Orosz fekete terrier

 Szeretnénk bemutatni nektek egy kevésbé elterjedt kutyafajtát, az orosz fekete terriert. Megismerésében Ferge Bernadett, ebtenyésztő segít nekünk ezúttal. Az orosz fekete terrier igen fiatal fajtának tekinthető, csupán a XX. században határozták el e fajta tenyésztésének céljait. Lássuk az eredményt… 

 

Rövid fajtatörténet

Az orosz fekete terrier fiatal fajta. A fajta nemcsak az orosz, hanem a külföldi érdeklődők körében is népszerű lett.1924-ben a Fiatal Kutyate nyésztők Központi Iskolája célul tűzte ki, hogy létrehoz egy szolgálati kutyákra, munkakutyákra szakosodott központi telepet ( Krasznaja Zvezda ). Ebben a tenyészetben tenyésztették ki az orosz fekete terriert. A II. Világháború után a Szovjetunióban igencsak lecsökkent a munkakutyák száma, de felhasználásukra egyre nagyobb igény mutatkozott. Erős, szívós, nagyméretű, igénytelen, nyugodt, kiegyensúlyozott idegrendszerű, jó érzékszervekkel rendelkező kutyákra volt szükség, amelyek különböző éghajlati viszonyok között ( Pl.. Északi sarkkörön túl is ) megállják a helyüket. A Krasznaja Zvezda tenyészetben a következő fajták egyedeit keresztezték: kelet-európai juhászkutya - újfundlandi, bernáthegyi – kaukázusi juhászkutya, dog – kelet-európai juhászkutya, újfundlandi – kaukázusi juhászkutya, óriás schnauzer – airedale terrier, óriás schnauzer - rottweiler. Kiemelt figyelmet kaptak a rottweiler, az óriás schnauzer és az airedale fajták. 

 

Tulajdonságai

Nagy termetű, erőteljes, robosztus felépítésű őrző-védő kutya. A fekete terrierek az átlagnál nagyobb méretű kutyák, erősek, masszív csontozattal és izomzattal. Az e fajtához tartozó kutyák védekezésre készek, az idegenekkel szemben bizalmatlanok. Jól alkalmazkodnak a különböző időjárási viszonyokhoz és könnyen kiképezhetők.  Az orosz fekete terrier senkitől és semmitől nem fél, hűséges, szolgálatkész kutya. Tetszetős megjelenése mellett igen jól kezelhető, intelligens fajta. A nevében ugyan terrier, de ez inkább az anatómiai tulajdonságaira vonatkozik, mintsem természetére. Nyugodt természetű, fölöslegesen sose ugat. Későn érő fajta, ezért komolyabb kiképzést 9 hónapos kora előtt nem ajánlatos elkezdeni. A fajta rendkívül erős aktivitást testesít meg. A kutyák éberek, erősek, kiegyensúlyozottak, mozgékonyak. Gyors felfogásúak, aktív védekező reakciót mutatnak.  A nemi jellegek határozottan elkülönülnek. A kanok impozáns méretűek: magasabbak, nagyobbak és tömegesebbek a szukáknál. Szőrzetükre jellemző az erős, durva, kemény, tömör, sűrű, szorosan a bőrre simuló drótszőr. A megtörtnek ható 4-10 cm hosszú szőrzet az egész testet betakarja. A díszszőrzet erősen fejlett: a pofán, a felső ajkon érdes kefeszerű bajuszt, az alsó ajkon pedig szakállt formál. A maron és a nyakon a szőr hosszabb és sörényt alkot. A szemöldökök durvák és bozontosak. A mellső végtagokat a könyökig a hátulsó végtagokat a combokig hosszú durva szőr fedi. Az aljszőr érdes, sűrű. A bőre tömör és rugalmas, ráncok és lebernyegek nélkül.
Alkalmazható rendőrkutyaként, kiváló személy és házőrző.Marmagasság kanoknál 66-72 cm, sukáknál 64-70 cm. Testtömegük 40-50 kg. 

Gondozásuk

Az orosz fekete terrier igen kozmetikaigényes fajta. Ápolásához érdemes minél hamarabb hozzászoktatni a kölyköket. Nyírást igényel, melyet kutyakozmetikus végez.  A szőrzet gondozásával eltöltött időt tekintse a kutyával való együttlét kellemes óráinak. A rendszeres ápolás naprakész információt szolgáltat a kutya egészségügyi állapotáról is, lehetőséget ad a kialakuló bőrbetegségek, ekcéma korai felismerésére, a rovarok gyors lefülelésére.A szőrzet ápolása csak a dolog egyik oldala. Tekintettel arra, hogy a kutya valamennyi családtagtól megkövetel bizonyos áldozatot, ezért mindenkinek lelkes örömmel kell fogadnia és késznek kell lennie a  vele kapcsolatos munkákra.Nem becsülendő le az állatorvosi költség sem. Még ha tökéletesen egészséges is a kutya és életében egyszer sem betegszik meg, akkor sem hanyagolhatóak el a védőoltások és a féregtelenítés költségei.Csak azzal az e lőfeltétellel érdemes tartani, ha az állat nem marad minden nap több órán át egyedül és ha tágas lakás, méginkább kertes családi ház áll rendelkezésre. Ha van ideje, tere és kedve egy ilyen impozáns, sokoldalú kutya számára, akkor ő a megfelelő társ.  Az orosz fekete terriernek igen nagy a mozgásigénye és megköveteli, hogy sokat foglalkozzanak vele. 

 

Ferge Bernadett

kutyatenyésztő  -  Gigantic Paw Kennel

 

Ennek a cikknek a megvitatása a fórumban

 
Joomla SEF URLs by Artio