Szőrápolás fajtánként

A világon előforduló sok száz kutyafajta rengeteg külső-belső tulajdonságban tér el egymástól. Most nézzük azokat a különbségeket, melyek a szőrzet ápolását érintik. Ebben Ardai Rita, tapasztalt kutyakozmetikus, tenyésztő segít nekünk.Rövid szőrűek:
Legegyszerűbb a rövidszőrű kutyák karbantartása. (Pl. boxer, német dog…)  Fésülést nem igényelnek. Hetente 1-szer célszerű egy enyhén vizes szivaccsal áttörölni a szőrzetet. Ez „felszedi” a kihulló szőrszálakat, melyek egyébként a bútorkárpitba, szőnyegbe kerülnének.  Egyben eltávolítja a szőrzetre került port is. A „kezelés „ végén érdemes egy darab szarvasbőrrel is végigsimítani a hátat, lapockákat, mert ettől a szőr szépen csillogóvá válik.Átlagosan elegendő őket évente 2-3 alkalommal megfürdetni. Nyugodtan lehet kutyabalzsamot is használni.Félhosszú szőrűek:
Az ő ápolásuk sem nehéz (pl német juhász) , de már több munkát jelent a gazdi számára. Vedlési időszakban (leginkább szabadban tartott kutyáknál)  hatalmas mennyiségű szőr dönt úgy, hogy elhagyja a kutya testét.

Ebben az időszakban –hacsak nem akarjuk, hogy minden tele legyen hömpölygő szőrkupacokkal- muszáj naponta alaposan átkefélni a szőrzetet. Erre a célra érdemes vásárolni egy kutyakefét. (Ugyanis a műanyag hajkefe nehezebben használható az elektromos feltöltődés miatt).  A combon és mellkason  lévő dúsabb szőrrel picit több a munka, mint az egyszerűbben kezelhető hátvonalon.Hosszú szőrű, nyírandó fajták:
Ilyen pl. az uszkár vagy a kerry-blue terrier. Ezeket a kutyákat a napi ápoláson kívül rendszeresen kutyakozmetikushoz kell hordani, nyiratni. Ha kiállítási kutyáról van szó, akkor nagyon fontos a standardnak megfelelő vágás, amit célszerű szakemberre bízni. De ha valaki hobby céllal tartja kedvencét, és nem tekinti mérvadónak a küllembírók szigorú ítéletét, akkor nyugodtan el lehet térni a kiállításokon megkövetelt fazontól. Az uszkárok szőréből a legkülönbözőbb frizurákat lehet kialakítani. Egyik ilyen kedvelt nyírásmód az un. camping –fazon. Ennek lényege, hogy a kutya pofáját, mancsait, hasát és a faroktövet rövidre borotváljuk. Testén és lábán pedig hosszabbra hagyjuk a szőrt. A nyírandó fajtákat legalább 4-6 hetente rendbe kell tenni, hiszen különben elveszíti szőrzetük  a nagy gonddal kialakított formát.
Hosszú szőrű, nem nyírandó fajták:
Gondoljunk itt a yorkshire terrierre, shi-tzu –ra például. Szőrzetük napi kefélést igényel. Ezen kívül egyéb speciális kezelésekre is szükség van, ha azt akarjuk, hogy az ilyen szőrtípusú kutyánk a legjobb formáját hozza. Szőrüket tincsenként be kell kenni nercolajjal, majd egy erre a célra megfelelő papírba csavarni és úgy rögzíteni, hogy a kis csomagocskák ne bomoljanak ki. Viszont, ha a gazdi nem jár kiállításra kutyájával, és ideje sincs erre a procedúrára, akkor nyugodtan levágathatja kedvence szőrét un. kölyökfazonra. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kutyus testén egységesen levágja a kozmetikus a szőrt kb. 3-5 cm-re.
Szálkás és drótszőrű kutyák ápolása:
A schnauzerek tartoznak pl. ebbe a kategóriába.Szőrűk durva tapintású, kemény. Nem nyírást, hanem trimmelést igényelnek. Ezt a műveletet trimmelőkéssel végzi  a kozmetikus, mellyel kitépi az elhalt szőrszálakat. A trimmelendő fajtákat tilos géppel nyírni, amennyiben kiállításra akar velük járni gazdájuk.A gépi nyírás ugyanis olyan változásokat okozhat a szőr szerkezetében, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják az eredeti szőrminőséget. (Pl. a szőr begöndörödik, elvékonyodik, de a színe is megváltozhat.)


Lényegében tehát, minden kutyafajta igényel kisebb-nagyobb ápolást.

 Fürdetni nem szabad túl gyakran, mert a bőr kiszárad és nyitottá válik a baktériumok és egyéb fertőzések előtt.Használjunk inkább száraz sampont, mely a szőrre szórva megköti a port majd kikefélhető a hozzá tapadt szennyeződéssel együtt.Még a legigényesebb gazdának sem ajánlott, hogy kutyáját havi 1 alkalomnál többször fürdesse. Persze ez csak a samponos kezelésre vonatkozik.Nyári hőségben nyugodtan le lehet tusolni a kutyát sima vízzel, akár naponta is. Természetesen sáros időben a mancsok lemosása sem maradhat el lakásban tartott társainknál.

A fentieken kívül még két teendő,  a fülek tisztítása, amit elég havonta egyszer elvégezni egy vattára öntött fültisztító folyadék segítségével, illetve a karomvágás. Ez csak akkor szükséges, ha természetes módon nem kopik le, kemény talajon tett sétáltatás során.


Írta: Ardai Rita
 kutyakozmetikus, cavalier king charles spániel tenyésztő
Honlap: www.cavalier100.gportal.hu
 
Joomla SEF URLs by Artio