A Drótszőrű Magyar VIizsla

A Kiskutya.hu portálon publikált cikkekkel kapcsolatos hozzászólások vélemények kerülnek ebbe a témakörbe.

A Drótszőrű Magyar VIizsla

HozzászólásSzerző: Schnauzer » vas. jan. 14, 2007 7:26 pm

239 sz. FCI standard

DRÓTSZÕRÛ MAGYAR VIZSLA

Származása:
Magyarország

Felhasználása:
A vizsla sokoldalúan használható vadász-munkakutya. Mezõn, erdõben és vízben egyaránt használhatónak kell lennie; az alábbi jellemzõ tulajdonságokkal rendelkezik:
- kiváló szaglás
- határozott vadmegállás
- apportkészség
- az úszónyom célratörõ, a víz szeretetével párosuló követése
A nehéz terepet, és a szélsõséges idõjárási viszonyokat egyaránt jól tûri. Munkabíró vadász-munkakutya minõségében a lövéstõl és a vadtól való félelem, a vadmegállás illetve az elhozási készség éppúgy nem kívánatos, mint a vízszeretet hiánya. Problémamentes természete és alkalmazkodóképessége miatt lakásban is könnyen tartható.

FCI besorolása:
VII. csoport Vizslák
1. szekció Kontinentális vizslák
Munkavizsgára kötelezett

Rövid történeti áttekintés:
A drótszõrû magyar vizsla a XX. század harmincas éveiben a drótszõrû német vizslával való keresztezés révén alakult ki. Fajtajegyei azonosak a rövidszõrû magyar vizsláéval.

Általános megjelenés:
Élénk, zsemlesárga színû, száraz és szikár, a rövidszõrû magyar vizsláénál robosztusabb testfelépítésû. Megjelenése egy mindenes vizsla kitartását, munkabírását és igénytelenségét tükrözi.

Fontos méretarányok:
- a testhossz kissé meghaladja a marmagasságot
- a mellkasmélység valamivel kisebb, mint a marmagasság fele
- a fang valamivel rövidebb, mint a fejhossz fele

Viselkedés és jellem:
Hûséges, könnyen tanítható, önérzetes, a durva bánásmódot nem tûrõ fajta. Vezetõjével kapcsolatot tart, szenvedélyesen keresõ, kitartó, jó orrú, szilárdan álló.

TESTFELÉPÍTÉS

1. Fej
Agykoponya:
Koponya: Mérsékelten széles, enyhén domború. A fejtetõt enyhe homlokárok választja ketté középen, a mérsékelten fejlett nyakszirtcsonttól a stop felé. A szemboltívek közepesen fejlettek.
Stop: Mérsékelt
Arckoponya:
Orrtükör: Széles és jól fejlett orrtükör minél tágabb orrlyukakkal. Az orrtükör sötétebb árnyalatban harmonizál a szõrzet színével.
Fang: Tompa, nem elhegyesedõ, erõs állkapcsokkal, nagyon izmos. Az orrhát egyenes.
Állkapocs/Fogak: Erõs állkapcsok tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással, a felsõ metszõfogsor hézag nélkül zár az alsó fölé. A fogak csaknem egyenesen állnak az állkapocsban; a fogképlet szerinti 42 egészséges foggal.
Pofa: Erõs, jól izmolt.
Szemek: Kissé oválisak, közepes nagyságúak. A szemhéjak jól a szemgolyóra simulnak. Tekintete élénk, értelmes. A szemszín a szõrzet színével harmonizál, a sötétbarna szemek részesülnek elõnyben.
Fülek: Kissé hátul és középmagasan tûzöttek. A fül lebenye finom, a pofához simul, lefelé kerekített V-alakban végzõdik. Füle valamivel rövidebb, mint a rövidszõrû magyar vizsláé.

2. Nyak
Középhosszú, az összképpel harmonizáló. A tarkó nagyon izmos és enyhén ívelt. A toroktájék száraz.

3. Törzs
Mar: Kifejezett és izmos.
Hát: Szilárd, jól izmolt, feszes és egyenes. Az izomzatnak fednie kell a tövisnyúlványokat.
Ágyék: Rövid, széles, feszes, izmos, egyenes, vagy kissé ívelt. A hát és az ágyék közti átmenet feszes és tömör.
Far: Széles és megfelelõen hosszú, nem röviden csapott, a farok felé enyhén lejt, jól izmolt.
Mellkas: Széles és mély, jól kifejezett, izmos és közepesen telt elõmellel; lehetõleg messzire hátranyúló szegycsonttal. A szegycsontnak és a könyökizületnek azonos magasságban kell lennie. A bordák mérsékelten íveltek. A hátsó bordák jól lenyúlóak.
Alsó vonal: Elegáns ívben enyhén felhúzottan halad hátrafelé, feszes.

4. Farok
Középmagasan tûzött, tövénél vastag, azután elvékonyodó. Azokban az országokban, ahol a törvény kurtítási tilalmat nem ír elõ, a vadászatra való felhasználás érdekében 1-ed részét levágják. Ha a farok nem kurtítható, akkor a csánkig ér, kissé kard alakban hordja. Mozgás közben vízszinteshez közel megemeli. A farok szõrrel jól, és vastagon fedett.

5. Végtagok
Elülsõ rész:
Általános: Elölrõl nézve a végtagok párhuzamosak, oldalról nézve függõlegesek és jól a test alá helyezettek. Jó csontozat és erõs izomzat jellemzi.
Lapocka, váll: A lapocka hosszú, dõlt és hátrafelé laposan felsimul. Mozgás közben rugalmas. Erõs, száraz izomzat. A lapocka és a felkar között jó szögellés.
Felkar: Lehetõleg hosszú, és jól izmolt.
Könyök: Testhez simuló, de nem odapréselt, sem kifelé, sem befelé nem fordul. A felkar és az alkar között jó szögellés.
Alkar: Hosszú, egyenes, megfelelõen izmolt. Erõs, nem durva csontok.
Elülsõ lábtõizület: Száraz, feszes.
Elülsõ lábközép: Rövid, csak nagyon enyhén dõlt.
Elülsõ mancsok: Kissé oválisak, szorosan egymáshoz fekvõk, megfelelõen boltozatos, erõs lábujjakkal. Erõs, barna színû karmok. Kemény, ellenálló, palaszürke talppárnák. Állás és mozgás közben a mancsok párhuzamosak.
Hátulsó rész:
Általános: Hátulról nézve a végtagok egyenesek és párhuzamosak. Jó szögellése, erõs csontok.
Comb: Hosszú és izmos. A medence és a comb között jó szögellés.
Térd: A comb és a lábszár között jó a szögellés.
Lábszár: Hosszú, izmos és inas. Hossza közel azonos a comb hosszával. Jó szögellés a lábszár és a hátulsó lábközép között.
Csánk: Erõs, száraz és inas, aránylag alacsonyan helyezõdõ.
Hátulsó lábtõ: Függõleges, rövid és száraz.
Hátulsó mancsok: Kissé oválisak, szorosan egymáshoz fekvõk, megfelelõen boltozatos, erõs lábujjakkal. Erõs, barna színû karmok. Kemény, ellenálló, palaszürke talppárnák. Állás és mozgás közben a mancsok párhuzamosak; ugyanolyanok, mint az elülsõk.

6. Mozgás
Jellegzetes járásmódja a lendületes, könnyed, elegáns, térölelõ ügetés nagy tolóerõvel, és ennek megfelelõ elõrelépéssel. Mezei kereséskor kitartó vágta. A hát szilárd, a felsõ vonal nem tér el a vízszintestõl. Jól felegyenesedett tartás. A poroszkálás nem kívánatos.

7. Bõr
Feszes, redõket nem képez, jól pigmentált.

8. Szõrzet
Drótszõrû, testhez simuló, erõs szálú, sûrû és fénytelen. A fedõszõr 2-3 cm hosszú, az aljszõr sûrû és víztaszító. A hosszú szõrzet nem rejtheti el a test formáit. Erõssége és sûrûsége révén a szõrnek a lehetõ legjobb védelmet kell nyújtania az idõjárás hatásai és a sérülések ellen. A végtagok alsó részein, a mellkas és has alsó részein puhább, rövidebb és kissé vékonyabb; a fejen és fülön rövidebb és egyúttal sötétebb; sûrû, de nem puha a szõrzet.
A kiálló szemöldökök hangsúlyozzák a stopot. Ez, és az erõs, de nem túl hosszú /2-3cm/, lehetõleg kemény szakáll a fang mindkét oldalán kiemelik a határozott arckifejezést. A nyakér két oldalán V-alakú kefék találhatók.
Szín: A zsemlesárga különbözõ árnyalatai. A fül egy árnyalattal sötétebb lehet, egyébként egységes. Vörös, barnás és világos árnyalatok nem kívánatosak. Kisebb fehér folt a mellen, vagy a toroktájékon, melynek átmérõje nem lehet nagyobb, mint 5 cm, valamint fehér tûzések az ujjakon nem számítanak hibának. Az ajkak és a szemhéjak színe megegyezik az orrtükör színével.

9. Méret
Marmagasság:
Kanok: 58-64 cm
Szukák: 54-60 cm
A marmagasság növelése nem cél, kívánatos a középméretekre való törekvés. Azonban a statikus és dinamikus egyensúly és a szimmetria sokkal fontosabb, mint a centiméterekben kifejezett méretek.

10. Hibák
Az elõbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendõ, amely értékelésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

11. Kizáró hibák
- A nemi jellegtõl való durva eltérés
- Nem típusos fej
- Foltos orrtükör
- Lógó, vagy nyáladzó ajak
- Elõre-, vagy hátraharapás, keresztharapás valamint ezek összes átmeneti formája
- Egy, vagy több fog hiánya: a metszõfogak és/vagy szemfogak, a 2-4. elõõrlõk, és/vagy az 1-2. õrlõk közül, kettõnél több P1 hiánya; az M3-masokat nem veszik figyelembe. A nem látható fogak hiányzó fognak számítanak.
- A fogsoron kívüli plusszfogak
- Farkastorok, nyúlszáj
- Világossárga szemek, nagyon laza szemhéjak. Entropium, Ektropium, Distichiasis /kettõsen helyezett szempillasor/
- Kifejezett nyaklebernyeg
- Fattyúköröm
- Súlyosan hibás mozgás
- Vékony szõrzet. Hiányzó aljszõr. Hosszú, puha, selymes, gubancos, göndör vagy gyapjúszerû szõr. Hiányzó kefe a végtagokon.
- Nem típusos szõrzet
- Sötétbarna vagy viaszsárga szín /akár a bõrön, akár a nyálkahártyán/. Tarkaság. Nem egységes szín, 5 cm-nél nagyobb mellfolt.
- Fehér mancsok
- Pigmenthiány a bõrön, a szemhéjakon és az ajkon egyaránt.
- 2 cm-nél nagyobb méretbeli eltérés
- Mindenfajta ideggyengeség

Utólagos megjegyzés:
A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedõ, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkezniük.
Kép
Avatar
Schnauzer
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2010 6:41 pm

Vissza: Hozzászólás írásainkhoz

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron