Mopsz

A mops kínai eredetű kutyafajta, i.e. 4. században készültek róla az első feljegyzések. Kis termete, nyugodt természete, barátságos viselkedése miatt társasági kutya maradt az idők során. Tenyésztése során is a jó szocializációra helyezték a hangsúlyt. Kiemelkedő az emberszeretete, a gyermekek iránti érzékenysége. Kedves külseje hatalmas lelket rejteget.

A mopsz, az ember legjobb barátja

Nemcsak kutyusunk egészsége megőrzésének érdekében szükséges hogy a lakásban éljen velünk. Számára a gazdi jelenti a mindent, az emberek között érzi jól magát. Mindig ott van, ahol éppen hangot hall, ahol simogatást kap. Ideális társ a gyermekek mellé bájos, mindent elnéző viselkedése miatt valamint az idősek mellé nyugodtságának, vidámságának köszönhetően.

Furcsa hangok    
A mopszot sokan gyűrött, nyomott, kedves kis arcuk miatt szeretik. Azonban tudnunk kell, hogy ezt orruk megrövidítésével érték el a tenyésztők őseiknél. Ennek következtében nyáron nehezen jutnak levegőhöz a nagy melegben és gyakran horkolnak is.  Hangos szuszognak ha izgatottá válnak, ha valamit szeretnének megkaparintani.

A mopsz gondozása
Szőre rövid és tömött, nem igényel különösebb törődést. Felesleges ruhákba bújtatni télen, rövid orra, megrövidült légutai miatt azonban gyakori nála a megfázás. Mindenképpen szüksége van egy meleg, fűtött alvóhelyre. Gyűrött pofijuk ápolást igényel, ugyanis a redők alatt összegyűlhet a kosz. Ezt vattával ki kell tisztítani, majd hintőporral beszórni legalább kéthetente, de nyáron méggyakrabban.

Mopsz, az arisztokrata
Magával ragadó természete miatt számos király, uralkodó, híresség választotta társának a mopszot, úgy mint: Hallgatag Vilmos, II. Stuart Mária, Voltaire, William Hogarth, Pompadour márkiné, Marie-Antoinette, Viktória királynő és még sokan mások. Mai formáját is ennek köszönheti, ugyanis számos király támogatta e fajta tenyésztését történelmünk során. Arisztokrata jelleme azonban falánkságában is megmutatkozik. Válogatós, de amit szeretne megkapni, biztosan sikerül lekönyörögnie a gazdi tányérjáról.


{mosimage}A mopsz betegségei
Hajlamos a sérvre kölyök korában, ezt azonban gyakran ki lehet azzal küszöbölni, ha nem emeli fel a gazdi, mert eközben erőlködik a kiskutya. Ha kialakul a sérv, akkor sincs ok pánikra. Gyakran ez néhány hónapos korára eltűnik, érdemes várni, hiszen a műtét csak felesleges megpróbáltatásokat jelent a kiskutya számára. Óvjuk kutyusunk szemét is! Nemcsak arra kell figyelni, hogy egy játszótársai ne kapjanak bele, hanem a jó minőségű tápra és a vitaminokra is. Sok idős mopsszal lehet találkozni, akiknek a szeme megromlott az évek során, esetleg meg is vakult szegény.

Fruzsi

Ajánlott tenyészet: Határmenti Pajkos Beagle és Mopsz Kennel

 
Joomla SEF URLs by Artio