Moszkvai őrkutya

A moszkvai őrkutya egy olyan orosz fajta, amely a volt Szovjet Hadseregben végzett céltudatos tenyésztői munka eredménye. A cél az volt, hogy egy nagytestű, ugyanakkor mozgékony, jó idegrendszerű és szimatú, intelligens, ellenálló szervezetű, könnyen képezhető szolgálati kutyát hozzanak létre..


Ahhoz, hogy a moszkvai őrkutya, mint új fajta, tudatos, szelektív munkával kialakulhatott, évtizedeknek kellett eltelnie, valamint lelkiismeretes szorgalmas tehetséges főleg hozzáértő kynológusok munkájára volt szükség. Megállapíthatjuk kiváló munkát, végeztek.


Külleme

{mosimage}Nagy termetű, arányosan magas testű erőteljes, de ugyanakkor könnyed mozgású, elegáns. A fej masszív, széles koponyarésszel. Fogai nagyok fehérek, harapása ollós. Füle kicsi háromszög alakú, fejhez simuló. Szája húsos, feszes kissé lelógó. Szemek nem nagyok, fekete vagy barna. Mancsok: rövid, széles boltozatos. Mell: széles mélyen ülő. Hát: széles egyenes izmos. Farok: nehéz, csánkig ér, sarló formájú. Hosszú szőrű, de létezik rövidebb szőrű változata is. Színe: vöröses barna fehér jegyekkel, vörös foltos, fekete vagy szürke átmenettel. Fején sötét szimmetrikus maszk, sötét fülek, fehér gallér, ami lehet keskenyebb, szélesebb. A mell széles, fehér, a lábak és a farok bizonyos százalékban szintén fehér. Marmagasság: kanoknál 68-75 cm, szukánál 66-70 cm. Ennél nagyobb méret is megengedett. Várható életkoruk 9-12 év.


Kinek ajánljuk ezt a fajtát?

{mosimage} Semmiképpen nem a kezdő kutyásoknak. A moszkvai őrkutyához szükséges egy tartás, egy szigor, egy fegyelmezettség. A leendő tulajdonos nem lehet megalkuvó, mindenfékeképpen következetesnek kell lennie. Bizonytalan, meggondolatlan, vagy pillanatnyi felindulásból ne akarjuk ezt a fajtát. Ugyanakkor nagy szeretetet adni tudó ember válassza ezt a kutyát.


Vásárlás előtti tanácsok

{mosimage}Ne telefonon, házhozszállítással rendeljük meg a kiskutyát! Minden esetben nézzük meg a szülőket. Egyet mindenkor vegyünk figyelembe, a mindenkori ár a minőséget, tükrözi! Javaslatom legyünk körültekintőek, mert egy kutyát 10-12 évre vásárolunk. Mit kell tudni kiskutya vásárlásakor A kiskutya súlya nyolc hetes korban jó, ha olyan 9-11. kg. Szeme, fogazata rendben, harapása szabályos. Mozgása rendben. Külleme a standardnak megfelel. Két védőoltással rendelkezzék, négyszer legyen féregtelenítve. Törzskönyv, oltási könyv. Tekintettel arra, hogy nagytestű kutyát vásárol javasoljuk a jó minőségű táp etetését. A növekedés ideje alatt a zöldkagyló kapszula valamint a kalcium csontpor kúraszerű használatát.


Tenyészetünkről

{mosimage}Tenyésztésre, kizárólag csak Champiom címmel és tenyészszemlével rendelkező kutyát állítunk be! Ez nem a cím miatt van! Erre azért van szükség, mert a fajtából vizsgázott szakbírók véleménye nagyon fontos számunkra e eredményt, ha eléri a kutya 4-5 különálló szaktekintély véleménye van birtokunkban ez a továbbtenyésztéshez elengedhetetlenül szükséges! 2006 évben kaptuk meg hetedik alkalommal az Év Tenyésztője címet. Tenyészetünkből négy kutya lett az Év Kutyája.


Jelleme

A moszkvai őrkutya abszolút megbízható. Gyengéd a gyerekekkel, az idős emberekkel. Játékos „nagy maci” és ugyanez a kutya az idegenekkel szemben barátságtalan, megvesztegethetetlen. Jelez, ugat, nem ugat feleslegesen, lehet tőle nyugodtan aludni! Nem agresszív, ő nem kezdeményez, nem felejt, de ha kell, akkor megy és intézkedik! A tél számára az igazi élet, igen ellenállófajta!

Most már csak egy kattintás és megtekinthető a honlapunk, ami négynyelvű, és több mint hatszáz kutya fényképét lehet megtekinteni.

http://moszkvaior.hu

Kaszáné Marika & Kasza József
Kétszeres Aranykoszorús Mestertenyésztők
Moszkvai Őrkutya Barátikör Elnöke 
Joomla SEF URLs by Artio