Schnauzer (Táncoslábú kennel)

Egy új rovatot indítunk, melyben jó nevű tenyésztőket és más tapasztalt szakembereket kérdezünk a kutyatartás kérdéseiről és az egyes fajtákról. Első ilyen cikkünkben a Táncoslábú kennel ezüstkoszorús mestertenyésztőjét faggatjuk. Éva aki rengeteget segített már sok kezdő gazdin a kiskutya.hu fórumában, most egy riportban mutatja be tenyészetét és a schnauzer fajtát.

Meséld el, hogyan lettél tenyésztő!
Van aki nagyon szereti az állatokat és sokáig készül rá, hogy tenyésztéssel foglalkozhasson. Hát én nem. Véletlen események alakították úgy a dolgokat, hogy egyszer csak már tenyésztő voltam. Persze az ehhez szükséges tudást és tapasztalatot sokkal lassabban sikerült megszerezni.  Minden, a kutyákkal töltött óra újabb és újabb tanulnivalót hoz.

Az első alom 1995-ben született, mert az akkor már felnőtt lányom egyszerűen rábeszélt. Utólag belegondolva ez nagy felelőtlenség volt. Igen ám, de az ekkor megtartott Akela "Maverick" egy évvel később világgyőztes lett!  Na hát innentől döcög - néha robog - a vonat. Nincs kiszállás.

{mosimage}Mi az ami miatt a tenyésztett fajtával kezdtél el foglalkozni?
Hogy éppen a só-bors középschnauzer a főszereplő? Ennek is a gyerekeim az oka. 10 évesen kértek kutyát a 9. emeleti panelba. Teljesen véletlenül törpeschnauzert  vásároltunk. Szerencsére Dóra egészen rendkívüli, csodálatos kutya volt. Amikor családi házba költöztünk, természetes volt, hogy csak snacit vehetünk. Mivel házat is kellett őrizni, hát közepet. Sok kutyafajta tetszik nagyon, de én nem cserélném el őket. Kimagasló a családszeretetük.

Mindig számon tartják, ki hol van, aki hiányzik, azt keresik. A legéberebb házőrzők egyike., teljes biztonságban vagyunk. Ha megtaláljuk velük a hangot, akkor boldogan engedelmeskedik, bármire kiképezhető.

Kinek ajánlanád az általad tenyésztett kutyusokat? (… és kinek nem?)
Csak annak való, akinek van ideje az első naptól élete részének tekinteni őt. Aki csak az udvar egyik kellékének tartja a kutyát, AZ A VILÁGÉRT SE VEGYEN SCHNAUZERT!!  Nagy a mozgásigénye. Ezt persze nagyon sok fajtáról el lehet mondani, de nála komolyan is kell venni. Nagyon boldog minden sétától, kirándulástól, kerékpár melletti rohanástól.

Mitől lesz valakiből jó tenyésztő?
Én már nem mindig tudom ezeket a lehetőségeket 10 kutyámnak megadni. Kölyköt viszont csak úgy adok el, hogy előbb megismerem a családot, a környezetről megpróbálok sokat megtudni. Már az első beszélgetésnél kiemelem a snaci hátrányos tulajdonságait / pl a makacsság,/. Észre kell vennem, ha a gazdajelöltnél hátrányos tulajdonságnak minősül a családcentrikusság vagy az hogy a kert biztosan kicsi lesz kutyájának. Ilyenkor bizony egy TENYÉSZTŐNEK el kell tanácsolni a vevőt. Én az eladott kutyákkal - gazdákkal évekig is kapcsolatban maradok.
{mosimage}

Mit javasolsz a leendő gazdiknak, honnan szerezzenek be kutyusokat?
Úgy gondolom, hogy aki a kutyatartást komolyan veszi az jó nevű tenyésztőtől kíván kiskutyát venni. A piacokon, vásárokban árult kölyökről nem lehet tudni, micsoda. Ahol meg van egy szuka és minden tüzeléskor befedeztetik a közelben lévő legolcsóbb kannal, hát ezt nevezik szaporításnak. Elég könnyen felismerhetők, mert rendszerint csak egyetlen oltást kapott az alom, féreghajtásról meg nem is hallottak. Ha valaki megkérdezi az ilyen eladót a fajta jellemzőiről, szinte semmit sem tud mondani.

Mit tartasz a legfontosabbnak egy kutya nevelésénél?
Egy kezdő gazdának nagyon sok tanácsra van szüksége. Rendkívül fontos a nevelést már az első napon megkezdeni. Mindig elmagyarázom a következetesség, a gyors reagálás fontosságát. Rendkívül fontos a nagyon jó SZOCIALIZÁCIÓ !! Talán ez a legfontosabb, hogy kutyánk magabiztos legyen. Meg a SZERETET!!  Mert ő feltétel nélkül szeret minket.

Juhász Györgyné
ezüstkoszorús mestertenyésztő
www.tancoslabu.hu

{mos_sb_discuss:8}

 
Joomla SEF URLs by Artio