Shar-pei

Őrző-védő, haszonállat, vadászkutya, harci eb.. A történelem során mindezeket a szerepeket betöltötte. Számos átalakuláson átment az emberi gyarlóság és divathóbortok miatt. Mára már egyetlen feladata gazdája szeretete és ragaszkodása, melyet azonban lelkiismeretesen teljesít.


Egyszer volt, hol nem volt..
A shar-pei fajtáról már az időszámítás előtti időszakból vannak feljegyzések, képek, melyek egyértelműen azonosíthatóak. Kb. 2000 évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni a fajta alakításával, „tenyésztésével”. Ekkor őrző-védő feladatot látott el,  jóval nagyobb volt, 40-70 kilót nyomott. Emellett Kínában, hazájában, húsa is közkedvelt ínyencségnek számított és sajnos egyes helyeken még ma is az. Jóval később, Kína elszigetelt burkában élve, majdnem ki is halt. 1977-ben, mint legritkább kutyafajta került be a Guiness-rekordok könyvébe.

Harci véreb?
Az emberi ostobaság sajnos a shar-peiket sem kerülhette el. A század elején kutyaviadalokra használták. A shar-pei szó kínaiul „smirglibőrt”  jelent, vastag, különleges rőt szőre van, mely kutyaviadalok alanyává alkalmassá tette. Harci kedvét alkohollal és kábítószerrel csalogatták elő belőle. Mára ez az agresszió nem jellemző rá, habár egyes tenyésztők szerint nem alkalmas a kanok együtt tartása, konfliktushelyzethez vezethet.

Szobatisztaság
Már-már a bölcsödében szobatisztává válik (az alom elhagyásakor), igénye van a tisztaságra, ezért nem okoz sok kellemetlenséget az efféle viselkedési norma elsajátításával. Tisztaságra való törekvése oly mértékű, hogy az esőbe sem igen megy ki önszántából.

Az óvoda szerepe
Nagy jelentőséget kell helyezni a kölyöknél a jó és korai szocializációra. Ezt elmulasztva makacs és önfejű kutyát „nevelhetünk”. Meg kell ismerkedjen kutyatársaival és hasznos egy alap-engedelmességi kutyaiskola elvégzése. Odafigyeléssel és türelemmel igazi társat kapunk, aki a gazdi minden óhaját lesi, akit főnöknek tekint. Idegenekkel többnyire tartózkodó, bár nem agresszív.

Három számmal nagyobb bunda
Nem is olyan rég, a shar-pei úgy jött divatba, mint extra ráncos kutyus. A tenyésztők nem foglalkoztak a kutya egészségével, hogy számos problémák várnak így rá, sokszor –ebből fakadóan- rövid élete során. Ma már az FCI is megváltoztatta a kutya standard leírását, nem támogatja a „felnőtt kutyák ráncosságát”. Így kiskorukban még ma is ráncosak ezek a kutyusok, de felnőtt korukra ezek nagy mértékben kisimulnak így nem okoznak gondot a kutyus számára.

Ami gondot okozhat..
A tenyésztésből és ráncosságból fakadóan sokszor jelentkezik a shar-pei-eknél az Entropium betegség. A betegség felléptekor az alsó és felső szemhéj külső része befordul és a kiskutya szempillái illetve szemhéja a szaruhártyát súrolják, ami a szem károsodáshoz, akár műtét szükségességéhez is vezethet. Gyakori a szemhéj felöltése, vagy ez bőrdarab való kivágása.
Sokszor előfordulnak shar-pei-eknél a bőrelváltozások, ez sokszor immun-gyengeség jele. Odafigyelést és gondozást igényel.


Gróh Fruzsina


Ajánlott tenyészet: Sarkadi Sharpi  

 
Joomla SEF URLs by Artio