Német dog (Méherzugi kennel)

Szakképzett szakembereket faggató sorozatunk új fejezetében az a kutyafajta kerül reflektorfénybe, melynek már kölyök tagjai is hatalmasak. Ők a német dogok. Balogh Erika a Méherzugi Kennel ezüstkoszorús mestertenyésztője e fajta titkaiba ad számunkra betekintést.

Meséld el, hogyan lettél tenyésztő!
Nem tudatosan vált belőlem tenyésztő. 1992-ben egy régi, kedves dog tenyésztő (Németh József és felesége Mester Judit) segítségével egy csodálatos sárga német dog szukához (Fantasy Fiesta Volarius) jutottam, akit Lengyelországból hoztunk. Miután mindenki úgy látja a saját kutyája a legszebb, eldöntöttük, hogy megmutatjuk kiállításokon is. Óriási sikerünk volt elsőre és ezt követték a többi külföldi show-k is. Nagyon sokat köszönhetek Fiestának, mert Ő sok mindenre megtanított. A kiállítási ringben pl. tökéletesen tudta mit kell tennie. Ez egy un. kezdő kiállításra járónak nagy előny. Az Interchampion cím megszerzése után úgy gondoltuk, hogy keresünk számára egy szép párt. Akkoriban a Német Dog Klub Elnökének (Szabó Sándor) volt egy fekete francia kanja a ma is Világhírű *des Terres de la Rairie" kennelből. Felvettem a kapcsolatot az említett francia kennel tulajdonosával - Mme Labrouss-sal és az ő ajánlására Németországban fedeztettünk Angelo v.d. Horst csíkos kannal.
1995-ben megszületett az első alom, melyből visszatartottam egy csíkos szukát. Ő volt Chantal, aki 1997-ben Németországban Felnőtt Klubgyőztes lett. Innentől fogva sok szép hazai és külföldi sikerben volt részem.

 
Mi az ami miatt a tenyésztett fajtával kezdtél el foglalkozni
Családunknak mindig voltak kutyái, lehetőségem volt egy-két fajtával megismerkedni gyermekkoromtól kezdve. Szerintem minden ember olyan fajtát választ magának, ami a szívéhez, szépérzékéhez, mentalitásához, idejéhez és lehetőségeihez közel áll. Mindig is vonzódtam a kifejezetten óriási testű kutyákhoz. Első dogjaim menhelyről és a családok által un. megunt kutyák voltak.  Ez lelkileg biztosan közelebb vitt a fajtához egyrészt, másrészt ő általuk sok mindent megtanultam a fajtáról.

Kinek ajánlanád az általad tenyésztett kutyusokat? (... és kinek nem?)
Olyan embernek ajánlom, aki társként kezeli a kutyáimat és életének részeként tekint rá. Kellő időt tud a vele való foglalkozásra szakítani. Ajánlom azoknak, akik szeretik a nagy, elegáns kutyákat. Szőrzete könnyen tisztán tartható, ezáltal ideális társ kellő méretű lakásban is. Nem ugatós, csöndes lakótárs. Kifejezetten szereti a gyermekeket, testi erejét soha nem használja ki. Barátságosak, más fajta kutyákkal is jól kijönnek, ha kölyökkorban hozzászoktatják. Kizárólag olyan családoknak javaslom, akik anyagilag is megtehetik, mert igényes a táplálására. A német dog családi kutya, akinek hatalmas szíve van. Agresszivitástól mentes, de a ház őrzésekor tekintélyt parancsoló látvány. A lakásban nyugodt, kiegyensúlyozott, nagyon gyorsan alkalmazkodik a család életviteléhez. Mérete ellenére könnyen irányítható. Ez a nagy test egy kevésbé szilárd szervezetet takar, a rideg tartást nem viseli. Télen tilos fűtetlen helyen tartani. Én személy szerint nem szeretem a kennel tartást. Hiába van több száz négyszögöl, de a gazdának nincs kapcsolata kutyájával. Foglalkozás és a szocializáció hiányában karaktere, személyisége torzulhat. Státusz szimbólumként nem javaslom.

Mitől lesz valakiből jó tenyésztő?
A legfontosabb jó indulás egy kiemelt kvalitású szukával (küllemileg és genetikailag), nemzetközi áttekintés, információ, korrekt, jó kapcsolatok tenyésztőkkel, gondos párválasztások, tudatosság, koncepció a jövő fedezéseit illetően. Nem pénzszerzési lehetőség, hanem hobby, sport. Fontos az objektivitás, ismernie kell kutyái hibáit és előnyeit. Nagy szerepe van még a szerencsének is.  Nekem ez megadatott. A tenyésztő a fajta nemesítésén fáradozik. A kutyatenyésztés nem megélhetési forrás! A vásárolni szándékozó családról megpróbálom a legtöbbet megtudni, ami a kiskutya érdekét szolgálja. Elmondom a fajtának előnyös és hátrányos tulajdonságait. Előfordult már, hogy eltanácsoltam a vevőt. Az eladott kiskutyám gazdáival rendszeresen tartom a kapcsolatot és tanácsaimmal segítem a kiskutya felnevelésében. Kiállítási vagy tenyésztési elképzelések esetén is számíthatnak szakmai tapasztalataimra.

Mit javasolsz a leendő gazdiknak, honnan szerezzenek be kutyusukat?
Úgy gondolom, aki komolyan és felelősséggel gondolja a vásárlást, mindenképpen informálódik előtte és kizárólag TENYÉSZTŐTŐL választ. Érdemes több tenyésztőhöz ellátogatni, a környezet, a tartási körülmények, a tenyészetben látható többi kutya és egy beszélgetés sok mindent elárul. Ahol folyamatosan kiskutyák kaphatók, a szukát/kat minden tüzelésnél a legközelebb eső kannal fedeztetik nem tenyésztő. Mostanában gyakori a törzskönyv nélküli kiskutyák eladása. Általában innen kerülnek ki a menhelyi, utcán kóborló kutyák, mert ők jelképes összegért kaphatók. Egy jó kutyának értéke van a tenyésztő és tulajdonos számára is. Századunk technikai vívmánya az internet, mely megkönnyítheti választásunkat. Leendő tulajdonosok legyenek ÍGÉNYESEK, bármilyen fajtát is választanak!

Mit tartasz a legfontosabbnak egy kutya nevelésénél?
Szeretet és következetesség. Gyors és azonnali reagálások, ha valami csínytevésen kapjuk. Az oltások megléte után a legfontosabb a SZOCIALIZÁCIÓ. Ettől lesz magabiztos és minden szituációban feltalálja magát. Kölyökkorban mindent meg kell, hogy kapjon, mert ha ezt elmulasztják soha nem lehet pótolni. Van egy közmondás: "A kutya olyan, mint a gazdája"

Balogh Erika
Ezüstkoszorús Mestertenyésztő

www.meherzugi.hu

 
Joomla SEF URLs by Artio