfékezni Maszatot, holnap reggel viszem állatorvoshoz. (Az asztalon félelmében totál nyugiban van.) Totál be vagyok tojva, h a hülyeségem miatt elvesztem ezt a kis dögöt. És mi van, ha még mindig van benne, csak nem veszem észre?
Avatar
Tündi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:A kullancsveszély

HozzászólásSzerző: Kicsi Nyuszi » szer. ápr. 12, 2006 6:44 am

Szia Tünde!

A doki biztosan átnézi Maszatot és ha van benne, õ megtalálja!
Ne izgulj, nem lesz semmi baja!
Avatar
Kicsi Nyuszi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:A kullancsveszély

HozzászólásSzerző: Tündi » szer. ápr. 12, 2006 8:15 am

Szia!

az én dokim nem nézte át, én viszont jó párszor. Az elsők észrevétele (hétfő) után, mikor hazaértünk, megsimiztem Maszatot és figyeltem, hol érzek akár egy pici dudort is. Nem éreztem sehol. Erre tegnap este, mikor hazaértem, simizni kezdtem, és akkor találtam egyet. Én nem mertem kiszedni, ezért felhívtam a dokit (örülhetett nekem 22:11-kot), h próbálkozzam vagy inkább ma vigyem el hozzá reggel. Ő azt mondta, én is megpróbálhatom kiszedni (bár ő az óramutató járásával allentétes irányú körkörös módszert mondta). Maszat nemigen hagyta, h én ott matassak rajta, anyu meg már hullafáradtan pihent az ágyában, így néhány próbálkozás után (még a kullancshoz hozzá se értem, csak beazonosítottam a kullancs hol létét) felhagytam a dologgal és ma reggel vittem el a dokihoz. Azt mondta, 1 hét a lappangási idő és ha kijön rajta vmi betegség, csak akkor kap vmi szert, mert az nagyon erős.
Avatar
Tündi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:A kullancsveszély

HozzászólásSzerző: Tündi » szer. ápr. 12, 2006 1:20 pm

Szia Éva!

Már ma is jó párszor átsimította minden egyes részletét. Szerencsére nem találtam semmit. Most megnéztem az Alpha Zoo oldalán a Fronline-t és a Frontline spayhez hasonló kinézetű vmivel fújta le még hétfőn itt-ott, de akkor nem figyeltem, mi az. Sajnos most elég sűrű programom van, így nehezen jutok el az Alpha Zoo-ba és hétfőn a Fressnapfban (Récsei) nem láttam ilyen cuccost. :o(

Már hétfőn is mondták az időjárás-jelentésben a kullancsveszélyt... Nekem már az is késő volt, de talán másnak jól jön.

Az emberek kapcsán is megtévesztő, hogy min. kétféle dolgot mondanak, hogyan kell kiszedni a kullancsot. Nekem ő nem a nyálat, hanem a gyomortartalmat mondta, ha jól emlékszem. Egyelőre Maszat nagyon élénk. Imád sétálni!
Avatar
Tündi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:A kullancsveszély

HozzászólásSzerző: Kiskópé » szer. ápr. 12, 2006 2:51 pm

Sziasztok :)

Lehet kapni állatkereskedésekben nagyon jó kullancs kiszedö eszközt. Kanál, vagy csipesz. A csomagoláson nagyon jó ábra van, hogyan kell használni. Amit én vettem, abban két méretu volt, hogy a kicsi, még nem szívott, illetve a nagyot is ki lehessen szedni.

Tunde!
A kullancsnak nyílhegy alakú a szipókája. Többek között ezért sem érdemes csavarni, egy enyhe, határozott húzással kijön.
Az én kutyusom is imádja az erdöt! Ugyhogy most már Frontline -t cseppentek rá.
Tunde ne ijedj meg, nem mindegyik kullancs fertözött, és ha el is kap valamit a kutyusod, tökéletesen meggyógyulnak, idöben kell kezelni. Vannak nagyon jó antibiotikumok. A kutyusom, Prézli éppen két hete gyógyult fel a lyme-kórból. Olyan kis ördögióka mint volt. :)

Orsi
Avatar
Kiskópé
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm

Válasz/Re:A kullancsveszély

HozzászólásSzerző: barikitti » csüt. ápr. 13, 2006 8:19 am

Szija Orsi!
olvasom h a kutyodnak volt lyme kór betegsége, azt is h már jólvan aminek nagyon örülök :). Ez most hülye kérdés de mik voltak a tünetek? lappangási idő az mennyi?
most hétvégén hozom haza az én kis kutyomat aki már 4 hónapos lesz :D. szal szeretnék felkészülni..

Kriszti
Avatar
barikitti
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:39 pm

Válasz/Re:A kullancsveszély

HozzászólásSzerző: Kiskópé » csüt. ápr. 13, 2006 11:18 am

Szia Kriszti!

A tunetek a kullancsszurást követö nehány hét, vagy hónap után jelentkeznek. Levertség, étvágytalanság, láz, nyirokcsomók duzzadtak, ízuletigyulladás.

Ha nincs idöbe felismerve, idultté válhat az izuleti gyulladás, a kutya sántitkál, nem szívesen sétál, mozog. Késöbb, ha nincs kezelve, vese, szívkárosodáshoz, bénuláshoz is vezethet.
Azért nehéz felismerni a betegséget, mert általanos, illetve kesöbb varialt tuneteket mutat, ami sok más betegségre is jellemzö lehet.
Egyébként kísérheti más tunet is, mint nálunk, mert a kutya szervezete le van gyengulve, könnyen összeszedhet más betegséget is.
Nálunk az egy epylepsiára emlékeztetö görccsel kezdödött. A kutya elvesztette az eszméletét, elterult szegény, maga alá vizelt, a szemei kidulledtek, enyhén rángatózott. Szerencsére aznap nem dolgoztam, igy otthon tudtam vele maradni. Nem akart se játszani, se sétálni, se enni, fulét farkát behuzta, fekudt szegénykém. Ugyhogy rohantam vele az állatorvoshoz.
Nálunk igy kezdödött.
Az állatorvossal szerencsém volt, mert alaposan kikérdezett. Az utobbi hetekröl, honapokrol is, volt-e rosszul a kutya korábban, stb. Sok mindenre gyanakodott.

Csak nagyon alapos vizsgálattal, derult ki tehát, hogy igazából a lyme kór volt a bunös!!
ès mivel le volt gyengulve, összeszedett még egy számomra még sosem hallott betegséget, egy atka fajtát, ami az orrjáratokban élösködik. Attól meg pruszkölt, szörcsögött, vakarta az orrát.
Szóval nálunk összetetté vált a dolog, úgyhogy több betegség ellen is kezelték.

Szerintem a legjobb, ha beoltatod lyme-kór ellen is a kutyust. Van már oltás szerencsére. Sajna én csak utólag tudtam meg.

De attól még jó ha használsz kullancs/bolha elleni nyakörvet, vagy Frontline cseppet, mert a bolhák, szörben élösködö atkák ellen is kell védekezni.
a kullancsok pedig terjesztenek más betegségeket is!

Pl. babesia - szintén van ellene oltás

A lyme-kórt, agyhártyagyulladást mi gazdik is elkaphatjuk, ha belénk csimpaszkodik a kullancs.
Tehát magunkra is vigyáznunk kell :)

Orsi
Avatar
Kiskópé
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:40 pm


Vissza: Hozzászólás írásainkhoz

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron