Agility

Manapság egyre és egyre divatosabbá és közkedveltebbé válik a kutyatartók, különösen a fiatalok körében az agility. Nemcsak örömét leli benne a kutya és a gazdája, a mozgás révén egészségüket is megőrzi és egy különlegesen szoros kapcsolatot alakít ki ember és kutya között.


Mi is az agility? Hogyan érdemes hozzáfogni? Cikkünk a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub vezetőjének, Alt Sándornak a segítségével válaszol e kérdésekre.

Mi az hogy agility?

Az agility egy kutyás ügyességi sport, ahol a gazda és a kutyája együtt dolgozik és a futamok alkalmával hangjelzéssel és kézjelzéssel irányítja a kedvencét. Az edzések alatt kiváló összhang jön létre közöttük.

Az agility sportot a lovas díjugrató sport alapján állították össze, de speciális akadályokat készítettek a kutyák számára. Ilyen a hinta, szlalom, gerenda, palánk és karika. Körülbelül 30 évvel ezelőtt indult hódító útjára Angliából. Egy holland lovas tiszt találta ki, hogy a lovas versenyek szünetében szórakoztassák a közönséget. Először bemutatókat tartottak, később versennyé fejlesztették. Ennek szülőatyja Peter Louis és John Gilbert volt. Nagy büszkeség a Gyulai Agility Klub számára, hogy John Gilbert két alkalommal járt Gyulán és nagy-nagy elismeréssel szólt arról, hogy Európában is egyedülállóként ennyi fiatal részt vesz az agility klubban.

 

Milyen fajta kutyával lehet agilityzni?

Bármilyen fajtával. Az agility sport minden kutyafajta számára nyitott, fajtajellegre, nagyságra való tekintet nélkül. Sajnos az FCI csak a törzskönyvvel rendelkező fajtatiszta kutyákat ismeri el, ez sajnos diszkriminálja a keverék kutyákat. Az agility sportágon belül azonban a keverék kutyák is szerepelhetnek a világversenyeken is.

 

Milyen idős kutyussal kezdhetem a gyakorlást?

A kiskutyákat 4-5 hónapos koruktól érdemes kutya óvodába hordani, ahol játékos formában ismerkedhet meg kedvencünk az agility sporttal miközben a kutyatársakkal is jó barátságot köt. Azonban mielőtt kutyás közösségbe visszük kutyánkat mindenképpen győződjünk meg róla hogy kiskutyánk a kellő oltásokat megkapta.

 

Mennyi időre van szükségem felkészülni kutyusommal egy agility versenyre?

Az első kutyussal hosszú folyamat, kitartás kell hozzá, türelem, önfegyelem. Körülbelül 2-3 évig eltarthat, de ez függ a kutyustól és a gazdi jellemétől, a gyakorlás mennyiségétől is. Második kutyánál már lényegesen kevesebb idő is elegendő, körülbelül 3 hónap, mivel ekkor a gazdinak már nem kell megtanítani az edzés menetét, hogyan tanítgassa kutyusát.

 

Hogyan folyik egy verseny?

A pálya akadályait különbözőképpen helyezhetik el, ezáltal gyorssá vagy épp bonyolulttá téve a pályát. A kutyáknak az adott szintidőn belül kell teljesítenie a kört. A kutya alaphelyzetben (áll,ül,fekszik) kell várjon a start vonalnál, míg felvezetője jelet ad neki a indulásra. Ekkor a bíró elindítja a stoppert. A vezetőnek figyelnie kell arra hogy a kutya a megfelelő sorrendben haladjon végig a pályán és a kutyának nem szabad hozzáérni az akadályokhoz. A cél elérése után a vezető ráadja a kutyára a pórázt és elhagyják a pályát.

 
Mit érdemes tudni a Gyulai Kutyás Szabadidősport Klubról?

Magyarországon egyedülálló, hiszen nem szervezetként, hanem klubként számos nemzetközi elismerést tudhat magáénak. Jelentős számú fiatal vesz részt a klub életében, ahol családias, jó a hangulat, összetartó a közösség. Ez a klub rendezett a világon elsőként paraagility kupát a sérült emberek számára, éjszakai versenyt, mégis külföldön jobban elismert, mint hazánkban.


Aki kérdezett: Groh Fruzsina
Aki válaszolt: Alt Sándor


Ajánlott kutyaiskola: Gyulai Agility Klub

 


 
Joomla SEF URLs by Artio