Svájci fehér juhász

Szeretnék bemutatni egy igazi világpolgárt, aki Németországban született, Észak-Amerikában vált felnőtté és jelenleg svájci állampolgárként küzd azért, hogy világszerte megismerjék és megszeressék. Ő a svájci fehér juhászkutya.

 

Amikor megkaptam a felkérést a cikk elkészítésére, elgondolkodtam, hogy hivatalos stílusban írjak vagy inkább saját tapasztalataim alapján, színesebben próbálkozzak a fajta megismertetésével. Az utóbbi mellett döntöttem, mivel egyrészt nem kívánom az olvasót hosszadalmas, adatokkal telezsúfolt, végeláthatatlan cikkel fárasztani, másrészt pedig örömmel jelenthetem, hogy idén újjá alakult fajtaklub már önálló honlappal is rendelkezik, így a pontos fajtatörténet és standard leírás www.sfjk.try.hu oldalon megtekinthető.

feherjuhasz4x

 

Általában döbbenet és a hirtelen kapott rengeteg információtól megzavarodott tekintetek szegeződnek rám, amikor egy jól sikerült bemutató után vagy csak egyszerű sétálgatás közben megkérdezik tőlem, milyen fajtájúak ezek a gyönyörű kutyák. Ezt a jelenséget az általam lehető legkisebbre zanzásított változat előaadása váltja ki, mely szerint a svájci fehér juhászkutyáról van szó, akit néhány éve még amerikai- és kanadai fehér juhásznak hívtak és gyakorlatilag a németjuhász fehér változata.

 

A fentebb említett honlapon taláható fajtatörténetet még azzal egészíteném ki, hogy sokáig el nem ismert, várományos fajtaként lehetett csak kiállításokon megjelenni velük. 2002-ben az FCI végre elismerte önálló fajtának és a korábban sokáig húzódó elnevezési és fajtagazda kilétét meghatározó viták végére pontot téve döntés született, hogy svájc fogadja be az új fajtát és róluk kapja hivatalos nevét. Megjegyzésként még annyit, hogy ez az elismertség együtt jár 10 év"próbaidővel", ami azt jelenti, hogy a végleges elismerés csak akkor következik be, ha ez idő alatt a tenyésztésben és a szervezeek működésében beáll az arendszer és színvonal, mely a régebben elismert fajtáknál már természetes. Küllemével kapcsolatban legegyszerűbb, ha csak azokat a különbségeket említem meg, melyek elhatárolják a fajtát, a mindenki által jól ismert német juhászkutyától. Természetesen a legszembetűnőbb maga a szín.

 

feherjuhasz3xAzt vettem észre, hogy az emberek kevésbé félnek és tartanak ezektől a kutyáktól, mint a sötétebb színezetűektől, amit én egyértelműen a fehér színnek tudok csak tulajdonítani. A szokatlan színezet miatt – tisztes távolságból - már kérdeztek tőlem utcán sétálók olyat, hogy ezek az állatok farkasok-e?

  A másik fő jellemző az egyenes hát, ami alapja a könnyed és mégis látványos, erőt sugárzó mozgásnak.

  Jellegzetesek még - a már igen korán – 3-4 hetes kortól stabilan álló fülek, melyek legfeljebb a fogváltás időszakában, a megnövekedett kalcium szükséglet következtében veszíthetnek tartásukból.

Viselkedése kiegyensúlyozott, megbízható. Barátságos jelleme miatt hamar a család tagjává és kedvencévé válik. Nagy munkakedve és kiváló képességei miatt szolgálati kutyaként is széleskörűen használják, főleg kábítószer-, robbanóanyag keresőként, nyomozókutyaként, lavinamentőként, sérült- vagy beteg emberek mellé terápiás kutyaként. Itt említeném meg, hogy a németjuhászoknál némileg érzékenyebb lelkivilága nehezebben tolerálja a kemény kezű képzést, bár kellő szigorra és következetességre is szükség van ahhoz, hogy a kapott utasításokat pontosan és fegyelmezetten hajtsák végre. Szívesen, könnyen és gyorsan tanul, örömmel dolgozik együtt gazdájával. Csak a fantázia szabhat határt a megtanítható trükköknek, melyekkel el lehet kápráztatni az ismerősöket. A kanom kézjelekre dolgozik, igen pontosan végrehajtja a fegyelmező gyakorlatokat,

kúszik, gyakorlatilag bármit átugrik, még a lángoló tüzes karikát is. Őrző- védő feladatok végrehajtásakor 100 méteres távolságról elfogja a segédet, viszont nem „kattan” el, vezényszóra azonnal elereszti a csibészt és csak újabb támadás vagy menekülési kísérlet esetén fog újra.

  Tartása során nem igényel különösebben extra bánásmódot. Minden időjárási körülményhez jól alkalmazkodik. Jól viseli a hideget és a meleget egyaránt. Nyáron a kiképzések alatt kifejezett előnyt jelent a fehér szín, mert amíg a sötétebb színű ebeket nehéz kicsalogatni az árnyékból egy kis munkára, és amíg a hátukon tojást lehet sütni, addig a fehér juhász simogatása hűsítő élményt jelent. J Vedlési időszakban ajánlatos – akár naponta többször is – átkefézni, inkább csak azért, hogy az udvar ne váljék hasonlatossá egy gyapotmezőhöz. Két kutyámmal (6,5 és 2,5 évesek) fertőző betegségek, lázas állapot miatt még soha nem kellett állatorvoshoz fordulnunk, az egyenes hátnak és jó végtagszögeléseknek köszönhetően gyakorlatilag ismeretlen köreinkben a csípőizületi diszplázia fogalma. Az általam végigkövetett vemhességeket gond nélkül kihordták, a fialások problémamentesen folytak le, külső segítséget, beavatkozást soha nem igényeltek. Szívesen és jól úsznak, nyáron kellemes élmény lehet a közös fürdőzés, természetesen ott, ahol a feltételek adottak. Az úszás sem veszedelmes velük, legalábbis az én kutyáimmal még nem fordult elő, hogy mély vízben megijedve megpróbáltak volna felmászni rám, ezzel a víz alá nyomva. Más háziállatokkal remekül együtt tudnak élni, nálunk például három macskával osztják meg az udvart. Kerestek nálam kölyköt lovak mellé, de a nyári napozásra kitett ékszerteknős is karcolások nélkül úszta meg a találkozást és az alapos vizsgálatot.

Idén vezetőségváltás történt a fajtaklubban. Agilis, fiatal társaság vállalkozott arra, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse ezt a fajtát, mely minden szempontból alkalmas arra, hogy elfoglalja jól megérdemelt helyét a kutyás társadalomban.


  Tudatos törekvésünk, hogy elkerüljük azokat a csapdákat, melyek már sok hirtelen népszerűvé vált fajta hazai állományát tönkretették. Nevezetesen arra, hogy a kereslet megnövekedése miatt ellenőrizhetetlen párosításokból származó kutyák tömegével árasszák el az országot, és hígítsák fel az állományt a hozzá nem

értők. Tiltjuk a rokontenyésztést, csak azokat a példányokat vonjuk be a tenyésztésbe, melyek minden szükséges kritériumnak megfelelnek (kiállítási- ill. tenyészszemle eredmények, A-s, vagy maximum B-s diszplázia röntgenszűrési eredmény). Keressük a kapcsolatot külföldi partnerekkel, hogy idegen vérvonalak jelenhessenek meg az országban, ezzel is megtartva azt a szilárd szervezetet és kiegyensúlyozott vérmérsékletet, ami jelenleg ezt a fajtát jellemzi. Kérjük a kedves olvasót, hogy ha ismeretségében van svájci fehér juhász tartó, hívja fel ránk figyelmét, ajánlja neki szövetségünk honlapját. Mindenkit szívesen látunk tagjaink között, aki tevékenyen részt vállalna egyesületünk munkájában ezért a gyönyörű és intelligens fajtáért.

 


  Sajnos a töredékét sikerült csak leírnom annak a sok élménynek és információnak, amit meg akartam osztani Önökkel. Nem szerettem volna olyan cikket írni, mely - már csak a hossza miatt - elrettenti az olvasót, így bizonyára még sok nyitva maradt kérdés merülhet fel az érdeklődőkben. Természetesen ezeket a fórumon, vagy hivatalos oldalunkon szívesen megválaszoljuk. Köszönöm érdeklődésüket.

 

Kopka István

 

 

 

 
Joomla SEF URLs by Artio